treningIdeal mnogih je savršeno telo – ravan stomak na kome se mogu videti samo mišići. Ali, ne vredi samo da gledate u svoj stomak i brojite kilograme. Preduzmite odmah sledeće vežbe:

Kardio trening – podrazumeva vežbe poput trčanja, brzog hodanja ili bilo koji drugi oblik brzog kretanja, jer intenzitet gubljenja masnog tkiva najviše zavisi od intenziteta vežbanja. Pritom ne smete zaboraviti na količinu glukoze u krvi, kako telo ne bi uzimalo energiju pri razgradnji masnog tkiva.

Klasični trbušnjaci u kombinaciji s aerobnim vežbama će sigurno dati vrlo dobar rezultat. Trbušnjaci će učvrstiti i izravnati mišićno tkivo ispod masnih naslaga, a aerobne vežbe će te masne naslage otopiti. Jednostavnije rečeno, potrošnja kalorija mora biti veća od količine unesenih.

Trening snage – na primer sa utezima, neće uticati na gubljenje kilograma, odnosno masnog tkiva, ali hoće na oblikovanje, odnosno definisanje mišićne strukture. Ovakvi treninzi će učvrstiti celo telo.

Trbušnjaci su najefikasniji od svih vežbi za ravan stomak. Pravite ih polako i redovno. Svaki drugi dan uradite 12-15 vežbi u dva seta vežbi. Lezite na leđa  sa savijenim nogama u kolenima i stopalima oslonjenim na pod. Ruke stavite pored ušiju. Savijte ramena unapred, a donji deo leđa ostaje na podu. Zategnite trbušnjake, izdahnite dok se podižete, a udahnite dok se spuštate. Svako ponavljanje treba da traje oko četiri do pet sekundi. Jedna od najvećih grešaka, kada se rade trbušnjaci, jeste spuštanje glave u toku vežbe. To opterećuje vrat i skreće fokus sa vaših trbušnjaka. Svaki put kada radite vežbe za stomak na podu, zamislite da vam je loptica zaglavljena između brade i grudi.

Vežbe uvlačenja stomaka mogu da se rade bilo gde i bilo kada u toku dana. Ponovite ih više puta dnevno, trudeći se da ostanete u tom položaju par sekundi. Tako ćete ojačati mišiće i rešiti problem isturenog stomaka a i izgledati vitkije.

Vežbe na podu možete raditi u bilo koje doba dana. Na primer, sedite na pod, ispružite noge i raširite ih, a zatim rukama naizmenično dodirujte suprotna stopala (levom rukom desno stopalo, a desnom rukom levo) i polako ubrzavajte. Nakon sedam minuta, uzmite konopac za preskakanje i vežbajte uz pomoć njega dva minuta. Sve to ponovite još dva puta i pre nego što primetite sve masne naslage sa stomaka će nestati.

Šetnja je magična formula za održavanje kondicije svima koji iz zdravstvenih razloga ne treba da se izlažu većim naporima ili jednostavno, nisu spremni za veće fizičke napore. Potrebno je svakodnevno odlaziti u polučasovne šetnje, ukoliko je moguće u prirodi.

Režim ishrane takođe treba prilagoditi tako da jedete 4-5 puta dnevno ali manju količinu hrane, uravnoteženog sastava. Važno je da se ne izbegavaju masnoće jer su one neophodne za optimalno funkcionisanje organizma. Naroćito su poželjne tzv. zdrave masnoće iz maslinovog ulja, ribe, orašastih plodova. Proteini i aminokiseline su ključni u izgradnji i održavanju mišića, a namirnice bogate proteinima su: belo meso (piletina, ćuretina), tuna, losos, morski plodovi, mleko i mlečni proizvodi, jaja. Ugljeni hidrati iz integralnih žitarica su takođe neophodni u ishrani. Voće i povrće moraju biti zastupljeni u ishrani zbog vitamina, minerala i vlakana. Preoručuje se uzimanje više šolja zelenog čaja dnevno, jer on odlično reguliše metabolizam. Mnogo su zdraviji biljni čajevi od raznih zaslađenih sokova. Oni će vas osvežiti i omogućiti dovoljnu količinu tečnosti koju treba uzimati svakodnevno. I jabuke trebaju da budu u svakodnevnom jelovniku jer sadrže pektine koji se smatraju prirodnim sagorevačem masti. Nemaju puno šećera niti kalorija, a pune su vitamina i zato su savršena užina za one koji žele da smršaju. I ne samo za njih. Trešnje se preporučuju za mršavljenje zbog sadržaja antioksidanata. Grickalice i gazirane sokove obavezno izbacite iz ishrane. I so smanjite na razumnu meru.

Koristite prirodnu hranu i tako ćete dobiti višestruki efekat – zdravo ćete se hraniti i još ćete doći do dobre linije.

Jedan od glavnih razloga stvaranja naslaga na stomaku jeste prebrzo konzumiranje hrane, jer naprosto nemate vremena da primite signal o tome da ste siti i tada jedete više nego što je potrebno. Zato za svaki obrok planirajte bar 30 minuta. Ne jedite stojeći i u hodu i dobro sažvaćite hranu.