Svako od nas vrlo dobro oseti kada je umoran i pospan, kada je vreme da se odmori i odspava. To je vreme kada su naše mentalne i fizičke sposobnosti na minimumu. Možete i nekim svojim navikama i aktivnostima pomoći sebi da se opustite i pripremite za spavanje. Na primer, možete pre odlaska na spavanje dok sedite i gledate svoju omiljenu seriju, pripremiti neki čaj za opuštanje. Takođe, bilo bi dobro da za večeru uzmete hranu koja pomaže da lakše i brže zaspete.

Nutricionisti predlažu da konzumirate sledeće namirnice pre spavanje:

– hranu koja je prirodni sedativ, što je svakako bolje nego da uzimate lekove za opuštanje. To je hrana koja je bogata magnezijumom kao što su pšenične mekinje, alge, pivarski kvasac. Nedostatak magnezijuma dovodi do pojave nervoze i anksioznosti, grčeva i drhtanja mišića, poremećaja sna i zatvora.

– zeleno lisnato povrće (kelj, kupus, blitva) je odličan izbor u borbi sa nesanicom.

– svakodnevno možete konzumirati slatki krompir koji je bogat kalijumom i proteinima koji doprinose opuštanju mišića  i miranom snu.

– riba, jaja, piletina i ćuretina je predlog nutricionista za večeru, ali ne samo za večernji obrok.

– orašasti plodovi poput badema i indijskog oraha su naročito bogati magnezijumom, Pored toga bademi sadrže i proteine  koji održavaju nivo šećera u krvi.

– semenke suncokreta i susama.

– toplo mleko su svi pili pred spavanje još od najranijeg detinjstva. Kalcijum, kao i drugi minerali u mleku, pomažu da se opustite i utonete u miran san. Često se uzima toplo mleko sa kašikom meda.

– med pomaže mozgu da izbaci oreksin koji nas održava budnim. Dovoljna je jedna kašika meda dnevno da nahranite mozak. Sa druge strane, glukoza koja se nalazi u medu povoljno utiče na mozak i pomaže da lakše zaspemo.

– trešnja je jedna od voćki koja je je blagorodna za regulaciju sna, ali se preporučuje da se konzumira u prepodnevnim časovima.

– banane su popularno veoma hranljivo voće koje je bogato kalcijumom i vitaminom B6. A takođe sadrže i lako probavljive ugljikohidrate. Vitamin B6 povećava nivo melatonina koji je neophodan u borbi sa nesanicom. Sa druge strane banane sadrže visok nivo magnezijuma koji pomaže u smanjivanju hormona stresa i pomažu opuštanje.

– čaj od kamilice ili lipe je poznat kod mnogih naroda ne samo za olakšavanje nekih zdravstvenih problema, već i za opuštanje pred spavanje.

Obavezno izbegavajte slatkiše, alkohol, kofein i cigarete – naročito nekoliko sati pre spavanja! Svakako ne treba jesti u kasnim večernjim satima, ali ne treba ići u krevet sa osećajem gladi.