Možda i sami osećate neke tegobe kao što je problem sa disanjem, umorom i eventualno nekim bolovima, ali to je samo jedan od prvih simptoma. Na šta ukazuju vaše tegobe, može samo lekar da vam kaže nakon pregleda i detaljne analize.

Treba imati u vidu  neke od osnovnih znanja o disanju:

– disanje zdrave osobe treba da bude ravnomerno i neprekidno, bez pauza,

– smatra se da je normalan rad pluća koji omogućava ciklus od 8-12 udaha/izdaha u minuti,

– ako u stanju mirovanja dišete na nos to ukazuje na pravilan rad pluća, pa čak ako ponekada uzdah bude na usta,

– hrkanje ili neki prekidi u disanju tokom spavanja treba da bude simptom da potražite savet lekara.

Možete sami da proverite sa nekim od sledećih brzih testova koji će potkrepiti vaše sumnje u problem sa plućima. Na primer:

– nekoliko puta uzastopno duboko udahnite i izdahnite pa zatim 10 sekundi zadržite dah. Ako imate problem da duboko udahnete, ako se zakašljete, ili osetite bol u grudnom košu ili osetite vrtoglavicu i mučninu, prekontrolišite svoje zdravlje.

– kada prislonite leđa uz naslon stolice ili uz zid i duboko udahnete treba da osetite blag pritisak na cela leđa. Ali ako osetite bol ili neki neprijatan pritisak koji ometa disanje, potražite savet lekara.

– dvadesetak sekundi konstantno izgovarajte bilo koji glas na primer recite aaa, pa ako to ne možete do kraja da izvedeti za to vreme – moguće je da imate neki problem sa plućima.

– zapalite sveću i postavite je na oko 30 cm od lica, duboko udahnite i izduvajte prema njoj sav vazduh iz pluća. Ako ne uspete da je ugasite iz prvog puta, znači da vam je kapacitet pluća smanjen.

–  napadi kašlja, gubitak daha tokom trčanja i penjanja uz stepenište ukazju na respiratornu insuficijenciju, odnosno poremećaj plućne funkcije. Uzrok može da bude loša kondicija, astma, bronhitis ili pušenje.

Sami sebi možete pomoći tako što ćete što pre presatait sa pušenjem, više se kreatati na svežem i čistom vazduhu, praktikovati neke fizičke aktivnosti u skladu sa godinama i preporukama stručnih lica. Najmanje što možete da učinite jesu svakodnevne polučasovne šetnje.