pranje vea

Svaki komad odeće ima markicu sa oznakama za način pranja i održavanja. Koliko god da su moderne mašine za pranje veša “pametne”, pravilno poštovanje ovih oznaka produžiće vek trajanja vaše odeće.

Razumevanje različitih simbola koji se odnose na održavanje odeće nije uvek jednostavno, ali je veoma bitno pažljivo slediti uputstva proizvođača, kako bi se prilikom pranja odeće postigli najbolji mogući rezultati i kako bi odeća mogla izgledati poput nove što duže.

Pre nego što veš stavite u mašinu za pranje veša razvrstajte odeću po boji, materijalima i preporučenoj temperaturi pranja. Svetle i tamne, šarene odevne predmete perite odvojeno, a predmete sličnih boja i temperature pranja, zajedno. Skupite dovoljno veša da ne biste uključivali polupraznu mašinu.

Ispitajte postojanost boja pre nego što novu odeću operete na sledeći način:

– vodom navlažite delić poruba ili unutrašnji šav, na njega stavite komad bele tkanine ili kuhinjsku krpu i pređite peglom. Ako krpa upije boju, odevni predmet nema postojane boje i treba ga prati posebno.

Evo nekih najčešćih oznaka na etiketama sa objašnjenjem:

oznake na odei 1

Pranje: Broj na nacrtanoj posudi govori vam na kojoj temperaturi smete da perete. Ako je nacrtana posuda podvučena linijom, uključite program za osetljivo rublje i ne pretrpavajte mašinu.
Sušenje: Kvadrat s upisanim krugom znači da proizvod možete da sušite u mašini za sušenje veša. Tačka u sredini kruga znači da temperatura sušenja treba da bude niska, a dve tačke – visoka. Ako je kvadrat s krugom precrtan, veš sušite prirodno.
Peglanje: Broj na nacrtanoj pegli označava temperaturu peglanja. Jedna tačka – mlaka pegla, dve tačke – topla, a tri tačke – vrela pegla. Ako je pegla precrtana, ne peglajte.

Obično je na omotu deterđenta preporučena količina deterđenta koju treba staviti u mašinu za pranje a koja zavisi od vrste, količine veša i zaprljanosti veša. Ako stavite previše deterđenta, to ne znači da će veš biti bolje opran. Ako stavite premalo deterđenta, izostaće očekivani efekat uklanjanja fleka.

Evidentna je razlika između veša opranog uz dodavanje omekšivača i onog koji nije opran sa omekšivačem. Kad se veš pere uz dodavanje omekšivača, vlakna su glatka, a odeća je mekša u dodiru sa kožom, lakše se pegla i izgleda kao nova.

Neki odevni predmeti su osetljivi na izbeljivače na bazi kiseonika i zato posebno obratite pažnju na to da li, za odeću koju perete, možete koristiti izbeljivač.

Pre nego što stavite veš u mašinu, zatvorite džepove, rajsferšluse, ispraznite džepove. Zavrnute rukave ispravite, a veoma osteljiv veš stavite u belu pamučnu jastučnicu. Garderobu koja je šarena, ima štampane detalje ili nalepnice i aplikacije, okrenite naopačke.

Veša u mašini treba da bude toliko da odozgo možete da ubacite ruku stegnutu u pesnicu.