Bez obzira koliko imate na licu šminke i drugih preparata za lepotu, pa čak i skupih i poznatih preparata, jedno ne možete kupiti – osnovna higijena tela je neprikosnoven uslov za lepotu, svežinu i prvi i osnovni utisak koji ostavljate na okolinu. Taj utisak ne može promeniti ni najskuplja odeća, obuća ili šminka.

Ako želite da budete negovani i lepi, bez obzira na svoje godine, higijena tela, pa prema tome i higijena lica i kose, je osnov svega. A i onu narodnu mudrost “čistoća je pola zdravlja” nemojte zaboraviti.

Evo nekih grešaka koje nipošto ne smete sebi dopustiti, bez obzira koliko malo vremena imate za ulepšavanje.

Nipošto ne smete izaći iz kuće i pri tom poneti miris znoja, duvanskog dima, luka ili zaprške. Izađite sa mirisom čistoće, svežine i sapuna, a ne pokretne kuhinje. Odeća treba da bude čista, bez obzira i ako nije po najnovijem modnom zahtevu.

Oblačite se u skladu sa vašim godinama. Ali ni u najboljim godinama nemojte nositi pretesnu odeću, jer ćete tako ostaviti utisak jeftine i vulgarne osobe. Ni na posao nemojte ići kao da ste pošli na plažu. Kratke suknjice i duboki dekolte su za neke druge prilike.

Miris parfema pomešan sa mirisom znoja je najgora moguća kombinacija. Prepoznaće vas po parfemu koji odgovara vašem senzibilitetu samo ako ga nanosite na čisto telo i to u umerenoj količini. Parfem svakako nije namenjen za nanošenje na odeću a može i ostaviti fleke na odeći.

Neurednu kosu na vašoj glavi će svi odmah primetiti. Najmanje što možete učiniti jeste da je održavate čistom, bez ispucalih krajeva i, ako već farbate kosu, ne dozvolite da vam izrastak bude ni 2 cm. Dobra i uredna frizura će odmah pokazati da vodite računa o sebi i svom izgledu.

Mnoge iz vaše okoline ste sigurno upamtili zbog divnog osmeha i blistave beline zdravih zuba. Nemojte dopustiti da vas okolina izbegava jer imate neprijatan zadah iz usta. Ali zdravi i lepi zubi nisu samo ukras nego su potrebni i zbog vašeg opšteg zdravlja.

I previše šminke će odmah svi primetiti, ali neće pomisliti ništa pohvalno. Diskretna šminka će pokazati da imate stila i ukusa jer prirodan izgled nikada ne izlazi iz mode. Zapamtite da je šminka dodatak za isticanje atributa, a ne maska koja od vas pravi drugu osobu. Izbegavajte nanošenje debelih slojeva šminke. Time možete učiniti da izgledate starije. Prema nekim istraživanjima žene godišnje nanesu na kožu između 4-6 kg kozmetičkih proizvoda.

Previše maskare na vašim trepavicama će izgledati neuredno i padaće svuda po vašem licu. Ali ako stavite jedan sloj maskare, i to kvalitetene, bićete zadovoljni vašim svežim i blistavim izgledom. Svakodnevno uveče skidajte šminku i nečistoću sa lica i negujte svoje lice. Tako ćete omogućiti koži da diše i ujutro će nova šminka na vašem licu delovati lepše i prirodnije a bore manje vidljive.

Pretanke obrve na licu mogu samo ostaviti utisak starije i izveštačene osobe iz nekih loših klubova. Prirodne ali uredne obrve će dati vašem izgledu lepši i mladalački izgled.

Sa upotrebom pudera na licu treba biti oprezan. Po pravilu ne treba da bude veliki kontrast između prirodne boje tena i odabranaog pudera. Ali bez obzira koji puder koristite, nanesite ga i na lice i na vrat i na dekolte. Ružno i neuredno deluje, posebno ako koristite tamniju boju pudera, ako nanesete puder na lice a ne i na vrat i dekolte. Svakodnevno negujte lice ali isto tako negujte i kožu na vratu i dekolteu. Spavanje sa šminkom na licu, pa prema tome i sa puderom, sprečiće kožu da diše i ubrzaće proces starenja.

Ako upotrebite karmin koji je izrazit kontrast vašem prirodnom tenu, izgledaćete kao neka lutka. Nemojte sebi dozvoliti da budete predmet podsmeha i primer loše našminkane osobe.

Odviknite se neprekidnog dodirivanja lica, koje mnogi i nesvesno čine, i na taj način ćete smanjiti pogućnost prenošenja raznih nečistoća sa ruku. Svaki put kada kožu dodirujemo prljavim rukama, rizikujemo da bakterije dospeju na nju, te stvore infekcije koje ujedno uzrokuju starenje kože, akne i druge nepravilnosti na koži.

Ako nokti i nisu lakirani moraju biti čisti i uredno podrezani. Dugački nokti će pre asocirati na neku vešticu iz dečijih priča nego što će biti odraz nege i prefinjenosti. Jake boje laka na noktima će delovato zaista jeftino.

Nipošto nemojte sebi dozvoliti da se šetate sa nedepiliranim nogama ili sa maljama ispod pazuha.

Uz odražavanje svakodnevne higijene tela, neophodno je održavati i negovati stopala a posebno pete. Zadebljale pete pa još i ispucale, ne samo da nisu lep prizor već mogu da budu i neprijatno iskustvo.

Nikad nije na odmet naglasiti da malo sna, loša ishrana, previše alkohola i cigareta veoma loše utiče na vaše zdravlje, ali i lepotu.