nega prema god dobu

Prolaznost vremena se može pratiti u prirodi, u svakodnevnom okruženju i na svakom živom organizmu kao delu univerzuma. Tako se u toku jedne kalendarske godine dana izmene sva četiri godišnja doba, mada postoje delovi naše planete u kojima su promene godišnjeg doba jedva primetne.

Zato i negu lica i tela treba, između ostalog, prilagoditi i godišnjem dobu. Svako godišnje doba ima različite temperature, vlagu, jačinu sunčevog zračenja a i vetar u nekim područjima može biti izuzetno jak. Naše telo, a naročito lice, dekolte i ruke, treba negovati na odgovarajući način zavisno od spoljnjih vremenskih uslova. Ukoliko je telo zdravo i negovano, bićemo lepi, zadovoljni i srećni.

U nezi kože, bez obzira na godišnje doba, hidratacija je pravilo broj jedan za negu kože, što je naročito bitno posle izlaganja suncu jer je koži potrebna elastičnost i vlaga. Hidratacija je ključ za postizanje njenog idealnog izgleda i osnovna potreba isušene kože. Posledice neadekvatne nege naročito su primetne na različitim delovima kože lica. Tokom dana određena područja gube više vode nego ostala, a ovaj problem posebno se intenzivira kada smo izloženi delovanju štetnih UV zraka. Ta neravnoteža uzrokuje pojavu linija isušenosti i umornog tena. Takođe je važna hidratacija iznutra koja je osigurana dovoljnim unosom tečnosti – najmanje osam čaša vode.

Proleće – kada je u biološkom smislu koža mlada, zdrava i elastična a vremenske prilike u ovom periodu (poput povećane vlage, više temperature i jačeg sunca a ponekada i jakog vetra) isušuju kožu, neophodna je odgovarajuća nega lica. Nakon čišćenja lica i korišćenja pilinga, nanesite kremu za dan. Pred spavanje obavezno skinite šminku a kožu lica nahranite noćnom kremom. To je naročito potrebno ako imate suvu kožu lica. Najbolje je upotrebiti tzv. anty age kremu. Koristite najbolje preparate i pre upotrebe proverite da li postoje neke alergijske reakcije.

Ruke su izložene, osim vremenskim uslovima, i raznim hemikalijama koje se koriste pri čišćenju. Zato ih treba često mazati kvalitetnim kremama ili gelovima za ruke. Noge, a naročito pete, treba svakodnevno mazati posebnim kremama za pete da bi bile glatke i mekane.

Prilikom tuširanja koristite posebne gelove za tuširanje koji ne isušuju kožu a sadrže glicerin. Nakon toga možete da nanesete piling koji će odstraniti izumrle ćelije, i na kraju nahranite vaše telo mlekom za telo ili nekim losionom.

Leto – je godišnje doba kada su najviše temperature vazduha i kada je sunčevo  zračenje najjače. Tada se treba strogo pridržavati preporuke stručnjaka da se ne izlaže direktnom sunčevom zračenju od 11 sati pre podne do 17 sati posle podne. Ukoliko morate da se krećete po suncu preporučuje se korišćenje odeće koja treba da pokrije telo i obavezno nošenje šešira.

U letnjem periodu kožu treba negovati kremama sa povećanom vlažnošću i faktorom za ublažavanje negativnog delovanja UV zračenja. Tokom sunčanja omogućena je sinteza vitamina D a istovremeno ćemo dobiti i lep i preplanuo izgled. Ali sa lepim i preplanulim izgledom kože dobijamo i isušenu kožu bez sjaja, mekoće i elastičnosti. Vetar i slan vazduh na moru takođe isušuju kožu. Duže izlaganje suncu može dovesti i do nekih problema naročito u slučaju osetljive kože, kao što su – pojava opekotina ili alergijskih reakcija. Nemojte zaboraviti da koža “pamti” sve što joj se dešavalo.

Jesen – je godišnje doba kada se i priroda sprema za “zimski san”. I naša koža prati promene spoljnjih uslova, a to je pojava više vlage, vetra i manje sunca. I u ovom periodu je veoma važna hidratacija kože, naročito lica, dekoltea i ruku. Nega kože kremama sa povećanom količinom C, E i A vitamina doprineće da koža održi sjaj i čvrstoću.

Zimi – je potrebno pomoći koži da održi svežinu, čvrstoću i sjaj i pored nepovoljnih spoljnjih vremenskih uslova, kao što je niska temperatura i oštar i jak vetar. Nisu prirodni za našu kožu ni temperaturni uslovi u zatvorenim prostorima gde je obično temperatura visoka i dodatno doprinosi isušivanju kože. Koža postaje suva, kruta i ispucala. Za umivanje u ovom periodu koristite mlaku vodu, masnije sapune i blage tonike za čišćenje lica kako bi koža lica nakon čišćenja ostala meka i elastična.

U ovom periodu posebnu pažnju posvetite usnama češćim nanošenjem balzama za usne sa zaštitnim faktorom. Ruke redovno mažite kremama sa visokim procentom glicerina, pantenola i alantoina.

Osim delova kože koji su najviše podložni spoljnjem uticaju – koža lica, vrata, dekoltea i ruku, i celo telo treba hraniti losionima i kremama koji hidriraju kožu. Nakon tuširanja imate samo tri minuta da koži vratite vlagu pre nego što ona prestane da upija. Odmah posle tuširanja, kratko izbrišite telo mekim peškirom i utrljajte u kožu hidratantno mleko za telo u što kraćem roku kako bi ona zaista iskoristila proizvode za negu koje nanesete. Ukoliko imate izrazito suvu kožu, mleko za telo možete da zamenite hranljivim uljem, koje se utrljava u vlažnu kožu, jer ga ona tako lakše i obilnije upija.