Zdrava ishrana i zdrave navike su preduslov za dugovečnost i kvalitetan život. I ako se ne osećate loše, jednom godišnje prekontrolišite svoje zdravlje i napravite obavezno laboratorijske analize. A pre nego što sami odaberete neke vitamine ili uopšte suplemente, posavetujte se sa svojim lekarom i poslušajte njegov savet. Nisu svi suplementi dobri i potrebni svima, a mogu se pojavite i štetne posledice po zdravlje ako se neoprezno konzumiraju. Mnogi, a naročito osobe starije životne dobi, uzimaju razne suplemente i često bez konsultacije sa lekarom.

A kada se odlučite za neki od ponuđenih suplemenata na primer za kalcijum, testirajte ga da vidite da li je zaista dobar za vas. Tabletu kalcijuma stavite u čašu sa zagrejanim sirćetom i ostavite da stoji oko pola sata. Povremeno promešajte. Ako se posle tog vremena nije rastopio – nemojte ga uzimati! Neće se rastopiti ni u vašem organizmu i može proizvesti niz negativnih posledica po vaš organizam.

Uzimanje suplementa kalcijuma se naročito preporučuje starijoj populaciji jer za njih eventualni lomovi kosti mogu imati nesagledive ili čak kobne posledice. Prirodno je da se gustina kostiju smanjuje kod starijih ljudi ali može da se desi i kod mlađe populacije. Danas postoji čitav niz testova, i to bezbolnih, koji mogu vrlo brzo da vam pokažu stanje vaših kostiju. Vaš lekar će vam preporučiti najbolji izbor za vas da se taj proces uspori.