Grčevi u mišićima, najčešće u nogama, su vrlo česta pojava naročito kod starijih ljudi. Takvo stanje, osim toga što je bolno, ometa i normalno svakodnevno funkcionisanje osoba a posebno je neugodno ako se to dešava noću. Nagli grčevi mišića mogu da izazovu veoma jak bol. Obično je to mišić lista ali ponekad i stopalo, ruka ili šaka. To su bolovi koji se javljaju kod preteranog, predugog i neuobičajenog stezanja mišića. Bolovi mogu da traju od nekoliko sekundi do desetak minuta.

Mogući uzročnici su taloženje mlečne kiseline u premorenom mišiću, oštećenje nerava zbog ponavljanja istog pokreta, sedenje ili ležanje u neodgovarajućem položaju i loš krvotok.

Preventiva, pa i lečenje i ublažavanje tegoba je svakako zdrava ishrana i zdrav način života. To podrazumeva konzumiranje mnogo zelenog povrća, svežeg voća, integralne žitarice i nemasne mlečne proizvode kako bi mišići dobijali dovoljno kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, kalijuma i zinka. Pijte dosta tečnosti i umereno vežbajte. Izbegavajte previše ili premalo soli. Pre spavanja popijte šolju čaja od kamilice, prijaće vam i bolje ćete spavati.

Da ublažite bolove zbog grčeva možete koristite razne obloge, na primer:

sirće pomešano sa toplom vodom i medom, kao oblogom, može da pomogne kod bolnih grćeva.

– mirisne, tople obloge sa lavandinim, majoranovim ili đumbirovim uljem pripremite na sledeći način: uspite 1-2 kapi ulja u posudu vrele vode, zatim stavite krpicu na površinu vode, blago je iscedite i stavite na nogu. Na bolni mišić nanesite posle kremu od arnike.

Redovnom masažom takođe možete ublažiti bolne i neprijatne grčeve u  išićima. Palcem pritiskajte na sredini zadnje strane lista gde se spajaju mišići i tetiva. Počnite blagim pokretom nalik na četkanje, a onda pritiskajte jače. Zatim nekoliko sekundi pritiskajte na sredini naboora sa zadnje strane kolena.Ne pritiskajte ovu tačku ako ste trudni.