Jesen i proleće su meseci kada se javljaju virusi i izazivaju prave epidemije. Jedini način da se odbranimo jeste da podižemo svoj imunitete i vodimo računa o higijeni. Zdrava ishrana i zdrav način života su preduslov za dobar imuni sistem. Ipak u slučaju temperature (sa virusima se obično javljaju visoke temperature) treba potražiti savet lekara koji će najbolje odrediti da li i koju terapiju trebate primeniti. Dovoljno je da jedan član porodičnog domaćinstva počne sa šmrcanjem, kašljucanjem, grloboljem, stomačnim virusom, pa i temperaturom pa da polako svi članovi domaćinstva pokažu slične simptome. Virusi se veoma brzo prenose. Deca su naročito podložna infekciji u prvim godinama života (predškolskog i školskog uzrasta) kada se, prema statistikama, do šest puta godišnje javljaju virusne infekcije. Ponekada se čini da to traje veoma dugo jer, organizam oslabljen i iscrpljen infekcijom jednog tipa virusa može doći pod udar drugog tipa virusa ili neke bakteruje. Takođe može doći i do komplikacija posle virusne infekcije kao što je upala grla, uva, pluća, itd.

Najčešći znaci virusne infekcije su:

– curenje iz nosa ili zapušen nos

– suzne oči

– kijanje ili kašljanje

– groznica

– umor i bezvoljnost

– bolovi u kostima i mišićima

– gubitak apetita

– dijareja ili povrćanje

– osip na koži

Ako se pojave navedeni simptomi najbolje je dan-dva ostati kod kuće, mirovati, uzimati što više tečnosti i lakšu hranu, piti čajeve, C vitamin, i pružiti šansu organizmu da se sam izbori sa infekcijom. Ako se pojavi temperatura preko 38,5°C treba upotrebiti lekove za skidanje temperature i otići do lekara.

Virusne infekcije se, za razliku od bakterijskih ne leče antibioticima. Primena antibiotika za lečenje virusnih infekcija je jedan od najčešćih vidova zloupotrebe antibiotika jer se u tom slučaju najčešće javlja otpornosti (rezistentnije) bakterija na antibiotike. Zlupotreba antibiotika utiče još i na slabljenje imunološke sposobnosti organizma da se bori sa infekcijama koje nisu bakterijske.

Osim vitamina i neki minerali su važni za izgradnju jakog imuniteta kao što su cink, selen i gvožđe.

Cink – je nezamenljiv za postizanje dobrog imuniteta ali je dobar i u toku rasta i razvoja organizma, za dobar vid i plodnost. Ako organizam napadne neki virus cink u organizmu aktivira enzime koji razgrađuju proteine u virusima i bakterijama, odnosno sa jedne strane zaustavlja širenje infekcije, a sa druge strane jača odbranu organizma. Ako se cink uzima kroz suplemente, najbolje je uzimati u kombinaciji sa selenom kao i sa vitaminom C.

Selen – je važan antioksidant i najvažniji je u borbi protiv takozvanih slobodnih radikala koji oštećuju ćelijske membrane, ubrzavaju procese degeneracije i starenja i dovode do razvoja brojnih bolesti. Ovaj mineral najčešće nedostaje starijima, pušačima i osobama sa hipotireozom, a prekomerni unos alkohola ili dugogodišnja terapija kontraceptivnim pilulama takođe mogu dovesti do manjka. Može se nadomestiti zdravom ishranom, naročito su meso, morski plodovi, riba i integralne žitarice bogati izvor selena.

Gvožđe – ima centralnu ulogu u transportu kiseonika od pluća do svih tkiva. Oko 70% gvožđa nalazi se u hemoglobinu. Studije su pokazale da nedostatak gvožđa smanjuje sposobnost organizma da pruži adekvatan imuni odgovor na napad virusa i bakterija. Zato je vrlo važno da, naročito tokom jeseni i zime, obratimo pažnju da telo dobija dovoljno gvožđa. Kada nivoi gvožđa nisu dovoljni preporučuje se suplementacija gvožđem, kao i vitaminonom B12, vitaminom C i folnom kiselinom koji takođe učestvuju u gradnji hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca.

Ono što vam neće smetati u lečenju jesu narodni lekovi koji se oslanjaju na opšte poznate lekovite biljke.

Čaj od đumbira – đumbir ometa širenje virusa. Uzeti nekoliko tankih kriški koren đumbira i čašu vode, prokuva i doda jedna mala kašika meda. Uzima sa dva puta dnevno.

Biber je takođe dobar u borbi sa virusima. Čaj se pravi od 4-5 zrnaca bibera sa malom mkoličinom soli. Preliti to sa 200ml tople vode, promešati i popiti.

Pomešajte kašičicu cimeta u prahu sa kašičicom meda i uzimajte nedelju dana.

Cvekla i bela repa su odlični biljni lekovi protiv prehlade i gripa. Kockice ovog povrća dodati u vodu a zatim biber, crni i beli luk i đumbir. Posolite po ukusu, procediti i pijte dok je toplo. Uzima se jednom dnevno, pola sata pre spavanja.

Akupresura može da donese veliko olakšanje. Pritiskaju se mesta ispod izbočina na levoj i desnoj strani ključne kosti, ispod baze lobanje i iznad nabora lakta.

Crna zova – je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka za lečenje upala koje su praćene visokom temperaturom. Ekstrakt zove ima snažan antivirusni efekat, pomaže da se organizam izbori naročito sa onima koji napadaju gornje respiratorne organe i koji izazivaju herpes.

Pomozite svom organizmu da se uspešno izbori sa virusima odmaranjem, zdravom ishranom i laganom šetnjom.