Možete spojiti korisno i ugodno, odnosno pri čišćenju kuće možete i zategnuti svoje telo, ili čak skinuti koji kilogram! Pri tome ćete se posle velikog spremanja osećati zadovoljno ali i srećno umorno. Pogled na čisto i uredno okruženje će vas dodatno oraspoložiti. To bi bilo naročito poželjno pri prolećnom spremanju, pred letnje izlaganje u kupaćem kostimu.

Ne samo da nam je prijatno boraviti u čistom i mirisnom okruženju, već je to i jedan od glavnih načina da sprečimo razvoj svakojakih bolesti, a posebno alergija. Dokazano je da su na lestvici uzročnika alergija prve grinje iz kućne prašine, koje se najviše stvaraju na mestima gde se nakupljaju površinske ćelije sa naše kože a kojima se one hrane – na tepisima, dušecima i posteljini! Kupujete li novi usisivač, izaberite onaj s dobrim vazdušnim filterima.

Veliku “generalku” dobro je započeti eliminisanjem suvišnih stvari. Uklanjanjem nepotrebnih stvari, prostor se oslobađa zaostale energije, a vi dobijate mesta za nove stvari! A možete ostaviti i prazan prostor koji će vam omogućiti lakše čišćenje i brisanje prašine.

Pri čišćenju kuće možete izgubiti toliko kalorija kao da ste npr. trčali u prirodi, plivali ili vežbali u teretani. Evo nekih primera koji pokazuju koje vam fizičke aktivnosti nude kućni poslovi:

– pranje prozora, skidanje i nameštanje zavesa na prozorima – aktiviraće sve vaše mišiće.

– usisavanje može biti adekvatno šetnji u prirodi.

– brisanje podova takođe će aktivirati cele skupine mišića. Ali ni gubitak kalorija nije zanemariv.

– čišćenje i pranje kupaila ili kuhinje je posebno zahtevan posao. Samo pranjem pločica u kupatilu ili kuhinji ćete potrošiti toliko kalorija koliko ne biste potrošili za vreme jedne umerene šetnje. Mada bi bilo lepše uživati u prirodi i “opušteno” ćaskati.

– koliko vremena i energije vam treba za održavanje šporeta?! Sigurno dovoljno da potrošite kalorije koje ste “zaradili” obilnom ručkom. Ali pogled na čistu i mirisnu kuhinju će vam povratiti snagu

– peglanje može sagoreti dovoljno kalorija za ceo dan, ali to ne znači da ispeglate samo jednu košulju, svakako.

– možda vam spremanje ormana i fioka izgleda prilično statična radnja ali uzmite u obzir da ćete se više puta protezati dok nešto uzmete, složite, obrišete i ponovo vratite.

– kraće aktivnosti ostavite za vreme reklama dok gledate neki film ili seriju. Tada možete odraditi kratkotrajne poslove, na primer: prostreti veš, izvaditi posuđe iz mašine ili jednostavno uraditi nekoliko čučnjeva ili sklekova. Važno je da se stalno krećete a ne da sate provodite u istom položaju.

– povremeno osvežite svoj životni prostor menjanjem rasporeda nameštaja i promenom detalja. Ovakvi poslovi mogu dovesti do gubitka najmanje 200 kalorija. Ali to je nemerljivo sa užitkom kada pogledate neku uspešnu promenu u stanu.

– seckanje priloga za jelo u kuhinji ili kuvanje jela sagoreće najmanje 70 kalorija za samo pola sata. I to je jedan od načina da spojite ugodno i korisno.

– postoji mnoštvo televizijskih kanala a vi izaberite kanale sa komedijama ili humorističkim programom jer je smeh lek za dušu. Posebno je dobar za jačanje trbušnih mišića. Posle bilo koje kmedije bićete opušteniji, spavaćete lepše, produžiti životni vek, smanjiti rizik od gripa i prehlade.

– dok čistite kuću slušajte neku muziku brzog ritma a možete i malo zaigrati. Takvim igranjem sagorećete dvadesetak kalorija posle jedne četverominutne pesme. Svakako ćete biti opušteniji i vedrijeg duha.

Dakle, izbor je na vama kada i koliko ćete vremena, ali i kalorija, potrošiti na spremanje kuće. Svako domaćinstvo zahteva čišćenje i održavanje osnovne higijene, ali i oplemenjivanje dodavanjem raznih detalja ili odgovarajućim razmeštajem pokućstva. Svakome će životni prostor biti još lepši ako ga upotpunite sa nekom lepom biljkom.

Neka joj listovi budu okrugli, kažu majstori feng shuija, jer takvi će vam popraviti finansijsku situaciju. Spatifilum je poznat po uklanjanju negativnog zračenja od kompjutera ili drugih električnih aparata. Idealan je za radnu sobu. Pre nego što ozelenite prostorije, proverite da li je biljka koja vam se sviđa otrovna za kućne ljubimce (npr. amarilis, božićna zvezda, drvo života, filodendron…).