Jezik je vrlo osetljiv organ koji verno oslikava stanje organizma. On je najpodložniji promenama koje mogu ukazati na brojne nepravilnosti u telu. Zato se preporučuje da prilikom svakodnevnog pranja zuba Odredite bolesti po jezikupogledate i svoj jezik da biste na vreme uočili neke promene na njemu. Naročito se u kineskoj kulturi (već vekovima) koristi posmatranje i tumačenje promena na telu, pa i na jeziku. Smatra se da se na levoj strani jezika oslikavaju organi na desnoj polovini tela, a na desnoj strani jezika se oslikavaju organi smešteni u levoj polovini tela. Na površini jezika se nalaze pupoljaste formacije – receptori, odnosno čulo ukusa. Na korenu jezika su raspoređeni receptori za gorko, na vrhu jezika su receptori za slatko, a bočno po jeziku su receptori za slano i kiselo.

Treba posmatrati ne samo boju jezika već i ostale promene na njemu, kao što su: tačkice raznih boja koje se mogu pojaviti, otečenost i ispucalost jezika, zatim debljina i boja premaza na jeziku, itd. Izlečenjem osnovne bolesti i jezik će dobiti zdrav izgled i boju. Higijena kompletne usne duplje, pa i jezika, je imperativ zdravlja.

Jezik zdrave osobe je rozikaste boje, kao i sluzokoža kojom je obložena usna šupljina, a njegova površina je ravna i bez nepravilnosti. Osobe koje u svojoj ishrani pretežno konzumiraju kuvana jela, bez previše vlakana, imaju jezik svetlije boje u odnosu na one koji jedu više svežeg povrća, žitarica, voća i mesa.

Dobro je ako je jezik crvenkasto-ružičaste boje, bez tragova zuba, lako pokretljiv i sa jasnim premazom od pljuvačnih žlezda. Ali ako boja jezika prelazi u ljubičastu nijansu to je pokazatelj upale, infekcije ili hiperaktivnosti organa.  Premaz na jeziku takođe je jasan pokazatelj stanja organizma. Gusti sloj pokazuje neravnotežu u probavnom sistemu, možda je uzrok bakterija, ili povratak kiseline iz želuca, ili čir na želucu. Ako jezik požuti to je signal za infekciju u telu. To je pokazatelj i nedostatka vitamina. Posmatrajte ovakve promene oko dve nedelje pa ako ne dođe do bitnih promena, vreme je da posetite lekara. U međuvremenu pokušajte da četkicom za zube nežno odstranite nepoželjne naslage na jeziku.

Evo nekih od pokazatelja koje možete i sami uočiti i, ukoliko se te promene ne povuku za nedelju dana, potrebno je da se obratite lekaru:

Uvećan jezik,  pljosnat, mesnat i širok –  ukazuje na smanjenu funkciju štitaste šlezde. Otečen, veliki jezik pokazatelj je alergija.

Crvena boja jezika je obično znak poremećaja u radu srčanog i plućnog sistema, bolesti krvi, ili infektivne bolesti. Crvena boja jezika može biti i znak nedostatka vitamina B12. Nedostatak tog vitamina može izazvati neurološke probleme poput demencije u starijem dobu. Ovaj vitamin veoma je važan za zdravlje kompletnog organizma i zato pojačajte unos namirnica koje ga imaju poput crvenog mesa i mlečnih proizvoda. Tamno crvena boja ukazuje da je bolest uznapredovala.

Plavičasta boja jezika ukazuje na srčana obolenja, obolenje pluća i probleme sa bubrezima.

Tamna boja jezika – je najčešće posledica prekomerne upotrebe antiseptičnih sredstava, antibiotika ili pušenja. Protiv ovih promena dovoljno je četkicom ili specijalnom „gumicom” koja se nalazi na nekim četkicama za zube, energično protrljati jezik i podstaći ljuštenje tamnog sloja. U apotekama postoje i specijalna sredstva na bazi retinola koja se mogu koristiti za ispiranje usta.

Crveni jezik sa debelim žutim naslagama na sredini površine – pokazatelj je povišene telesne temperature koja ukazuje na moguće infekcije mokraćnih puteva ili probleme s kožom. Osobe s takvim problemima često su ljute i ne osećaju se udobno u svojem telu.

Pukotine na crvenoj površini jezika – upućuju na gljivične infekcije u telu, praćene noćnim znojenjem, nesanicom i iritacijama. Izražena ispucalost na celom jezika ukazuje da je osoba doživela jak stres ili da trenutno živi u lošim uslovima sa puno briga. Delimična ispucalost ukazuje na poremećaj određenih organa u organizmu. Ako je jezik ispucao u središnjem delu (koji odgovara kičmenom stubu), to ukazuje da na tom delu ima problema sa kičmom.

Crne tačkice na ljubičastoj površini – upućuju na poteškoće rada kardiovaskularnog sistema. Takva osoba može imati problema s proširenim venama, osećaj težine u nogama, glavobolju, bol u prsima i kožu bez sjaja.

Jezik prekriven crvenim tačkicama – ispupčenim tačkicama, uz osećaj bola u grlu, mučnine i uz povišenu temperaturu, su karakteristični simptomi šarlaha, zarazne bolesti prouzrokovane bakterijom streptokokom, koja najčešće pogađa decu. Odvedite dete do lekara zbog odgovarajuće terapije a pogotovo ako imate još dece u okolini, da ne bi došlo do širenja zaraze.

Suv jezik, bez sjaja i beličast – može da ukaže na neku sezonsku bolest kao što je prehlada i grip, koji su često praćeni povišenom temperaturom. Kod sezonskih bolesti usta se često drže otvorena, pa se jezik suši i ubrzava se proces ljuštenja površinskih ćelija koje se zatim talože na njegovoj površini. Osobe koje uzimaju lekove poput antidepresiva i diuretika takođe imaju suv jezik. U nekim slučajevima suv jezik je prvi znak opšte dehidracije organizma ili poremećenog lučenja žlezda u usnoj šupljini, što može biti posledica i oslabljenog imuniteta, proliva, povraćanja, krvarenja. Slabo lučenje pljuvačke može da bude posledica premorenosti ili pretrpljenog stresa.

Hrapav jezik – je takođe znak da organizmu treba pomoć. Bradavice na jeziku, tek neznatno upaljene i crvene, ukazuju na bezazlenu upalu. Ali, ako vas jezik pritom već duže vreme boli i izrazito je crven ili beo, posetite lekara, jer nažalost to bi mogao da bude simptom koji ukazuje na kancer.

Jezik koji drhti ukazuje na jako izražen strah, veliku zabrinutost i teskobu.

Ukoliko je jezik obložen belom naslagom po sredini sa centralnom beličastom pločom a rubovi su jarkocrveni, sigurno je u pitanju bakterijska osipna groznica – šarlah. Bela boja jezika može ukazati na bolesti želuca ili creva, ali i na anemiju. Tanki beli sloj i crveni vrh jezika otkriva da je organizam izložen stalnom stresu koje uzrokuje nestabilno emocionalno stanje. Inače, pojava crvenila na vrhu jezika je pokazatelj početka koronarnih bolesti.

Smeđe naslage na vrhu jezika su prvi pokazatelj da su se pojavili problemi na plućima, odnosno one već ukazuju na upalu pluća. Uopšte, pojačane naslage na vrhu jezika ukazuju na probleme sa disajnim organima a ako se pojave i kvržice, tada se verovatno radi o bronhitisu. Naslage na vrhu jezika treba ozbiljno shvatiti i potražiti savet lekara jer postoji mogućnost nepravilnog rada i creva i bubrega.

Tanki beli površinski sloj, vidljivi tragovi zuba i nekoliko crvenih tačkica – ovakav izgled jezika upućuje na nedostatak energije u telu koji uzrokuje umor, loš apetit i preterano znojenje. Posledice su i neraspoloženje i nervoza.

Tanki žuti sloj na sredini jezika – ovakav izgled jezika upućuje na probleme s probavom, bolesti jetre i žući, dehidrataciju i kožne bolesti. Delimično žuta naslaga na jeziku ukazuje na gljivičnu ili bakterijsku infekciju u ustima, ali i na želudačni refluks, kada se želudačna kiselina vraća u jednjak. Kiselina u ustima čini da samo pojedini delovi jezika požute. Sve se te tegobe manifestuju i na psihičko stanje, pa su osobe sa takvim jezikom obično promenjivog raspoloženja.

Masni beli sloj, otečeni rubovi jezika – ovakav izgled upućuje na neuravnotežen rad probavnog sistema, te sklonost nakupljanju vode u organizmu. Osobe ovakvog stanja često se osećaju malaksalo i bezvoljno. Ovakav jezik imaju i oni koji su doživeli neki vid intoksikacije(trovanja) i zatvora. Ukoliko je sloj naslage na jeziku tanji to će biti uspešnije lečenje. Ako je sloj debeo, znači da je bolest napredovala.

Gusti beli sloj na sredini površine bledog otečenog jezika – izgled koji upućuje na infekciju ili na upalu povezanu s nekom autoimunom bolešću, te na nedostatak vitamina i minerala. Takva stanja uzrokuju bledi ten, bol u kičmi i osećaj koji se često graniči s panikom.

Jezik čija je površina bleda, glatka i bez naslaga – ukazuju na smanjen protok krvi u telu, iscrpljenost i anemiju koja može uzrokovati vrtjezikoglavicu i umor, a osobe ovakvog stanja pate od nedostatka koncentracije i pamćenja. Osim toga kod žena je takav jezik često znak moguće hormonalne neravnoteže. Čim izlečite anemiju boja će se vratiti i u jezik. Takođe, beo jezik može biti znak vitiliga.

Mala, svetla, okrugla udubljenja na jeziku sa crvenkastim ivicama – mogu biti znak obolenja poznatog kao „afte”, odnosno male virusne ranice koje se javljaju na jeziku, desnima i unutrašnjoj strani obraza. Afte su bolne, otežavaju žvakanje i gutanje, a proces njihovog zarastanja je spor. Može vam pomoći ispiranje vodicom za usta, a kako bi se sprečilo pogoršanje stanja, treba na afte naneti specifično dezinfekcijsko sredstvo. Ako se leči, infekcija obično prolazi u roku od nedelju dana. Ali ako afte i dalje egzistiraju u usnoj šupljini, to može da bude i znak nekog težeg obolenja.

Jezik posut mehurićima iz kojih izlazi prozirna tećnost, simptom je infekcije virusom herpesa. Najčešće se javlja kod dece, vrlo je bolno obolenje i praćeno je povišenom temperaturom. Nakon lečenja mogući su recidivi, najčešće u obliku “groznice” na usnama ili nepcu.

Preporuka je stručnjaka da uz svakodnevnu higijenu zuba održavate i higijenu jezika. Odnosno, da svakodnevno vršite nežno struganje gornje površine jezika ujutro radi uklanjanja taloga koji se nakupio na jeziku preko noći. Na taj će način naslage toksina koje je telo izbacilo biti odstranjene, a istovremeno se vrši i masaža mnogih važnih organa.