oblik lica 1Da biste i sami znali koje frizure najbolje odgovaraju vašem obliku lica potrebno je najpre da odredite oblik svog lica ili ga izmerite. I najbolja frizura užasno izgleda ako ne odgovara obliku lica. A ako je frizura pravilno odabrana prema obliku lica, može da prikrije nedostatke i istakne najlepše adute na licu. Frizura, kao i šminka i odeća, treba da doprinese najlepšem izgledu. U slučaju izbora frizure teži se za korekcijom oblika lica i što većem približavanju ovalnom obliku lica.

Najjednostavniji način da odredite oblik lica jeste da sednete ispred ogledala, začešljate kosu tako da vam ne pokriva lice (ili je zategnite ako imate dugu kosu), pa zatim odraz svoga lika u ogledalu iscrtajte ružom ili markerom. Pratite liniju kose i vilice. Uporedite oblik svog lica sa oblicima u ovom prilogu. Niko nije savršen i zato nemojte da se brinete ukoliko vaše lice nije idealno i ne poklapa se u svemu prema priloženim crtežima. Vaše lice odgovara obliku sa kojim ima najviše poklapajućih tačaka.

Pri izboru frizure, dakle, osnovno je da se odredi oblik lica, ali nije zanemarljiva ni uloga tipa kose, životna dob kao i vrsta posla kojim se bavite. Kvalitetan frizer i stilista će vam sigurno pomoći pri izboru frizure.

Sigurno imate jedan od sledećih oblika lica:

 okruglo lice – je oblik bez oštrih uglova sa najširim delom u predelu jagodica i zaobljenim delom duž linije vilice i čela. Dužina i širina lica su približno jednake.

Osobama sa ovakvim oblikom lica se ne preporučuju frizure sa potpuno otkrivenim licem kojim se ističe oblik lica. Preporučuju se frizure sa podignutom kosom na temenu i nekoliko uvojaka koji lagano padaju na čelo. Stepenasti bob jedna je od frizura koja odlično ogovora osobama sa okruglim licem. Ako se odlučite za ovu frizuru probajte kosi paž koji se pozadi spušta uz lice, pa sve do brade. Kosa koja je kraće ošišana na potiljku će dodatno izdužiti vrat.

ovalno lice – ima približno istu širinu i dužinu lica sa istom širinom vilice i često većom širinom u predelu jagodica od širine čela i vilice.

Ovom obliku lica odgovara i duga i kratka kosa i skoro sve frizure. Jedino treba obratiti pažnju na to da li su npr. uši lepo oblikovane i tada ih treba ih otkriti, ili da li je čelo pravilno ili ga treba prekriti delimično ili potpuno. Ukoliko imate kovrčavu kosu, ona bi trebala biti stepenasto ošišana

četvrtasti ili pravougaoni oblik lica – je oblik sa jakim i širokim čelom i sa četvrtastom vilicom, pri čemu su čelo i vilica približno jednake širine.

Najprikladnije frizure za četvrtasto lice su polukratke frizure sa lepršavim uvojcima. Za četvrtasto lice, koje vrlo često ima stroge crte, važno je da frizura bude lagana, slojevita, sa istanjenim krajevima, najbolje sa razdeljkom sa strane. Uz ovakvo lice treba izbegavati razdeljak na sredini, ravnu kosu jednake dužine i guste ravne šiške. Pazite da vam dužina kose ne bude u liniji brade.

trouglasto lice – ima usko čelo i uske jagodice a vilica je mnogo šira od čela i najčešće ima vrlo istaknutu liniju. Lice se obično širi prema vilici.

Da bi se ispravio nesklad između jake brade i uskog čela, potrebno je kosu ošišati polukratko ili čak kratko. Osnovno je da linija frizure ima punoću na gornjem delu lica i glave. Čelo može biti otkriveno ili s laganim šiškama sa strane. Slojevitost je ključna kada je reč o frizurama za trouglasti oblik lica.

srcoliko lice – liči na obrnuti trougao, karakterične je širine u predelu čela i jagodica, a uže je u predelu vilice. Često je vrh brade istaknut i špicast.

Ovom obliku lica odgovaraju frizure malo podignute na temenu, pritegnuta sa strane da bi se smanjila širina gornjeg dela lica. Preporučuje se duža kosa koja otkriva donji deo lica.

lice u obliku dijamanta – ima karakteristično usko čelo i usku vilicu (približno su jednake širine). Lice je najšire u predelu jagodica, koje su uglavnom vrlo naglašene.

Ovom obliku lica se savetuju frizure punije na temenu (efekat se postiže tapiranjem) a manjeg volumena u ravni jagodica. Mogu se nositi i šiške koje trebaju biti široke, punije i duboke. Ovom obliku lica ne odgovara kratka kosa.

duguljasto lice – ima prilično veću dužinu nego širinu. Čelo i vilica su približno jednake širine, a oblik se odlikuje i po dugačkoj pravoj liniji jagodica. Ovaj oblik lica može imati vrlo usku bradu ili vrlo visoko čelo.

Ovom obliku lica odgovaraju frizure kojima će se lice “skratiti” i približiti ovalnom obliku. Takve su frizure sa dužinom kose do visine brade, slojevite, lepršave, sa uvojcima i sa pokrivenim čelom. Šiške su odličan izbor za ovaj oblik lica jer one skraćuju lice i vizuelno ga proširuju.