Kičma je glavni oslonac kompletnog organizma i, što je još važnije, treba da tako bude za ceo život. Naravno, život i godine starosti ostavljaju traga i na kičmi. Srećom, možemo joj pomoći na razne načine – pravilnim držanjem tela, pravilnom ishranom i odgovarajućim fizičkim aktivnostima.

Naročito je važno da roditelji pažljivo prate svoju decu tokom odrastanja i posmatraju njihovo držanje. Nipošto nemojte zanemarivati njihovo nepravilno držanje jer može da ima nesagledive posledice u toku njihovog odrastanja a pogotovo po prestanku perioda razvoja. Kod dece školskog uzrasta je česta pojava iskrivljenosti kičme zbog nepravilnog sedenja ili nepravilnog nošenja školskih torbi. Treba znati da je u tom mladalačkom dobu moguće korektivnim vežbama i pomagalima uticati na pravilan razvoj koštanog sistema. A može se i usporiti proces deformacije.

Ako se pitate da li je vaša kičma u dobrom položaju – napravite jedan brzi test. Ispravite se i stanite uza zid ili vrata tako da na njih prislonite ramena, stražnjicu i stopala. Provucite šaku  u prostor između tela i zida i ako je taj prostor toliki da može da prođe kroz njega savijena šaka – vi ste u ozbiljnom problemu! Vaša kičma je deformisana. Obavezno se obratite lekaru i posavetujte se sa njim kako da popravite položaj kičme ili bar da zaustavite pogoršanje.