fleke

Svi su se sreli sa pojavom različitih fleka na odeći ili na prdmetima. Nije ih se lako rešiti, ali pokušajte nekim od uobičajenih sredstava koje svi imamo u domaćinstvu. Postoje i razni hemijski preparati koji su namenjeni baš za određene tkanine, što uveliko olakšava posao.

Osnovno pravilo za čišćenje mrlja jeste da se mrlje čiste tako da tkaninu trljate od ivice prema sredini mrlje. Tako ćete sprečiti da se mrlja još više proširi.

Alkohol prosut na tapaciran nameštaj pospite solju i kada se osuši – isčetkajte grubom četkom.

Fleke od Coca-Cole na odeći možete očistiti sredstvom za čišćenje stakla.

Fleke od čaja najlakše ćete ukloniti limunovim sokom a fleke od mleka hladnom vodom i nekim jačim deredžentom.

Fleke od čokolade je najbolje odmah isprati toplom vodom, ali ako i dalje ostane, probajte je ukloniti na sledeći način:

1 – zaprljano mesto najpre očistite alkoholom a zatim i blagim rastvorom vode i deterdženta istrljajte.

2 – na sintetičkoj tkanini fleku tapkajte 12% hidrogenom.

3 -ako se fleka pojavi na vuni ili svili, stavite na nju nekoliko kapi vode i amonijaka.

Mrlje od čađi pospite kuhinjskom solju zatim usisajte pa operite deterdžentom.

Žute mrlje od dezodoransa ćete ukloniti toplom vodom pomešanom sa dve tablete za čišćenje zubne proteze. Nakon 30 minuta natapanja odeću treba isprati i oprati u veš mašini. Suve tragove dezodoransa na odeći uklanjanju vlažne maramice, ali i klupko najlon čarapa. Sitna vlakna iz najlonki brišu mrlje i sakupljaju ostatke dezodoransa.

Fleke od parfema najbolje se otklanjaju alkoholom kao i mrlje od karmina.

Tečnost, kao što su kafa, čaj, sokovi, prvo pokupite suvom tkaninom ili papirnim ubrusom. Mesto zatim pospite štirkom u prahu ili jestivim skrobom a kad se osuši, temeljno usisajte.

Mrlje od kafe prelijte sa malo hladnog mleka i odmah isperite vodom sa malo deterdženta. Mrlje od kafe na vuni ili pamuku operite mineralnom vodom ili isperite hladnom vodom sa nekoliko kapi hidrogena. Ako je mrlja stara, uronite je u toplu vodu sa deterdžentom za ručno pranje tkanina ili je istrljajte mešavinom vode i alkohola.

Fleke od piva uklonićete ako ih poprskate lakom za kosu. Dok je lak još mokar, prebrišite tkaninu čistom krpom. Nestaće i lak i fleka.

Krv će ukloniti mlaka slana voda a ako nešto svileno umrljate krvlju pomoći će špiritus.

Na fleke od kečapa nabolje nanesite dečiji puder i pustite da se osuši. Iščetkajte i operite kada se osuši. Kod fleka od paradajza i kečapa pomaže i mešavina vode i glicerina u odnosu 1:1. Odeću pokvasite i pustite da odstoji pa operite. Odlično rešenje je i deterdžent za pranje sudova.

Fleku od mastila
1- možete otkloniti deterdžentom za tepihe samo ako radite polako. Svaki put upotrebite pomalo deterdženta i odmh upijte prljavu masu.
2- tkaninu potopite u hladno mleko i dobro istrljajte uprljano mesto. Sačekjte da fleka izbledi, a potom tkaninu operite na uobičajen način, toplom vodom i deterdžentom. Na kraju je dobro isperite hladnom vodom.                                              3- ako je fleka od mastila na tepihu, prekrijte je vlažnom solju, s tim da obuhvatite i ivice. Ostavite da odstoji 2-3 dana a zatim skinite so sa vlažnim sunđerom i istrljajte krpom navlaženom terpentinom.

Mrlje od masti i ulja tapkajte naizmenično komadićem vate natepljene alkoholom i perite deterdžentom.

Ako su na drvenom stolu ostale svetle mrlje od flaša ili čaša za vodu, odstranite ih tako što ćete na suv sunđer sipati malo ulja, premazati sto i ostaviti 10 minuta. Zatim sto istrljajte suvom mekom krpom.

Mrlje od hemijske olovke dobro se eliminišu zagrejanim sokom od limuna ili mešavinom kašike sirćeta i kašičice špiritusa. Umočite pamučnu krpicu u mešavinu, istrljajte mrlju i potom isperite mlakom vodom.

Fleke od paradajza treba da se odmah isperu mlakom vodom. Ako je fleka stara , natapkajte je vodom i amonijakom.

Fleke od rđe na belom materijalu uklonićete ako okruglu krišku limuna stavite na fleku, prekrijete je belim platnom i pritisnete ugrejanom peglom. Limun grejte dok fleka ne nestane. Nakon toga garderobu operite u toploj vodi, kao i obično da biste uklonili žutu mrlju od limuna i pegle.

Odeću isflekanu sladoledom treba odmah da natopite kiselom ili običnom hladnom vodom i operite u mašini.

Mrlje od trave najbolje ćete očistiti sa sirćetom i belancetom:

1 – Belance umutite, nanesite na mrlju, utrljajte pa isperite. To naročito koristite za fleke na beloj tkanini.

2 – Na obojenom platnu fleku istrljajte komadićem vate natopljenim 90% alkoholom.

3 – Sirće je odlično za čišćenje tvrdokornih fleka od trave. Na isflekani deo tkanine utrljajte mešavinu alkoholnog sirćeta i vode. Ostavite da deluje 15 minuta, a zatim operite odeću deterdžentom. Ovaj način se praktikuje za čišćenje fleka na vuni, svili i sintetičkim tkaninama.

Fleke od vina treba odmah prekriti kuhinjskom solju i ostaviti 24sata. Potom otresite so, isperite najpre hladnom vodom, a zatim operite na uobičajen način. Možete fleke od vina očistiti i ako pospete fleku deterdžentom za suđe pa preko toga pospete isto toliko 3% hidrogena. Posle tretmana potrebno je materijal oprati na uobičajen način. Zapamtite da se fleke od prirodnog vina lakše skidaju nego od vina kome su dodati razni veštački sastojci.

Voćne fleke možete očistiti kiselim mleko. Ostavite ga da deluje nekoliko minuta pa zatim isperite toplom vodom.

Mrlju od voska pokrivajte stalno novim čistim listovima papirnih salveta ili kancelarijskog papira i uporno peglajte papir. Vosak ćete tako topiti i skidati sloj po sloj.

Mrlje od znoja očistićete tako da tkaninu uronite u vodu i belo sirće.

Ako vam se žvaka zalepi na neki odevni predmet, najlakše ćete je skinuti ako odeću stavite u zamrzivač na sat vremena. Odevni predmet možete staviti najpre u vrećicu pa onda u zamrzivač.