Postoji niz metoda koji mogu ukazati na neki disbalans u organizmu ali svaki od njih može biti samo znak da odete kod lekara na detaljniji pregled. Svakako treba praktikovati jednogodišnje preventivne preglede, jer je to jedini način da na vreme počnete lečenje ukoliko se pojave znaci nekog obolenja. U svakom slučaju zdrave navike i zdrava, raznovrsna i uravnotežena ishrana sa određenim fizičkim aktivnostima omogučiće vam kvalitetan život.

Dobro je pratiti savete stručnjaka koji će vam preporučiti koja je kombinacija namirnica u ishrani najbolja i baš za vas najpovoljnija. Da li je vaš izbor namirnica dobar može pokazati i to kako se osećate posle obroka – da li osećate nadutost, težinu u stomaku, imate li teškoće sa probavom ili neki drugi vid nepriatnosti. Dobrom metabolizmu vašeg organizma će najviše pomoći dobar odnos baznih i kiselih namirnica u ishrani. Takođe je preporuka stručnjaka da se dnevno ishrana podeli u pet pojedinačnih obroka – doručak, užina, ručak, užina i večera.

Možete i sami napraviti brzi test koji može da ukaže na nisku ili visoku kiselost želuca. To je test sa sodom bikarbonom. Pomešajte 1/4 kašičice sode bikarbone i 150 ml mlake vode. Popijte ovaj rastvor ujutru, na prazan stomak. Zabeležite vreme koje će proći pre nego što dođe do podrigivanja. Sačekajte najviše tri minuta pa ako niste podrignuli, postoji mogućnost niske kiselosti želuca. A ako podrignete – vaša kiselost je u redu.

Na nisku kiselost u organizmu mogu da ukažu simptomi poput nadutosti stomaka, poremećaj stolice – dijareja ili zatvor, gljivične infekcije, lomljivost i ljuštenje noktiju, gubitak kose, bubuljice i proširene vene na obrazima i nosu.