krznoKad se kaže krzno, uglavnom se misli na pravo krzno. Ali poslednjih godina, u skladu sa trendom očuvanja životne sredine, sve je primetnija upotreba veštačkog krzna, kao dostojne zamene.  Ukoliko je visok kvalitete veštačkog krzna, razlika u odnosu na pravo krzno se ni ne primeti.

Bunde su tako tople, nežne i uvek moderne, ali se nose samo u zimskim uslovima. Bilo koji krzneni detalj – krzneni kaput, prsluk, šal, kapa, šubara, rukavice ili mufovi za ruke i uši, čizme ili cipele – osim što greju, daće i svakoj vašoj odevnoj kombinaciji dozu elegancije i sofisticiranosti. U ostalom delu godine treba ih adekvatno čuvati i održavati, da biste ih što duže koristili ali i da ne izgube lepotu.

Neka od osnovnih pravila za održavanje i čuvanje krzna su:

– nije preporučljivo stavljanje najlonskih navlaka na bunde, već platnenih, sa što ređim tkanjem, kako bi obezbedili da krzno „diše”. Krzno takođe, ne treba sabijati među stvarima u ormanu, jer to povećava temperaturu i smanjuje cirkulaciju vazduha oko njih.

– krzno treba čuvati na tamnom, što mračnijem mestu.

– prisustvo vunenih komada zajedno sa krznom i kožom je nešto što apsolutno treba izbegavati!

– optimalni uslovi za čuvanje krzna su tamno i hladno mesto, zaštićeno od vlage, sa temperaturom od +5°C do -5°C. U kućnim zamrzivačima nije preporučljivo čuvati krzno jer se ono u takvim (vlažnim) uslovima drastično ošećuje i gubi ekspozitet.

– bunde treba povremeno provetravati (najbolje svakih 10-15 dana), ali ih ne treba izlagati direktnom suncu.

– najefikasnija zaštita od moljaca je naftalin mada nije baš preporučljiv zbog specifičnog mirisa. U orman možete staviti vrećice lavande, kesten, listove duvana, sapune sa oštrim mirisom. Sredstva treba menjati bar 2 puta godišnje i ona ne smeju biti u direktnom kontaktu sa kožom i krznom.

– bar dva puta godišnje bundu iščetkajte retkom četkom.

– ukoliko predmeti od krzna i kože pokisnu, istresite ih dobro i pustite da se prirodno osuše na vešalici i na sobnoj temperaturi a nikako blizu veštačkih izvora toplote. Krzno sa dugom dlakom, pošto se osušilo, lako pročešljajte.

– nemojte nositi tašnu preko ramena uvek na istom mestu, jer će oštetiti krzno.
– ne prskajte parfem ili lak za kosu na krzno.

– krzno ne ostavljajte tako da se lomi dlaka. Uvek ga ostavljajte na vešalici da se ispravi.

Ukoliko primetite naglo opadanje dlake na bundi, gubitak gipkosti, gubitak mekoće itd. obratite se stručnom licu, odnosno krznaru koji će znati kako da reši nastali problem.