plesPles u svim kulturama i civilizacijama ima posebno mesto i značenje. Mnogi narodi plesom izražavaju veliku radost ali i veliku tuga. Ples je sklad duše i tela. Osim što je prilika da oblikujete i zategnete svoje telo, plesom ćete napuniti svoje “baterije” zadovoljstvom i srećom.  Ukoliko su vam vežbe u teretanama dosadne pokušajte u nekom plesnom studiju da naučite neki novi ples i dovedete liniju do savršenstva. Ples će, takođe uticati na vaše samopouzdanje, a odličan je i u borbi protiv stresa i nezadovoljstva. Plešući, izoštrićete kontrolu pokreta, ravnotežu, spretnost i brzinu. Pored toga što je to odlična aerobna aktivnost, plesanje vrlo efektivno troši kalorije a pri tom i poboljšava opšte zdravlje i kondiciju. Često plesanje porede, po rezultatima, sa trčanjem na 100 metara.

Ples podstiče pravilno držanje, lagano istezanje i povećava izdržljivost. Zbog toga telo postaje fleksibinije, gipkije, a nivo energije se znatno podiže. Dok plešete, celo je telo u pokretu zbog čega je ples blagorodan za kardiovaskularni sistem pa neki lekari preporučuju 30 minuta plesa po tri puta nedeljno.

Ritmički pokreti potiču lučenje hormona serotonina koji je zaslužan za dobro raspoloženje, a nakon nekog vremena se luči i endrofin.

Možda niste znali da ples povećava koncentraciju i pamćenje te sprečava pojavu i razvoj demencije. Osobe koje redovno plešu, češće rešavaju probleme na kreativan način. Osim toga, znojenjem i disanjem prilikom plesanja odstranjuju se štetne materije iz tela čime jačate imunološki sistem.

Uz brze plesove, kao što su hip hop i džez, brže ćete potrošiti kalorije, a sporije igranje se fokusira na oblikovanje određenih mišića. Trbušni ples jača mišiće stomaka i karlice. Ples na šipci je poznat i kao S-faktor i ime je dobio po obliku tela (u obliku slova S) koje ćete, uz savršeno oblikovane mišiće nogu i ruku, imati nakon nekog vremena bavljenja ovim plesom.

Ples je dobar za razvoj fleksibilnosti, pokretljivosti, zatežu se mišići trupa, ruku i nogu, zglobovi postaju gipkiji. Bilo da se odlučite za balet, hip-hop, džez dens, salsu, zumbu, tango ili klasični bečki valcer tokom sata brzog plesa potrošićete oko 350-400 kalorija. Celovečernje đuskanje brzih i vatrenih plesova može da istopi čak 600 do 1.000 kalorija.

Možete da plešete sami, u paru ili u grupi. Važno je samo da kroz muziku i kretanje osetite oslobađanje od stresa i svakodnevnih napetosti. Plesanje omogućava da se zabavite i družite sa pozitivnim osobama svih uzrasta, zaboravljajući na svakodnevne brige.

Evo predloga nekih plesova, a ako vam oni ne odgovaraju konsultujte se sa stručnim licima i počnite vežbati neki drugi ples. U svakom slučaju ćete uživati!

Latinoamerički plesovi – su jednostavno neodoljivi, pa ćete i vi uživati u muzici i pokretima nabijenim snagom ljubavi i strasti. Vaša sreća će biti još veća kada shvatite da se vaše telo “zateglo” i da ste izgubili višak kilograma.

Tango – je dobar za dobro oblikovanje noga. Dok plešete tango, najviše se angažuju mišići listova i butina, kao i manji mišići u gornjem delu tela. Redovnim vežbanjem se popravlja držanje tela, koordinacija pokreta, koncentracija, razvijaju se emocije i maštovitost. Tango mogu da plešu svi, bez obzira na godine.

Salsa – doprinosi da se za pola sata igre sagori 200-400 kalorija, a istovremeno se poboljšava rad srca i oblikuju mišići. Plesanje salse je odličan način da se oslobodite stresa. Žustrim pokretima ojačaćete telo i oblikovati kukove, listove, butine, ramena i ruke. Tokom jednog sata pošteno ćete se preznojiti i osećati fizički i psihički rasterećeni, ali i puni energije za nove izazove.

Zumba – je dobar spoj latinoameričkih plesova i dinamičkih kreacija. Ovo je dobar je ples i za žene i za muškarce svih uzrasta. Veoma je zabavan i traži da mu se posvetite telom i mislima u potpunosti. Ovaj brz, privlačan i ritmičan ples se pokazao kao jedan od najefikasnijih za skidanje kilograma. Da biste postigli rezultate, čas zumbe mora da traje najmanje 45 minuta. Ako plešete samo sat vremena ovaj ples, sagorećete 500-800 kalorija. Vreme će vam veoma brzo proći jer ćete stvarno uživati.

Zumba deluje na sve skupine mišića, jačaju se i oblikuju noge, stražnjica, stomak, ruke, ramena, leđa, grudi. Zumba pozitivno utiče na kardiovaskularni i kardiorespiratorni sistem te na smanjenje potkožnog masnog tkiva. U zumbi se izmenjuju intervali visokog i niskog intenziteta.

Orijentalne plesove – mogu plesati žene bez obzira na godine. Orijentalni plesovi imaju posebnu magiju. Oni omogućavaju svakoj plesačici da unese neke svoje elemente. U ovom plesu angažovani su svi mišići, a u centru pažnje su stomak, struk i kukovi. Talasasti pokreti koji se izvode tokom orijentalnog plesa „masiraju“ i unutrašnje organe. Zato se ovaj ples naročito preporučuje ženama posle trudnoće za brži oporavak. Kako je ova vrsta plesa fizički vrlo zahtevna, zahvaljujući njemu može se doći do zavidne fizičke kondicije. Tokom jednog sata može da se potroši i do 500 kalorija.

Ples uz džez – je odličan za vitko telo jer se kombinuju elementi plesa sa gimnastičkim pokretima. Osim što sprečava i odlaže osteoporozu (smanjenje gustine kostiju) jača kondiciju, kardiovaskularni, respiratorni, lokomotorni, gastrointestinalni, urogenitalni sistem i balansira lučenje hormona.Različitim vežbama snage povećava se mišićna moć, a vežbama aktivnog, pasivnog i kombinovanog  istezanja povećava se gipkost. Džez gimnastika se kao vid rekreacije posebno preporučuje osobama koje nemaju mnogo slobodnog vremena. Može da se kombinuje sa šetnjama na otvorenom i pored vode, ili s plivanjem.

Valcer – je vrsta plesa kod koga se najviše zateže muskulatura nogu i leđa, što doprinosi ispravljanju kičme. Plesanje valcera poboljšava opštu kondiciju i držanje tela, koncentraciju i koordinaciju pokreta, razvija emocije, popravlja energiju i raspoloženje.