usne 1Jedan pogled u ogledalu na vaše lice može vam ukazati da li u vašem organizmu postoji neki problem. Pažljivo pogledajte svoje usne i pročitajte sa njih znakove koje one šalju. Prema kineskom učenju, usne ukazuju na  stanje slezine.

Boja usana može da ukaže na neka bolesna stanja organizma:

– zdrava boja usana je nešto ružičastija od tona vaše kože. Takva boja ukazuje na to da je krvotok u redu, da je dobar kvalitet krvi, što dalje znači da dobro funkcionišu i disajni i probavni organi.

– bela boja usana ukazuje na to da su kapilari suženi, na  nedostatak hemoglobina ili opasnost od anemije. Blede usne ukazuju na problem sa srcem i plućima, odnosno sa količinom kiseonika u krvi. Ako nivo kiseonika značajno opadne, usne postaju plavičaste.

– ružičastobela boja ukazuje na mogućnost obolenja od astme i na hormonski poremećaj.

– jarkocrvena boja ukazuje na proširenje kapilara, odnosno na problem disajnih funkcija organizma. Obično je tada povišen i krvni pritisak sa ubrzanim krvotokom.

– izrazito crvene usne (kao da imaju karmin) mogu da ukažu na preopterećenje organa za varenje. Takve osobe verovatno jedu suviše prženu i masnu hranu.

– crvenkaste i tamne usne ukazuju na poremećaje u funkcijama bubrega i urinarnog trakta, kao i smetnje u funkcijama jetre, žučne kese, slezine i pankreasa.

– purpurna i tamna boja ukazuje na poremećaj u proizvodnji krvnih ćelija, creva, jetre, slezine, bubrega i pluća, predznak približavanja fizičke smrti.


O zdravlju organizma možete zaključiti prema promenama na usnama kao što su:

– otečene usne mogu biti posledica osteljivosti na neku hranu ili je uzrokovano Kronovom bolešću.

– ispucale usne mogu biti posledica nedostatka gvožđa u organizmu, nedostatka vitamina B12 i B6 i anemije. U tom slučaju se mogu pojaviti i ranice na sluzokoži. Takođe to može biti i znak dijabetesa jer visok nivo glukoze podstiče razvoj gljivice kandide koja često napada uglove usana. Ukoliko se uz to pojavi gubitak težine i potreba za čestim uriniranjem, obavezno potražite savet lekara koji će preduzeti određene analize.

– peckanje usana se može javiti kao posledica depresije. Postoji mnogo senzora u mozgu koji mogu postati osetljiviji ako dođe do psihološke neravnoteže.

– “ljuštenje” usana se nekada javlja kao posledica alergije. Usne su tada suve i vrlo osetljive, pa čak mogu i da oteknu. Koža na usnama puca i “ljušti” se. Najpre proverite šminku pa ako ne dođe do promene stanja, potražite savet lekara.

– hronično suve usne znak su dehidratacije.

– bele mrlje na rubovima usana znak su gljivične infekcije.usne zdravlje

– ako se javi crvena aura oko usana (kao da ste ih oivičili olovkom), verovatno je u pitanju preterana konzumacija gaziranih pića a nekad je to znak osetljivosti na neke paste za zube. To može da ukaže na uvećanje slezine.

– ukoliko se usne suviše često vlaže, ližu, one se suše i postaju osetljivije na razvoj gljivica. Poznato je da koža na usnama ima manje lojnih žlezda u odnosu na ostatak kože i zato se isušuje brže od ostalih delova tela.

– groznica na usnama je posledica herpesa. Kada jednom dobijete ovaj virus on više ne napušta telo. Kad god opadne imuni sistem organizma, ovaj virus će se aktivirati. Nekad će se pojaviti groznica i kao znak loše ishrane. Ipak, ako traje duže od 2 nedelje potražite pomoć lekara.

– ranice u uglovima usana mogu biti znak nedostatka vitamina B12.

– u slučaju da usne postanu primetno tanje znači da je energija slezine oslabila i može da se očekuje da sluz pravi pebleme.

– kvržice na desnima, natečenost i sklonost upalama može upozoravati na trudnoću. Uzrokuje ih povišena razina estrogena u organizmu.

– u slučaju lošeg zadah možete sipati kašičicu cimeta i kašičicu meda u čašu vode, pa time ispirajte grlo nekoliko puta na dan.

Koža na vašoj bradi i povrh gornje usne trebalo bi da bude tonirana i bez mrljica koje su pokazatelji hormonalnih poremećaja. Uopšte, najveći neprijatelj kože je stres koji uzrokuje hormonalne promene. Akne tada nastaju zbog preteranog lučenja, zbog čega se začepljuju pore. Pokušajte sanirati problem zdravijom ishranom. Na primer jedite hranu bogatu vitaminom A (jabuke obiluju tim vitaminom).