Likeri su veoma popularno piće kod mnogih naroda. I mada većina misli da je to slatkasto piće omiljeno samo kod lepše polovine čovečanstva (sadrži 15%-40% alkohola), svedoci smo da ovo piće vole i mnogi pripadnici muškog roda. Ljudi su veoma davno počeli da pripremaju ovo piće od raznih lekovitih biljaka, aromatičnih začina i voća koji su im bili dostupni. Likeri se najčešće konzumiraju uz kafu i deserte, ali su često nezaobilazni i pri spremanju raznih poslastica. A mogu da se koriste i za lečenje nekih bolesti.

Ukoliko se liker pravi od voća (od voćnih sokova ili fermentacijom voća) voće mora obavezno biti zrelo i zdravo. Najčešće se dodaje neka jaka rakija bez mirisa (lozova ili komova rakija, votka), a zatim šečer ili med, po potrebi. Dakle, suština je da se voće (npr. kajsije, borovnice, breskve, jagode, šljive, grožđe, maline, višnje) sačuva u alkoholu, pri čemu može da se dobije veoma veliki širok spektar ukusa, mirisa i boja.

Krajnje pojednostavljen osnovni recept za parvljenje voćnog likera je odnos: 1 (1l rakije) : 1 (1kg voća) : 1 (1kg šećera). Stavite u veću teglu (ili isti odnos 1:1:1 u manje flaše). Uspite voće, izgnječite ga pritiskajući ga drvenom kašikom uz staklo ( mogu i samo celi plodovi), dodajte šećer (ne mora da se dodaje posebno ako je voće slatko) i sve prelijte rakijom. Zavisno od ukusa i slatkoće voća ovaj odnos može da se koriguje. Mnogi dodaju štapić vanile, karafilić, cimet ili koricu pomorandže. Ostavite da odstoji najmanje 4-6 sedmica. Povremeno promućkajte sadržaj u flaši. Na kraju, procedite dobijeni sadržaj kroz čistu gazu i sipajte u dekorativne flaše u koje možete ostaviti i par celih voćki, za dekoraciju.

Likeri od začinskog bilja se u osnovi prave od osnovne supstance tj, od bilja i posebno spremljenog sirupa. Sirup se pravi od šećera i vode.

Evo nekih recepata za najpopularnije likere:

Liker od nane

Osnovnu supstancu likera čini 0,5 l konjaka i 4-5 grančica sveže ubrane nane koje treba staviti u flašu, zatvoriti i ostavite je na toplom mestu. Posle nedelju dana procedite konjak i dodajte sirup koji se pravi tako da istopite čećer (2 šolje vode) u vodi (1 šolja), ostavite da proključa i nakon pet minuta skinite sa šporeta i prohladite. Ostavite liker da odstoji 2-3 nedelje.

Ovaj liker možete da napravite i sa kesicama čaja  od nane. Potrebno vam je 0,5l vode, 180 ml domaće rakije, 150 g smeđeg šećera, 3 kesice burbon vanilin šećera, 2 kesice čaja od nane, kašika arome mente.

U posudu sipajte vodu, rakiju, smeđi šećer i vanilin šećer, te kuvajte na laganoj vatri. Kada provri, kuvajte još pet minuta. Skinite s vatre, stavite kesice čaja, poklopite sud i ohladite. Zatim izvadite vrećice i sipajte aromu, dobro promešajte, preručite u boce i ostavite da stoji na hladnom i tamnom mestu do sutra. Možete poslužiti uz kolutove kivija.

Liker od kafe

ovaj liker vam je potrebno je: 50 gr sitno samlevene kafe, šolja i po vode. Za pripremu sirupa je potrebno 2 i po šolje šećera, šolja i po vode, kašičica limunovog soka, 6 dl konjaka

Skuvajte kafu sa šoljom i po vode, dobro pokrijte posudu pa ostaviti da odstoji 24 sata. Posebno skuvajte gust sirup od dve i po šolje šećera i šolje i po vode, pa dodajte kašičicu limunovog soka, oceđenu kafu i 6 dl konjaka. Sipati u flaše i ostaviti liker da odleži 2-3 nedelje.

Ovaj liker možete napraviti i na drugi način za koji je potrebno 150 g kafe, 150 ml vode, 300 g šećera, 600 ml ključale vode, 150 ml rakije, kašika cimeta. Za pripremu sirupa  šećer prelijte sa 150 ml vode i kuvajte nekoliko minuta. Kafu prelijte ključalom vodom i procedite kroz gazu. Proceđenu kafu, rakiju, cimet i šećerni sirup kuvajte još dva-tri minuta da rakija malo ispari. Skinite s vatre i ohladite, te poslužite.

Liker od ruma

Propržite 400gr šećera, da postane braon, pa skinite sa šporeta i prelijte sa 50 cl vode. Kada se ova masa stvrdne dodajte 1 kg šećera i 2 l jake rakije da sve ovo proključa a onda dodajte 3 flašice ekstrakta od ruma. Ohladite i sipajte u flaše.

Liker od oraha

 Za ovaj liker potrebno je: 10 zelenih oraha ili 40 jezgara od svežih oraha, 1 l rakije, kesica cimeta u prahu, 1 kg šećera.

Orahe staviti u u 1 l rakije a zatim sipati cimet u prahu. Ostaviti da odstoji 40 dana a onda dodati 1 kg šećera. Kada se šećer otopi procediti liker kroz hartiju za filtriranje i sipati u flaše.

Na našim prostorima je veoma popularna orahovača koja se upotrebljava i kao lek. Može da se priprema i na drugi način. Za to je potrebno: 0,5 kg mladih oraha, 1,5 l alkoholnog pića po izboru, 30 g cimeta, 30 g karanfilića, 500 g šećera, 750 ml vode.

Orahe operite, obrišite i stavite zajedno sa začinima u alkohol. Dobro zatvorite i ostavite da odstoji 30 dana. Nakon toga skuvajte šećer i vodu, pa kad se sirup zgusne, pomešajte ga sa alkoholom. Liker prespite u flaše i pustite da odleži nekoliko nedelja.

Liker od višanja

Potrebno je: 1 kg višanja (ostaviti sa košticama), 1 kg šećera i 1 l lozove rakije.

Zrele višnje očistite od peteljki i dobro ih operite, a zatim ih stavite u teglu (od 3 kg), pa preko njih sipajte šećer. Nemojte da mešate već preko toga sipajte rakiju. Teglu zatvorite i stavite na sunčano mesto punih 40 dana. S vremena na vreme promućkajte sadržaj tegle da bi se šećer rastopio. Nakon 40 dana možete procediti liker, ali i ne morate, i presuti u dekorativne flaše. Cele višnje ostavite za dekorativno ukrašavanje pića u čašama.

Mnogi u ovaj liker stavljaju 6-7 karanfilčića, 2 paketića vanile u prahu, cimet u štapićima, jedan indijski oraščić. Da li ćete to sve staviti ili možda u nekom drugom odnosu, ipak zavisi od ukusa.

Liker od čokolade

Sastojci: 1 l mleka, 250 g crne čokolade, vanilla, limun, 0,5 l alkoholnog pića po izboru, 300 g šećera.

Priprema: U mleko stavite na kriške isečen limun, rendanu čokoladu, šećer, vanilu i alkohol, pa dobro izmućkajte i ostavite na toplom mestu tri nedelje. Flašu svaki dan malo protresite. Nakon toga procedite i sipajte u lepe flaše.

Konjak od jaja (aer konjak)

Potrebno je: 6 žumanaca, 250 gr šećera, 0,5 l mleka, 4 kesice vanilin šećera i 2 dl alkohola. Mutiti 6 žumanaca dodajući po kašiku šećera u prahu. Kada je masa dobro umućena i penasta malo po malo dodati pola litra mleka kuvanog sa 4 kesice vanilin šećera i na kraju sipati 2 dl alkohola. Pokriti čistom salvetom. Ostaviti da se ohladi i zatim sipati u flašu.

Momački liker (Pijano voće)

Potrebno je: voće po želji (i kako sazreva), 1 l rakije prepečenice i šećer u prahu. Za ovaj liker nemojte koristiti jagode, maline i jabuke. Uzmite veliku teglu (oko 5l), uspite rakiju i ređajte voće kako sazreva. Trešnjama i višnjama nemojte vaditi koštice. Ostalo voće isecite na što manje kockice. Svaki sloj pristiglog voće pospite sa nekoliko kašika šećera u prahu. Negde u oktobru dobro zatvorite teglu i ostavite tako do Nove godine. Tada procedite liker, sipajte u flaše i zatvorite. Neki ne mogu da čekaju toliko dugo pa počnu da koriste liker i pre završetka kompletnog procesa. Tada je dovoljno da odvojite jednu količinu mase, procedite i konzumirate taj deo likera. Preostalu količinu dobro zatvorite i ostavite da se nastavi proces pripreme.

Narančino

Za ovaj liker potrebno je: 1 l rakije, 9 pomorandži, oko 400 g šećera, 1,5 l vode.

Dobro operite pomorandže pa isecite kore na uže i kraće trake da lakše iscedite aromatično ulje. Isečenu koru i kolutove pomorandži stavite u teglu, prelijte alkoholom i dobro zatvorite. Teglu držite na tamnom i hladnom mestu 15 dana i svaki dan lagano promešajte njen sadržaj. Od šećera i vode skuvajte sirup i sastavite s pomorandžama i alkoholom. Dobro promešajte, procedite i sipajte u flaše. Izgnječite kore koje su ostale u cediljki. Flaše zatvorite i ostavite da stoje tri meseca, ali biće još bolje ako stoje i duže.

Liker od vanile

Sastojci: 250 g šećera, 3 kesice burbon vanilin šećera, 650 ml vode, 300 ml alkohola, 30 g smeđeg šećera.

Kristal šećer, burbon vanilin šećer i vodu stavite da se kuvaju. Kad provri, preručite u staklenu flašu, dodajte alkohol i smeđi šećer, te promućkajte. Flašu ostavite da odstoji na hladnom mestu oko nedelju dana, ali je povremeno promućkajte. Liker procedite kroz gazu i sipajte u neku lepu flašu.