testovi zdravlja

Morate biti odgovorni prema sebi i svojim najbližima i redovno kontrolisati svoje zdravstveno stanje. A odgovorni ste ako praktikujete povremene preventivne preglede. Jedino je lekar, na osnovu pregleda i neophodnih analiza, kompetentan da vam odgovori na sva pitanja o vašem zdravlju. Ako i ne osećate neke zdravstvene tegobe možete povremeno izvršiti samopregled kod kuće na sledeći način:

1. Kontrola holesterola:

U ogledalu pažljivo posmatrajte područje oko očiju i pokušajte da uočite bele grumenčiće oko kapaka koji predstavljaju naslage masnoće i koji ukazuju na povišen holesterol. Ovakve naslage stvaraju se kad je ukupan holesterol viši od 6mmol/L. Opasan je jer se taloži na zidovima krvnih sudova i povećava opasnost od razvoja srčanih oboljenja. Preporuka je da uradite analizu krvi. Ukoliko je holesterol preko 5,2 mmol/L, pređite na dijetetsku ishranu s malim procentom masnoća. Lekar će vam, ako je potrebno, prepisati terapiju za snižavanje nivoa holesterola.

2. Kontrola cirkulacije:

Uštinite se kažiprstom i palcem na 3 ili 4 različita mesta na bedrima. Promena boje od nekoliko sekundi ukazuje na početnu fazu zadržavanja tečnosti u tkivima. Nakupljanje vode u tkivima je simptom slabe cirkulacije, a zadržavanje tečnosti je poćetak nastanka celulita. Ovaj problem je često posledica hormonskih poremećaja jer estrogen podstiče tkivo da zadržava tečnost. Posavetujte se sa svojim ginekologom ako koristite pilule za kontracepciju.

3. Kontrola probavnog sistema:

Testirajte svoj probavni sistem na sledeći način – u čaši vode razmutite kašičicu sode bikarbone i popijte. Trebalo bi da osetite mučninu, a ako je niste osetili, moguće je da imate probavnih problema. Soda bikarbona u kontaktu sa želudačnom kiselinom proizvodi gasove koji izazivaju mučninu. Izostanak reakcije ukazuje na nizak nivo kiseline u želucu, koji ne sme da se zanemaruje. Najčešće se radi o posledicama promena na sluzokoži želuca i poremećaju u radu žlezda koje stvaraju hlorovodoničnu kiselinu tokom probave. Sve su to tipični simptomi gastritisa, zato konsultujte lekara i obavite odgovarajuće preglede. Možete i odmah preći na kontrolisanu ishranu koja podrazumeva izbegavanje masnih umaka i pikantne hrane koja se teško vari.

4. Koje vam namirnice ne prijaju:

I sami možete da primetite da vam neke namirnice ne prijaju, osećate nadutost ili imate neke druge reakcije, npr. kada se na licu ili vratu  pojave crvene mrlje. Važno je da pratite koja hrana vam smeta a jedan od načina je sledeći – prvo na vratu izmerite broj otkucaja srca u minuti, a zatim pojedite porciju sporne hrane i nakon nekoliko minuta ponovo izmerite puls. Zdrave žene imaju oko 70 otkucaja u minutu. Ako se puls ubrza za više od 10 otkucaja u minuti na prvo merenje, to može da bude znak da vam namirnica koju ste pojeli ne prija. U slučaju intolerancije na neku hranu organizam aktivira odbranbeni sistem i ubrzava rad srca. Lekari preporučuju da uradite Alcat test, kojim se određuje nivo IgG antitela u krvi, nastalih kao posledica netolerancije na različite namirnice.

5. Da li dišete punim plućima:

Testirajte svoj dah – zapalite sveću i postavite je na oko 30 cm od lica, duboko udahnite i izduvajte prema njoj sav vazduh iz pluća. Ako ne uspete da je ugasite iz prvog puta, znači da vam je kapacitet pluća smanjen. Napadi kašlja, gubitak daha tokom trčanja i penjanja uz stepenište ukazjuu na respiratornu insuficijenciju, odnosno poremećaj plućne funkcije. Uzrok može da bude loša kondicija, astma, bronhitis ili pušenje.

Potražite savet lekara koji će uraditi dodatne analize, spirometriju i izmeriti kapacitet pluća. Sami sebi možete pomoći tako što ćete što pre presatati sa pušenjem, više se kreatati na svežem i čistom vazduhu, praktikovati neke fizičke aktivnosti u skladu sa godinama i preporukama stručnih lica. Najmanje što možete da učinite jesu svakodnevne polučasovne šetnje.

6. Nedostatak gvožđa:

utvrdite na sledeći način: okrenite dlan jedne ruke na gore i drugom rukom pritiskajte prste unazad. Dlan će vam pobledeti ali tri glavne linije koje ga horizotalno presecaju treba da budu crvene. Blede linije ukazuju na anemiju. Klasični simptomi anemije su slabost, tahikardija i bledilo i javljaju se kao posledica smanjenog nivoa hemoglobina u krvi. Reč je o proteinu koji vezuje kiseonik kako bi ga prosledio u sva tkiva u organizmu. Postoje razni oblici anemije, a jedna od najčešćih posledica je nedostatak gvožđa. Uradite analizu krvi, a zatim obogatite ishranu namirnicama koje sadrže mnogo gvožđa, poput spanaća.

7. Mogućnost moždanog udara:

Pokušajte da stojite na jednoj nozi 20 sekundi. Istraživači iz Japana su pokazali da je kod onih koji ne mogu da održavaju ravnotežu 20 sekundi veći rizik od moždanih problema. Redovne preventivne kontrole mogu samo preduprediti bilo koju bolest.

8. Da li je vreme za dijetu

Povremeno bi mogli i sami da korigujete svoju ishranu ili praktikujete neku od dijeta. Na primer neki jednom nedeljno uzimaju samo povrće  na razne načine spremljeno. Možete i sami proveriti da li vam je potrebno da se odreknete nekih namirnica. Izmerite svoju visinu nekim užetom (od vrha glave do stopala), pa to uže presavijte na pola i obavijte oko struka. Ako možete da ga zavežete – dijeta vam ne treba, Ali, ako se krajevi užeta jedva dodiruju – vreme je da počnete sa dijetom.