Ruke treba posebno negovati da bi što duže bile lepe. Na njima se vrlo rano pokažu znaci starosti. Zato na vreme posvetite pažnju svojim rukama. Suve, zategnute i ispucale ruke koje se perutaju stvarno nisu lep prizor. Svoje ruke nemojte izlagati previše vrućoj ili previše hladnoj vodi, niti deterdžentima – uvek koristite rukavice i na taj način zaštitite svoje ruke. Imajte u vidu i da sa protokom godina koža ruku postaje tanja, jer ne poseduje lojne žlezde. Koristite kvalitetne kreme koje vlaže, štite i neguju ruke. Svakodnevno negujte svoje ruke jer se to na njima odmah vidi.

Koža ruku reaguje i na različite vremenske i temperaturne prilike. Ali reaguje i pri uzimanju nekih lekova, posebno na kostikosteroide.

Probajte sledeće predloge za negu ruku, mada se iste smese mogu koristiti i za negu laktova ili peta na nogama.

Piling ruku – radite jednom nedeljno. Pomešajte malo meda sa krupnom solju i kokosovim uljem. Smesu nanesite na ruke i utrljavajte par minuta. Zatim isperite mlakom vodom i namažite nekom blagom kremom.

– za podsticanje cirkulacije i skidanje mrtvih ćelija sa kože, nanesite na dlanove talog crne kafe i nežno masirajte kružnim pokretima. Nakon par minuta – isperite mlakom vodom smesu sa ruka.

– za piling ruku možete koristiti i mešavinu šećera (1 kašičica) i maslinovog ulja (1 kašičica). Pripremljenu smesu nanesite na dlanove i masirajte kružnim pokretima. Nakon par minuta – isperite mlakom vodom smesu sa ruka.

– piling za ruke možete napraviti od šoljice soka od brusnice i žutog šećera. Pomoću stare četkice za zube, umasirajte smesu u kožu na rukama, a potom isperite mlakom vodom.

Masku za ruke nanesite posle pilinga. A pošto koža bolje upija preparate pod uticajem toplote, kada stavite masku na ruke – uvijte ruke u foliju ili stavite rukavice. Držite tako oko 15 minuta a zatim isperite najpre mlakom a zatim i hladnom vodom.

– masku možete pripremiti pojedinačno od jabuka, banane ili jagoda koje ćete izblendirati i naneti na ruke.

– takođe će biti veoma delotvorna maska od kvasca (koji je bogat vitaminom C), jogurta (hidrira kožu), krastvca (hidrira i osvežava) ili samo od maslinovog ulje. Bademovo ulje takođe dobro hrani i hidrira kožu.

– masku od jogurta – napravite od 1 kašike jogurta, 1 mala kašika maslinovog ulja, pola pakovanja svežeg kvasca i ceo nariban sveži kvasac. Stavite u porcelansku ili staklenu zdelu 1 kašiku jogurta i jednu malu kašiku maslinovog ulja, pa tome dodajte sveži kvasac. Zatim tu smesu stavite u frižider (oko pola sata) da se maska stegne i dobije na viskoznosti. Ohlađenu masku stavite na ruke pa ih obmotajte kuhinjskom folijom da povećate njenu delotvornost. Nakon 5 minuta ruke isperite hladnom vodom a zatim ih dobro namažite hranljivom kremom.

– maske za ruke pune staračkih mrlja (fleka) je dobro pripremiti od limunovog soka, 1 kašike jabukovog sirćeta i 2 kašike naribanog korena hrena. Smesu nanesite na mrlje i ostavite da stoji oko 10 minuta. Masku koristite jednom dnevno i budite uporni. Pri lečenju fleka preporučuje se nanošenje masnijih krema ili maslinovog ulja nakon nanošenja maske. Fleke se mogu javiti i kod mlađih osoba.

– masku za ruke pripremite od jedne kašike meda i isto toliko maslinovog ulja. Nanesite smesu na mokre ruke pa navucite plastične rukavice. Ostavite da smesa deluje oko pola sata pa onda isperite mlakom i na kraju hladnom vodom. Ne zaboravite posle maske na ruke da nanesete kvalitetnu hidrantnu kremu.

– za izrazito suve ruke napravite masku od maslinovog ulja, jednog žumanceta i malo limunovog soka. Mešajte dok se smesa ne ujednači, pa je nanesite na ruke. Držite je oko 15 minuta, potom je isperite prvo mlakom, pa hladnom vodom i namažite odgovarajućom kremom.

– hidrantnu masku za ruke napravite od pola banane, kašike meda i dve kašike pavlake. Kada je nanesete, umotajte ruke u plastičnu kesu ili celofanske rukavice i držite tako što duže, ako možete i sat vremena, pa ih tek onda operite toplom vodom. Odmah ćete da primetite promene na koži vaših ruku koje će biti meke, nežne i svilenkaste na dodir.

Kupku za ruke možete pripremiti tako da u toplu vodu stavite par listića mente i par kapi limunovog soka. Potapajte ruke pet minuta i povremeno protrljajte. Ova kupka će delovati i na fleke na rukama.