eiriŠešir je uvek bio simbol elegancije koji ima i praktičnu primenu – utopljava glavu, štiti od sunca i padavina, itd. Šešir treba znati nositi, i zato dame koje nose šešir uvek izgledaju tako elegantno i prefinjeno. A ako znaju da ga nose onda sebi mogu dozvoliti i neku smeliju kombinaciju. Ipak, naročito u takvim situacijama treba biti oprezan da ne biste izgledali kao hodajuće strašilo.

Prema obliku lica, prema odevnoj kombinaciji, prema godišnjem dobu a naročito prema događaju kome prisustvujete, nose se različiti modeli šešira. Modni trendovi takođe diktiraju oblik i veličinu šešira. Ali bez obzira koji model ćete izabrati u konkretnoj prilici, važno je znati i neka opšta pravila kako i kada se nose šeširi.

– Ako volite šešire sa velikim obodom nosite ga samo na plažu. U drugim prilikama nosite onaj sa manjim obodom koji vam neće smetati pri komunikaciji sa drugima.

– Sportske stilove šešira ostavite za vreme opuštanja i sportskih aktivnosti.

– Pri nošenju kožnih mantila i jakni opredelite se za šubaru ili neki šešir od punije tkanine. Kožna kapa i kožna jakna nije poželjna kombinacija.

– Često se izbegava nošenje kape ili šešira jer, kada se skine kapa, frizura izgleda katastrofalno. Kosa izgleda beživotno ili postaje masna ili čak puna elektriciteta. Ovakve probleme možete preduprediti na više načina. Šešir neće uzrokovati spljošteni razdeljak ako ste na kosu naneli odgovarajuću penu ili lak za kosu pre nego što ste stavili šešir na glavu. Nanošenje pene ili spreja odmah nakon pranja kose i zatim  sušenje kose fenom, dok glavu držite spuštenu da kosa visi, dobijate veći volumen. Regeneratori i maske sprečavaju pojavu elektriciteta u kosi jer zaglađuju vlasi.

– Jedno od osnovnih pravila jeste: što je šešir „ozbiljniji“, to frizura treba biti ženstvenija i razigranija. Na primer, nežna valovita kosa,  kovrđe i ispletena kosa privlačan su kontrast sa pletenim kapama i vrlo su ženstveni.

– Dame ne skidaju šešeir ni u zatvorenim prostorima. To pravilo je imalo osnovu u praktičnim razlozima, odnosno nakon skidanja šešira damina frizura bi bila pokvarena.

– Za muškarce ne važe ista pravila ponašanja u vezi nošenja šešira. Za njih je obavezno skinuti šešir u slučaju intoniranja himne, podizanja zastave, venčanja na otvorenom, sahrani, raznim pomenima, kao i fotografisanju. Kada se skine, šešir se drži u rukama tako da bude vidljiva samo njegova spoljašnja strana. Muškarci treba da skinu šešir u zatvorenim prostorijama , ali ne i onima za jabžvnu namenu (npr. lobiji). Ukoliko je dama prisutna treba skinuti šešir u njenom prisustvu i u javnim zatvorenim prostorima.