Svako od nas se deblja na drugačiji način – neki odmah dobijaju širi struk, neki se debljaju najpre u predelu stomaka a drugi se prvo debljaju u predelu butina, itd. Retki su oni kod kojih se debljina pravilno raspoređuje po celom telu.

Pokušajte da držite pod kontrolom debljanje primenjujući sledeće vežbe:

1. Vežbom disanja možete smanjiti taloženje masnoća na stomaku. Ovom vežbom se normalizuje rad trbušne duplje i doprinosi sagorevanju masnog međusloja na stomaku. Zauzmite udoban položaj tako da leva strana tela bude simetrična sa desnom stranom. Svejedno je da li je to stojeći, ležeći ili sedeći položaj. Duboko udahnite i izdahnite sav vazduh do kraja. Ne udišiću ponovo, 5 puta jako uvlačite i izvlačite stomak. Posle toga regulišite normalno disanje do uobičajenog nivoa. Ponovite vežbu još sedam puta. Tokom dana možete ovu vežbu ponoviti više puta.

2. Ležanje na rolni peškira – savijte peškir u rolnu (napravite valjak od peškira) pa ga obmotajte trakom tako da se ne razdvaja. Ukupna dužina savijenog peškira treba da bude malo šira od širine leđa. Zatim lezite na čvrstu podlogu (krevet ili pod) a rolnu peškira postavite tačno ispod leđa tako da, kada povučete liniju od pupka prema podlozi na kojoj ležite, da se ta linija podudara sa položajem peškira. Opustite se i  postavite noge u širini ramena a stopala savijte tako da se palčevi na nogama dodiruju. Ruke ispružite iznad glave i dlanove okrenite ka dole tako da se mali prsti dodiruju.  Važno je da se u tom položaju dodiruju mali prsti ruka, kao i palčevi na nogama. U ovom položaju treba da ležite oko 5 minuta. Ali, naročito u početku ovo nije lako izdržati – zato u početku izdržite maksimalno koliko vam je prijatno i postepeno produžavajte vreme vežbe do 5 minuta. Vežba treba da se praktikuje 3 puta dnevno. Ukoliko pomerite peškir ispod rebara – vaš struk će postati izražajniji. A ako postavite peškir u visini leđa ispod grudi – doći će do ispravljanja tog dela skeleta.

U suštini je ovo vežba istezanja skeleta koju je osmislio japanski lekar Fukucudži. I kao i posle svake druge vežbe, treba da se polako uspravite.  Za svaku novu vežbu koju želite da praktikujete, treba da konsultujete svog lekara ili ortopeda.