ublaziti gladAko već niste tako disciplinovani da se tačno pridržavate pravila neke određene dijete, možete početi da se hranite namirnicama koje će vam pomoći da očistite organizam. Vaša svakodnevna ishrana treba da bude bogata povrćem, voćem i žitaricama od celog zrna, integralnog pirinča, prosa i ječma koji podstiču pokretljivost creva.

Za doručak se preporučuju žitarice u obliku pahuljica sa dodatkom voća i orašastih plodova. Ove namirnice su dobre i u sklopu drugih obroka, umesto hleba.

U toku dana, između obroka uzmite voće, naročito se preporučuje jabuka koja pomaže u otklanjanju štetnih materija.

Za ručak je najbolje da pripremite jelo od povrća – kao variva, umake ili da ga grilujete. Odličan izvor belančevina je riba koja je bogata i omega 3 masnim kiselinama. Preporučuje se i konzumacija nemasnog mesa, svežeg sira, soje i sojinih proizvoda. Možete pripremiti testeninu, palentu i pšenični griz, ali nikako ne pečena testa ili hleb.

Večera treba da bude lagana i obavezno bar dva sata pre spavanja. Idealno bi bilo da posle večere malo prošetate.

Uz svaku dijetu se preporučuju zdrava pića poput vode, biljnih čajeva, nezaslađenih sokova. Svakodnevno pijte oko 2l tečnosti. Naročito se preporučuje zeleni čaj koji ubrzava rad jetre koja u organizmu vrši ulogu čistača.

Posebno se preporučuju sledeće namirnice koje su izuzetno zdrave a sagorevaju masti i pročišćavaju organizam:

ljute papričice – kapsaicin iz ljute papričice podiže temperaturu tela i na taj način se troši energija, a i osećaj sitosti duže traje. Sitno iseckajte jednu papričicu i dodajte je u supu, kuvana jela, testeninu ili pirinač.

đumbir – stimuliše razmenu materija, podstiče varenje, lučenje pljuvačke i želudačnih sokova i sprečava upale. Eterična ulja doprinose da se otrovne materije brže izbace iz organizma.

kupus – deluje na enzime koji se nalaze u jetri, što pojačava i ubrzava čišćenje organizma. Osim toga, kupus je povrće koje ima snažna antikancerogena svojstva. Trudite se da vam što češće bude na jelovniku.

krompir – skuvan u ljusci je veoma delotvoran. Dok se krompir hladi stvara se skrob koji se teško vari. Posledica toga je da nema naglog rasta nivoa šećera u krvi niti osećaja gladi a masti se razgrađuju. Na primer, napravite krompir salatu krompir salatu sa prelivom od posnog jogurta, jabukovog soka, soli, bibera i začinskog bilja.

brokoli – je bogat snažnim antioksidativnim svojstvima. Jača imunitet i sprečava nastanak kancerogenih ćelija. Mnogi daju prednost konzumiranju klicama brokolija (postoji u prodavnicama zdrave hrane) zato što imaju izvanredna svojstva koja deluju čak 50 puta jače od zrelog brokolija.

zeleno povrće – poput kelja, salate, blitve su idealni za čišćenje organizma jer to povrće sadrži hlorofil koji iz organizma uklanja toksine i na taj način rasterećuje jetru. Zeleno lisnato povrće najbolje je jesti sirovo jer je tada uloga njihovih svojstava najveća, ali ako ne možete, onda ga samo skuvajte na pari.

bokvica – je biljka koju bi trebalo više i češće koristiti jer sadrži dosta vlakana koja upijaju toksine i holesterol, i na taj način izbacuje iz organizma toksine. Ona se naročito preporučuje za poboljšanje probave.

citrusi – (limun, pomoranža, grejpfrut, kivi) sadrže C vitamin koji prosto topi toksine i pomaže njihovom izbacivanju iz organizma. Isceđeno voće nemojte zaslađivati jer će to umanjiti delovanje vitamina C. Grejpfrut je najdelotvorniji posle jela pošto gorke materije iz njega aktiviraju proizvodnju želudačnih sokova.