nutricionisti uvek će vas podsetiti da je za vaše zdravlje najvažnija raznovrsna i kvalitetna ishrana kao i zdrav način života. To ne znači da ponekada ne možete da se opustite i konzumirate i takozvane nezdrave namirnice. Takvo opuštanje neće imati neke posledice ako i dalje nastavite da se pridržavate osnovnih principa zdravog života – pravilna ishrana i umerena fizička aktivnost.

Vaše će vas telo odmah upozoriti ako ste preterali u jelu i piću. Natročito posle praznika ili godišnjeg odmora. Primetićete to po svojoj garderobi ili osećaju umora, nadutosti ili nekih drugih tegoba.

A da li je vreme da primenite neku dijetu, možete i sami proveriti na sledeći način. Uzmite komad užeta (ili platneni metar)  prema tome koliko ste visoki (odnosno koliko možete da ga razvučete od vrha glave do stopala). Savijte uže na pola pa ga obmotajte oko struka. Ako možete da ga zavežete – dijeta vam ne treba, Ali, ako se krajevi užeta jedva dodiruju – vreme je da počnete sa dijetom.

Mnogi i sami, na mesečnom ili čak nedeljnom nivou određuju neki dan kada redukuju svoj jelovnik. Neki određuju jedan dan kada jedu isključivo povrće pripremljeno na razne načine ili morske plodove, itd. Za koju god se dijetu odlučite, nemojte zaboraviti da uzimate najmanje 2l vode dnevno.