kandida-test

Kandida je vrsta gljivice koja se javlja i živi na i unutar tela a najviše joj prijaju tople i vlažne površine (creva, želudac, usta, grlo, koža i predeo genitalija, stolica) gde žive kao deo normalne flore. Ali, pod određenim okolnostima se ove gljivice nekontrolisano razmnožavaju i počinju da ugrožavaju naš organizam i tada se treba obratiti lekaru koji će vam preporučiti odgovarajuću terapiju. Pri padu imuniteta ili kod preterane upotrebe antibiotika ili kortikosteroida takođe može doći do preteranog rasta kandide, jer te vrste lekova ubijaju normalne bakterije, koje obično sprečavaju rast gljivica u telu. Vruće i vlažno vreme može pogodovati rastu kandide, oštećenje kože, loša hogijena, duže držanje vlažnih i prljavih pelena kod beba, dijabetes. Povećanoj koncentraciji kandide pogoduje: lečenje antibioticima, upotreba kontraceptiva ili hormonske terapije, prehrana bogata rafinisanim šećerom, trudnoća i dijabetes te stres bilo koje vrste.

Simptomi ove infekcije mogu biti bele naslage na jeziku i sluzokoži usta, crvenilo i svrab uglova usana, suvi nadražajni kašalj bez iskašljavanja ili sa oskudnim beličastim ispljuvkom, bol u grlu, hronični umor, zapaljenje rožnjače, crvenilo oko noktiju, promene na noktima, žgaravica, dijareja, nadutost, beličasti vaginalni sekret koji ima izgled i miris sira, praćen svrabom  ili bele naslage na stidnim usnama – simptomi kandidijaze kod žena ili crvenilo, vlaženje i svrab, eventualno bele naslage u pregibima kože, ili na glavi penisa kod muškaraca, kožni osipi.

Postoji i mogućnost prenosa ove gljivice poljupcem ili seksualnim odnosom. Najefikasnija zaštita od ove infekcije je jak imunitet organizma, kao uostalom i za sve druge infekcije.

Ovaj jednostavan test može samo da vam ukaže na mogućnost da imate kandidu ali konačnu potvrdu i lek može da vam da samo vaš lekar. Zato ovaj, i ovakve testove možete samo prihvatiti kao indikaciju a nikako kao konačnu potvrdu!

Najbolje vreme da obavite ovaj test je čim se ujutru probudite. Test se sastoji u tome da uzmete neku providnu čašu čiste vode i u nju ispljunete sadržaj iz usta pre nego što ste bilo šta drugo stavili u usta. Sakupite u ustima pljuvačku (nemojte se prethodno nakašljavati, važno je da sakupite samo tečnost iz usta). Ispljunite je u vodu i posmatrajte: ako je pljuvačka ostala da pliva po površini – sve je u redu! Ali ako se u roku od 15 minuta pojave tanke, viseće “niti” koje se otežu naniže kroz vodu, to je znak da imete kandidu u organizmu. Niti mogu da podsećaju na vlasi kose ili na paukovu mrežu.

Drugi znak može da bude veom mutna pljuvačka koja u roku od nekoliko minuta potone na samo dno ili mutne mrljice na sredini čaše koje polako tonu ili se sakupljaju ispod pljuvačke na površini. To što vidite su, zapravo, kolonije gljivica koje se povezuju u niti, a preporuka je da se odmah javite lekaru i počnete lečenje.