Štitasta žlezda je odgovorna za bazalni metabolizam pa i temperaturu u organizmu. Jedan od posrednih pokazatelja da je poremećen rad ove veoma važne žlezde u organizmu jeste temperatura organizma. U normalnim prilikama neki imaju nešto nižu a neki nešto višu temperaturu organizma ali sve dok je temperatura ispod 37°C smatra se normalnim stanjem. Lekari preporučuju da se lekovima ne spušta temperatura koja ne prelazi 38,5°C da bi se organizam sam izborio sa neprijateljima koji ga napadaju.

Pokušajte ovim testom da steknete uvid u stanje svog organizma ali nemojte da preduzimate bilo kakvo lečenje bez saveta lekara. Ovaj test treba da vas uputi na detaljniji pregled kod lekara.

Test se sastoji u tome da izmerite telesnu temperaturu sa živinim termometrom (koji je najverodostojniji) smeštenim u pazušnoj jami i to ujutro čim se probudite i dok još niste ustali iz kreveta. Ukoliko je temperatura niža od 36,5°C to može ukazati na hipotireozu (smanjen rad štitaste žlezde). Ako je izmerena temperatura viša od 36,8°C to može da ukaže na hipertireozu (povišen rad štitaste žlezde). Najbolje da uveče pripremite toplomer i ostavite ga pored kreveta, da bi odmah ujutro bilo sve spremno za merenje.

Postoje i neki drugi simptomi koji mogu ukazati na promenjen rad štitaste žlezde. Za lošiji rad ove žlezde u organizmu ovo su neki od simptoma: zimogrožljivost, gojenje, sniženje arterijskog pritiska, suva koža, suva i ispucala kosa, opadanje kose, otečenost lica i nogu, konstantna pospanost i umor, sklonost opstipaciji (zatvor), smanjenje dužine ciklusa i poremećaj ovulacije kod žena a kod muškaraca se razvija erektilna disfunkcija.

A na pojačan rad štitaste žlezde ukazuju sledeći simptomi: problem sa pamćenjem, koncentracijom i pažnjom, problem sa snom, nervoza, znojenje, zadihanost, često lupanje srca i osećaj toplote, česte promene raspoloženja.