Patike su neophodne ako se bavite bilo kojim sportom (rekreativno ili profesionalno), ali ih mnogi i svakodnevno nose. Zato se pre odlaska u kupovinu odlučite da li ćete nove patike koristiti svakodnevno ili ipak za određene sportske aktivnosti, i tako ćete redukovati izbor modela novih patika ali i vreme kupovine. Dizajn patike svakako nije nevažan (boja, model, ukrasi) ali ne sme biti presudan pri kupovini. Ako pogrešite u izboru patika, možete dobiti žuljeve, mogu vas zaboleti leđa, kolena, kukovi ili  Ahilova tetiva, itd., ali možete se i ozbiljno ozlediti (iščašiti nogu, okliznuti se, itd.). Danas postoje patike za svaki tip vežbi. A postoje i različite patike za žene i za muškarce. Ženske patike imaju fleksibilniji potplat i užu petu, što bolje odgovara njihovim nešto širim bokovima i kukovima.

U svakom slučaju, u kupovinu krenite u poslepodnevnim časovima jer su vam tada noge i stopala natečeni od svakodnevnih obaveza. Patike obavezno isprobajte – prošetajte ili malo protrčite po prodavnici kako biste dobili bolji uvid u odnos vašeg stopala i obuće. Pri odabiru veličine patike, kažiprst treba da  može stati iza pete kada stopalo u patici maksimalno pomaknete napred (ili između palca i vrha patike neka ostane jedan centimetar), a peta ne sme da klizi tokom kretanja. Patike isprobajte uz čarape kakve obično imate i na treningu a, ukoliko nosite anatomske uloške, ponesite i njih kada krenete u kupovinu. Sportska obuća uvek treba biti komotna, Moguće je i da vam broj patika bude nešto drugačiji od uobičajenog jer i on zavisi od modela patike, ali se i stopala vremenom menjaju, šire i izdužuju.

Posavetujte se sa ortopedom ili specijalistom proizvođača koji tip patika vam najbolje odgovara jer postoje i raličiti tipovi stopala. U zavisnosti od visine svoda stopala, razlikujemo tri vrste stopala – normalni svod, visoki svod i spušten svod. Utvrdićete koji je vaš tip svoda tako što ćete pokvasiti stopalo i stati na list paira (najbolje nekog koji dobro upija vodu da bi ostao dobar trag). Na otisku stopala na papiru možemo oceniti koliko je podignut ili spušten svod.

Normalno stopalo ima otisak sa uvučenom sredinom stopala i jasan je prekid linije između prstiju i pete. Sve vrste patika odgovaraju ovakvom stopalu mada je najbolje da se odaberu patike koje blago podižu svod na sredini.

Za visok svod je karakterističan otisak na papiru koji pokazuje skoro prekid između prstiju i pete. U ovom slučaju se preporučuju ravne patike sa ojačanjem sa strane, izrađene od čvrstog materijala da bi stopalo imalo potrebnu podršku i da se noga ne bi krivila u stranu.

Stopala sa spuštenim svodom se često nazivaju – ravna stopala. Otisak na papiru ovakvih stopala je skoro ravna linija od prstiju do pete. Pri hodanju osobe sa ovakvim stopalima, noga se naginje ka unutra. Preporučuju se patike sa podignutim srednjim delom, izrađenim od čvrstog materijala. Patike treba da imaju meke jastučiće uz zglob koje ga čine fleksibilnijim i štite ga od izvrtanja. Odgovarajućom obućom, naročito kod dece, ravna stopala se mogu vremenom korigovati. U svakom slučaju odgovarajući tip obuće će omogućiti lakše kretanje, bez bola i zamaranja.

Pravilan hod je kada se stopalo spušta od vrhova prstiju, preko sredine do pete. Ipak, neki ljudi gaze na prstima, a drugi više na peti. Ukoliko gazite više na prstima treba da nosite patiku sa blago povišenom petom, a oni koji gaze više na peti, trebalo bi da nose patiku sa spuštenom zadnjom stranom. Ako imate bolove u petama idealan izbor su patike s mekšim jastučićem pod petom ili oko stražnjeg dela pete.

Na izbor obuće utiče i težina, pa što je ona veća, to je bolje birati mekšu obuću.

Pri izboru patike morate imati u vidu i tip podloge terena na kome vežbate. Tada treba obratiti pažnju na đon patike koji ima funkciju amortizera. On mora da smanji snagu udara koju noga vrši na podlogu prilikom doskoka i tako zaštiti zglob i ligamente od povreda.

Tvrda podloga (popločana ili asfaltirana ulica, betonska staza ili put) zahteva debeli đon sa elastičnim jastučićima uz zglob kako biste izbegli tvrd doskok. Što je teren tvrđi, to bi peta patika trebala biti viša i elastičnija.

Meka podloga (prirodna ili veštačka trava, zemlja ili zemljani put, pesak, tartan staza) – patike za meku podlogu treba da imaju deblji đon sa krupnijim kramponima kako ne bi proklizavale.

Postoje i različiti načini vezivanja pertli koji mogu da vam pomognu ili odmognu da se osećate udobno u patikama.

Za savijene prste – treba da se jedna polovina pertle proteže od najdonje rupice na patici prema vrhu a druga polovina se provlači kroz rupice cik-cak odozdo prema gore. Na vrhu se povežu krajevi pertle. Ovakvo pertlanje podiže prednji deo patike i fiksira prste za podlogu, pa tako ispravlja savijene prste.

Protiv žuljeva se primenjuje vezanje obe polovine pertle u cik.cak naizmenično odozdo do vrha kroz rupice na cipeli. Zahvaljujući ovakvom pertlanju peta će vam biti čvršće fiksirana, pa vas patike neće nažuljati.

Za visok svod je najbolje vezati jednu polovinu pertle kroz najdonju, srednju i navrhu rupicu, a drugi kraj pertle od najdonje rupice do vrha naizmenično nasuprot već provučenoj polovini pertle. Ovakvo pertlanje smanjuje pritisak na osetljive nerve pri vrhu stopala koje ima previsok svod.

Za neke sportove postoje preporuke za izbor patika.

Kopačke za fudbal – su patike sa kramponima. Fudbal izlaže stopala velikoj količini stresa, naročito kada ga igrate na tvrdim površinama poput veštačkog travnjaka. I same kopačke izlažu stopala pritisku, pa često fudbaleri imaju problem sa uraslim noktima i raznim zadebljanjima kože. Ne bi trebalo da postoje bilo kakvi tragovi dejstva pritiska na stopalo posle utakmice ili treninga.

Skvoš i tenis patike – su sportovi koji uključuju mnogo različitih pokreta, bočnih kretanja i trčanja, zato treba odabrati patike koje su teže i kruće od patika za trčanje da zaštite igrača od povreda. Jedino takav model patika obezbeđuje igraču da brzo može da se pomeri s mesta i da se još brže zaustavi. Pri izboru patika za ovaj sport komfor treba imati prioritet, što znači i da menjate svoje sportske patike često.

Patike za trčanje – treba da budu  fleksibilne, lagane i da dozvole stopalu da se savija i isteže tokom svakog koraka. Predviđene su za savladavanje dugih staza, što znači da treba da budu ojačane sa strane kako bi podupirale deo oko tabana, na kojima je najveći teret. Zato je u većinu modela ubačena viša peta, da bi se smanjio pritisak na tetive a trkač je nagnut u smeru trčanja. Ove patike treba da imaju i nešto širi deo oko prstiju koji ih štiti od pritiska kada se pomeraju napred. Na patikama za trčanje đonovi moraju da imaju specijalan deo zadužen za apsorbovanje udaraca stopala o tle. Osim toga, moraju da budu plitke kako bi omogućile neometano previjanje u skočnom zglobu. Obavezno treba da imaju mrežu, obično sintetičku, koja omogućava dobru ventilaciju patike. Prednji deo patike je ojačan, a deo đona ispod ovog dela je tanak i povijen na gore. Na đonu su obično manji ili veći žlebovi pa i kramponi. Patike za trčanje traju kraće od onih za pešačenje, jer se više habaju.

Patike za pešačenje i planinarenje – treba budu udobne, da daju dobru podršku uz luk stopala, sa malo izdignutom petom i da budu napravljene od „prozračanog“ materijala koji diše (na primer koža) ali i od materijala koji je otporan na kvašenje. Odaberite patike sa fleksibilnim i veoma zaobljenim đonom, malo izdignutom petom, koji će skočnim zglobovima pružati odgovarajuću podršku a prstima omogućiti da se nesmetano savijaju.

Patike za košarku – treba da budu fleksibilne i da podrže bočna kretanja. Upravo zbog kretanja u stranu i velikog broja skokova i česte promene ritma kretanja, one su po pravilu dublje, jer na taj način čuvaju Ahilovu tetivu, odnosno zglob od istegnuća i iščašenja. Zato što su duboke one su i teže. I dobro zategnute pertle jednako smanjuju opterećenje. Uopšte, patike za sportove u zatvorenom prostoru (košarka, odbojka, tenis…) trebalo bi da imaju đon prilagođen podlozi na kojoj se vežba da ne biste padali, proklizavali i povredili nogu.

Briga o patikama se ne završava kada ih skinete i ostavite. Posle nošenje potrebno je da operete prašinu ili prljavštinu sa patika od sintetičke tkanine mekanim sunđerom namočenim u sapunastu vodu. Kožne patike možete održavati posebnim sredstvima (šampon, impregnacija itd.) baš namenjenim kožnoj obući. Pranje obuće u mašini za veš je veoma rizično – ili će se patike deformisati ili će se mašina oštetiti. Ukoliko se unutrašnjost patika navlaži zbog vremenskih uslova, skinite pertle, savijte jezik prema vani, zatim skinite i osušite uložak, a same patike napunite novinskim papirom i stavite na hladno i suvo mesto. Nemojte ih sušiti u blizini izvora toplote (iznad peći, u blizini radijatora, fenom za kosu, itd.) kako biste izbegli pucanje. Nakon sušenja obuću tretirati zaštitnom opremom.

I patike imaju vek trajanja (oko 300km) pa ih treba zameniti jer stare i iznošene patike mogu dovesti do oštećenja ili deformacije stopala ili noge i infekcija. Neka ispitivanja su pokazala da se u starim patikama nalazi 100 puta više buđi nego u kupatili!