Posmatrajte svoje telo i pratite sve promene. Mnogi znaci mogu na vreme da ukažu na neke zdravstvene probleme koji se mnogo brže i lakše leče ako se na vreme otkriju.

Angina pektoris– toplo vreme godi pacijentima koji boluju od angine pektoris. Kod angine pektoris su krvni sudovi više ili manje suženi, tako da je prolaz kroz njih otežan. Na toplom vremenu krvni sudovi se šire, pa se povećava količina krvi koja prolazi kroz njih. Krvni sudovi dobro podnose temperature do 30°C, ali ne i temperaturu  preko toga.
Simptomi angine pektoris se prepoznaju po karakterističnom, probadajućem bolu u grudima koji se često širi u vrat i levu ruku. Nekada se ova bolest ne manifestuje bolom, već samo osećajem težine, izraženim zamaranjem, nelagodnošću, nedostatkom vazduha i pojavom nepravilnog srčanog rada. Te tegobe su naročito izražene pri nekom napora ili pri hodu nekom uzbrdicom.

Promene na dojkama– kod većine žena dojke imaju celo vreme skoro isti oblik i veličinu. Ako vas grudi bole pred menstruaciju, ne paničite jer je to posledica normalne oscilacije hormona. Ako primetite promene poput zadebljalih bradavica, uvlačenja bradavica, iscetka, crvenila kože, kvržica u dojkama ili u pazušnim jamama, odmah se javite ginekologu koji će otkloniti sumlnju na rak.

Trajanje ciklusa– ako vam ciklus s vremena na vreme traje duže ili je krvarenje jaće, ne paničite. Ukoliko odstupanje od normalnog ciklusa traju duže od 3 meseca u kontinuitetu, treba otići na ginekološki pregled. Samo lekar može da utvrdi da li se radi o hormonskom poremećaju, ulasku u menopauzu ili upali.

Bele naslage na jeziku– normalno u ustima postoji određena količina bakterija ali kad u organizam uđu strani element (npr. antibiotik) gljivične bakterije bujaju i belim slojem prekrivaju jezik. Antigljivična voda za ispiranje usta trebalo bi da pomogne.

Karcinom grlića materice– ne pokazuje dugo nikakve simptome i zato su neophodne redovne kontrole. Ali jedan od simptoma može biti krvarenje nakon seksualnog odnosa kod uznapredovanih stadijuma bolesti.

Bolovi u listovima– ne brinite ako vas usred noći probudi grč u listu ili osećaj težine u nogama. Do toga obično dolazi posle dugog stajanja, hodanja ili napornog vežbanja. Tegobe prolaze nakon sna, tople kupke i masaže. Ako se noću često budite zbog grčeva, proverite da li patite od nedostatka magnezijuma. Dugotrajne tegobe mogu da prouzrokuju bolest vena ili oštećenja međupršljenske hrskavice ukoliko se zanemare.

Meningitis– povraćanje, malaksalost i glavobolja mogu ukazati na meningitis.

Miomi– koji su dobroćudni tumori tela materice u nekim slučajevima mogu dovesti do neplodnosti. Simptomi su: obilno menstrualno krvarenje, produženo menstrualno krvarenje, bol i pritisak u maloj karlici, anemija.

Jutarnja mučnina -koju osećate čim ustanete i pri tom vam se vrti u glavi i hvata vas slabost – razlog može biti krvni pritisak koji naglo skače ukoliko je u organizmu narušena ravnoteža soli i vode. Obratite se neurologu koji će vam prepisati sredstvo za izbacivanje viška vode. Da biste ublažili tegobe, uveče popijte čašu mlečnog napitka, jogurta, kiselog mleka ili kefira. Te namirnice će vam pomoći da iz organizma izbacite višak tečnosti. Slana jela zadržavaju so, pa se ne preporučuju uveče.
Ako se mučnina javlja nezavisno od doba dana –praćena bolom u potiljku i nesnosnim pulsiranjem -najčešće je reč o promeni arterijskog pritiska, što dovodi do spazma krvnih sudova glave. Ukoliko je pritisak skočio, može se sniziti pomoću spazmolitika, lekova koji opuštaju grč mišića. Ako je došlo do pada pritiska, potrebni su stimulatori na bazi kofeina (kafetin) ili biljni preparati (npr. zeleni ili crni čaj).
Mučnina koja se javlja kad se mnogo iznervirate ili uplašite –je znak napada panike. Naš vegetativni sistem tako reaguje na stres. Kod nekih osoba je mučnina praćena i prolivom. Pre svega treba da se smirite, sedite i dišite duboko. Pojedite nešto kiselo ili popijte sok od grejpfruta i tegobe će popustiti.
Mučnina koja je praćena ukusom gorčine u ustima, stomak vam je naduven i osećate nelagodnost na desnom boku – može biti znak da ste iritirali jetru, pa odbija da luči žuč i filtrira otrove. Moguće je da je do zastoja u lućenju žuči došlo zbog upale žučne kese ili žučnih kanala. Obavezno se javite gastroenterologu. Mučnina će možda proći ako popijete čašu blago gazirane mineralne vode. Nekoliko dana ne bi trebalo da jedete masnu ili prženu hranu.
Mučnina može da se pojavi kad previše pušite – jer tada dolazi do vraćanja želudačne kiseline u jednjak. Nikotin slabi prstenasti mišić koji sprečava vraćanje kiseline u jednjak. Ove tegobe se mogu ublažiti ako spavate na podignutom uzglavlju.
Do pojave mučnine može doći zbog pokvarene hrane. Povraćanjem ćete izgubiti tečnost iz organizma pa morate da nadoknadite tečnost u organizmu. Pripremite rastvor soli i sode bikarbone – pola kašičice sode bikarbone i jednu ravnu kašičicu soli pomešajte sa 1l tople prokuvane vode. Pijte po 1 supenu kašiku na svakih 5min.

Crven ili plavičast nos– crvenilo nosa i plava boja na njegovom vrhu mogu da ukažu na funkcionalnu dispepsiju želuca koja se prepoznaje i po nadimanju, grčevima u stomaku i dijareji. Za početak, prestanite da pušite, izbegavajte alkohol, prezasićenu i ljutu hranu, kafu, ciotruse, paradajz i kasne obroke. Kod akutnih tegoba pomažu čajevi od nane, anisa i komorača.

Osip– ako je zadnjica stalno osuta i na njoj imate crvene mehuriće koji svrbe, verovatno se radi o celijačnoj bolesti koja se aktivira konzumiranjem žitarica u kojima ima glutena, a upala se može pojaviti i na laktovima i na kolenima. Najpre pokušajte da smanjite unos testenine, beli hleb i druge izvore glutena.

Visok pritisak (hipertenzija) visoka temperatura dovodi do širenja krvnih sudova, što uslovljava prirodni pad arterijskog pritiska. Ukoliko pacijent još uzima redovnu terapiju, to može da dovede do naglog pada pritiska ispod normale. Pacijenti koji su preživeli infarkt moraju posebno da obrate pažnju na temperaturne oscilacije tokom dana i noći. Simptomi su: glavobolja, poremećaj vida i koncentacije, zamaranje, crvenilo lica, zamaranje.

Ubrzani puls– normalan puls, u stanju mirovanja, kreće se između 60-80 otkucaja u minutu, a do odstupanja najčešće dolazi zbog fizičke aktivnosti, uznemirenosti i infekcija. Ukoliko je reč o kratkostrajnom odstupanju, nemate razloga za brigu. Ali ukoliko je puls znatno povišen duže od mesec dana, treba da se obratite lekaru koji će utvrditi uzrok.

Bolovi u stomaku– često je uzrok bolova u stomaku bezazleni virus koji napada želudac i creva. Ne paničite čim vas zaboli stomak već pijte što više čaja i negazirane vode i pređite na laganiji način ishrane. Kod trajnih i jakih bolova, naročito ako imate povišenu temperaturu, obavezno idite lekaru koji će isključiti upale pojedinih organa u stomaku (slepo crevo, žučna kesa, itd.).

Ispucali uglovi usana– nemojte previše često oblizivati usne ili je ipak uzrok nedostatak vitamina B, posebno B2, B6 i folne kiseline. Potrebno je redovno uzimati zeleno povrće i tokom hladnih dana stavljati balzam na usne.

Problemi sa sluhom– zujanje u ušima javlja se kod trenutnog pada pritiska, ali i kada ste prehlađeni ili zbog stresa. Zbog nakupljene tečnosti u srednje uho ne stiže dovoljno vazduha, što se rešava kapima za nos koje će smanjiti otok. Ako je šum u ušima praćen vrtoglavicom ili ako slabije čujete, možda je reč o iznenadnom gubitku sluha. Ako je zujanje u ušima učestalo ili dugotrajno, obratite se lekaru.

Čvorići u ušima– mala zadebljanja na jednom ili oba uha ukazuju na oboljenja srca, pluća ili jetre. Poremećaj metabolizma masti takođe može da prouzrokuje stvaranje žućkastih čvorića na ušima i očnim kapcima. Potrudite se da smanjite unos namirnica koje su pune holesterola, pa ćete znatno smanjiti i rizik od oboljenja kardiovaskularnog sistema. Jedite što više svežeg povrća i morske ribe, manje mesa, sira i jaja. Za kuvanje koristite biljna ulja.

Bol u vratu nema razloga za zabrinutost ako bol u vratu osetite 3-4 puta godišnje. On se najčešće javlja kao posledica fizičkog opterećenje ili psihičke napetosti i otklanja se vežbama poput kruženja ramenima. Ako tegobe često i dugo traju, obratite se ortopedu.