Uvek treba da osluškujete i gledate šta vam vaše telo poručuje. To je u osnovi i drevne kineske medicine, koja naročitu pažnju posvećuje posmatranju raznih znakova na telu, da bi se moglo na vreme intervenisati u slučaju nekog poremećaja u organizmu.

Neobično je, ali možemo i prema boji laktova na rukama predvideti neka obolenja. Promene kože, u boji ili izgledu, na laktovima ne mora da znači da ste već u nekoj akutnoj fazi bolesti, ali svakako vam može skrenuti pažnju da prekontrolišete svoje zdravlje i konsultujete se sa doktorima. Ne zaboravite da je koža na vašem telu najveći organ. Koža na laktovima je znatno deblja nego na drugim delovima tela i tu je koncentrisano manje lojnih žleda, te je ona više podložna pucanju i suvoći. Na laktovima se gotovo uopšte ne sakuplja masnoća.

Ružna, tamna boja kože na laktovima kao posledica nečistoće će se najlakše i najbrže odstraniti intenzivnim pranjem. Redovnim održavanjem higijene tela i koža na laktovima će postati meka, glatka, nežna i hidrirana. Svaka osoba, bez obzira na boju kože, može da ima promene kože na laktovima poput tamne boje i suve kože.

Koža na laktovima može da postane gruba, zadebljala i tamna zbog vaše loše navike da sedite za stolom oslonjeni na laktove. Trenje ili prtisak na laktove obrazuje nagomilavanje debele i mrtve kože što prouzrokuje da ona potamni. Ali ako se tamne fleke na laktovima javljaju bez objektivnih razloga, ukažite vašem lekaru na problem. Po potrebi može da se uradi i biopsija, kako bi se otkrio tačan uzrok pojave.

I hladno vreme i suv vazduh, naročito u zimskim mesecima mogu biti uzrok pojave tamne kože na laktovima, crvenila pa čak i ispucalih laktova. Mnogi zanemaruju pojavu tamnih i ispucalih laktova smatrajući da ta pojava nije opasna po zdravlju, ali koža prva reaguje na vremenske i ambijentalne uslove.

Pretopla voda pri tuširanju takođe može biti uzrok isušivanja kože, pa i laktova. Koža reaguje i na previše hlora u vodi, pa ako često plivate u bazenu, posebnu pažnju posvetite pravilnoj nezi. Uvek se istuširajte nakon boravka u bazenu.

Alergijske promene na koži, pa i na laktovima su vrlo česta pojava. Prekomerno korišćenje jakih sapuna, određenih losiona a naročito parfema, može biti uzrok isušivanja laktova. Ovi kozmetički preparati mogu izazvati alergijske reakcije na koži. Prvi znaci ovih promena mogu biti crvenilo, oticanje, ispucala koža, osip ili neprijatan svrab čak i pri dodiru odeće. Trudite se da nosite odeću od prirodnih materijala.

Doktorski savet, pa i lečenje ako je potrebno, neophodan je i u slučaju disbakterioze, odnosno poremećaja u crevnoj mikroflori kada telo teško apsorbuje hranljive materije, vitamine i mikroelemente neophodne za zdravlje celog organizma, uključujući i kožno tkivo. U slučaju crevne disbioze, dolazi do povećane suvoće i promene boje kože na zglobovima laktova.

Ako je koža na laktovima postala previše suva, neravna, često ispucala, ili crvene ili tamne boje, može ukazati i na pojavu psorijaze (ljuspavica), koja se kao i sve kožne bolesti dugo i uporno leči. Slične pojave se mogu javiti i na drugim delovima tela. Sitne srebrne ljuspice koje prekrivaju mrlje obično na laktovima i na kolenima su karakteristične za ovo ozbiljno kožno oboljenje. Kod težih manifestacija ljuspavice ispucali laktovi mogu i krvariti, koža je jako bolna na dodir i prosto užarena.

Vidljiva promena boje kože na laktovima može ukazati i na nedostatak vitamina A i E koji su vrlo važni u održavanju zdravlja kože. Ukoliko se pojavi nedostatak ovih vitamina, koža postaje suva, puca i tanji se i dobija sivkastu boju.

Ako tamna i gruba koža na laktovima nije posledica dermatološke prirode, ta pojava može da ukaže na početni stadij hipotireoze (nedoststka hormona štitaste žlezde). Ova pojava se negde naziva i sindrom prljavih lakata. Obavite zdravstveni pregled i posavetujte se sa endokrinologom.

Pojava tamne boje kože na laktovima se često javlja i kod šećerne bolesti, kada šećer nije dobro regulisan, posebno u slučaju hiperglikemije (povišen nivo glukoze u krvi), kada postoje poremećaji metabolizma proteina, masti ili minerala. Koža kod ovih bolesnika je sklonija infekcijama i upalama. Česte su gljivične i bakterijske infekcije i to baš na ovom delu tela. Često crvenilo na laktovima prate svrab i bolovi.

Pojava tamne boje na koži laktova može biti i jedan od znakova primarne ili sekundarne insuficijencije nadbubrežne žlezde (Kušingova bolest).

Pokušajte nekim od prirodnih načina da tretirate laktove tokom tuširanja kad je koža meka i vlažna, ali imajte na umu i da je tada najosetljivija na grubo trljanje.