Ljudi se međusobno razlikuju po mnogo čemu pa i u tome kako vole da provode slobodno vreme. Istraživanja pokazuju da postoji razlika i između muškaraca i žena kada je u pitanju slobodno vreme i rekreacija.  Današnji tempo života ne ostavlja mnogo slobodnog vremena što znači da se slobodno vreme mora dobro isplanirati i kvalitetno iskoristiti.

Rekreacijom je potrebno da se bavi što veći broj ljudi, na šta ukazuju svi stručnjaci za održavanje fizičkog i mentalnog zdravlja, što je i neophodan element boljeg kvaliteta života. Zato se bračnim parovima, partnerima a naročito porodicama, preporučuju neki vidovi rekreacije koje mogu zajednički praktikovati ali opet kvalitetno učestvovati u tim trenucima. Za dobar odnos među partnerima a pogotovo za fizički i mentalni razvoj dece, potrebno je zajedničko učestvovanje u različitim aspektima života.

Postoji ceo niz vidova rekreacije kojim se mogu baviti partneri u paru ili kao deo grupnog vežbanja kao i porodice.

Pešačenje – je najoptimalniji način fizičke aktivnosti. Preporučuje se pola sata brzog hoda dnevno a da bi šetnja bila prijatna i imala efekata, važno je ojačati mišiće nogu i stomaka. To možete da učinite sa predloženim vežbama.

Planinarenje – je način da budete i sami i u društvu, već kako vam odgovara. Naročito se reporučuje porodicama kada se može kombinovati i sa pripremama roštilja, upoznavanjem sa životom u prirodi ili upoznavanjem sa biljnim rastinjem. Poseban benefit je boravak na čistom vazduhu i bez opasnosti od brzih automobila.

Trčanjem – se možete baviti individualno ili kao deo grupe. Uvek je lepše u društvu, naravno. Tempo pri trčanju možete prilagoditi svojim potrebama, zdravstvenom stanju, godinama, itd. I svakodnevna šetnja od pola sata, ali malo bržeg tempa, će doprineti vašem boljem zdravlju i zadovoljstvu. Još je bolje ako boravite u prirodi.

Vožnja bicikla – je jedan od predloga za korisno ispunjeno slobodno vreme. Zdravo je za kardiovaskularni sistem i umereno opterećuje zglobove. Svakodneva vožnja od oko pola sata vam omogućava odličnu fizičku kondiciju. Postoji celi niz tipova bicikla za različite terene, uzraste, brzine, stilove, itd. Ovo je jedan od onih sportova koji omogućava boravak u prirodi, zabavu i druženje. Pre vožnje obavezno proverite gume, kočnice, podesite visinu sedišta, ponesite kacigu i vodu.

Zajednička vožnja rolera jača naročito mišiće nogu ali i ceo kardiovaskularni sistem. Više se preporučuje za mlađi uzrast nego za starije, za koje padovi mogu biti veoma opasni po njihovo zdravlje. Dobra je za vežbe koordinacije pokreta i ravnoteže. Nosite obavezno zaštitnu opremu: kacigu, štitnike za laktove, kolena i šake.

Plivanje – omogućava da ste u blizini partnera ali ipak da budete prepušteni i sami sebi i svojim mislima. Dok plivate aktivirate svaki mišić bez napora i bez opterećenja zglobova. Vrlo su retke ozlede usled plivanja. Plivanjem se povećava kapacitet pluća, poboljšava kardiovaskularni sistemi kao i mentalnu ravnotežu. Pored zdravstvenih benefita, plivanjem ćete dovesti svoju figuru do idealnih mera jer sat vremena plivanja sagoreva 500kalorija.

Badmington – se preporučuje za srce i krvotok ali ne za one koji imaju problema sa kičmom i zglobovima. Može biti veoma zabavan za celu porodicu a i prednost boravka na otvorenom ne treba zanemariti.

Odbojka je veoma popularna u toku letnjih vrućina, a ako je još na pesku – može biti veoma zabavna, osim što podiže vašu fizičku spremnost. Igranjem odbojke u vodi ili na pesku će vam omogućiti da ravnomerno dobijete tamnu boju po celom telu. Pri igri se angažuju svi mišići, gornjeg i donjeg dela tela.

Ples – omogućava trening svih mišića tela  a posebno zadovoljstvo pruža uživanje u muzici. Provešćete kvalitetno vreme uz partnera ili grupu plesača. Posle plesa ćete ispuniti svoje “baterije” zadovoljstvom, srećom i pozitivnim energijom.