Mnogim muškarcima je brada neodoljiv ukras kao što i mnoge žene smatraju da muškarac nije dovoljno muževan ako nema bradu. Vršena su mnogobrojna ispitivanja koja su pokazala da većina žena vrlo brzo i lako uoči muškarce sa bradom, a posebno one sa pomalo zapuštenom bradom od nekoliko dana. Posebno su rađena i ispitivanja koji tip i dužina brade su najviše neodoljivi za žensku populaciju. Ipak, prema istim istraživanjima, većina žena se pre opredeljuje za muškarce sa obrijanim i čistim licem.

Generalno postoji pravilo da su manje, oblikovane brade – odraz elegancije, a neuredne i neoblikovane brade doprinose grubljem izgledu vlasnika. U svakom slučaju bradu treba obrijati ispod Adamove jabučice što će doprineti urednijem i privlačnijem izgledu muškarca. Nanošenjem ulja na kožu ispod brade možete sprečiti neprijatan osećaj svraba jer će koža postati mekša i nežnija.

Ako ste ljubitelj brade kao ukrasa na svom licu, dobro bi bilo da razmotrite i predloge stručnjaka – kakva brada odgovara određenom obliku lica. Kao što različita frizura odgovara različitom obliku lica, tako i oblik brade treba da odgovara određenom obliku lica i prati liniju brade.

Četvrtastom obliku lica – treba da odgovara brada koja će doprineti da lice dobije više okrugao oblik. To se postiže tako što brada treba da više raste na spoljnjim delovima (na obrazima) a delove oko usana i nosa treba skraćivati. Stil koji odgovara ovom obliku lica jeste ujednačena brada po celom licu (od oko nedelju dana) sa uredno podšišanom kosom.

Za duguljasto, pravougaono lice – stručnjaci preporučuju bradu “od tri dana”. Sa takvim tipom brade lice će biti vizuelno skraćeno, ublažiće oštre linije lica i vaše lice će više imati privid ovalnog oblika.

Okruglom licu – najbolje pristaje stilizovana, uredna bradica koja treba da malo izoštri liniju lica. Ne preporučuju se pušteni zulufi niti široka brada. I veoma je važno da ostatak vaše kože bude glatko izbrijan. Ovaj tip brade treba da učini vaše lice malo muževnijim i izduženijim.

Trouglasto lice -obično prati izražena špicasta brada. Uz takav oblik lica, najbolji izbor jeste razbarušena, jača i naizgled neuredna brada. Važno je održavati bradu uz ivicu vilične kosti. Uz ovakvu bradu ide i uredna i moderna frizura.

Uz kruškoliko lice – ili lice u obliku dijamanta, najbolje pristaje brada od nekoliko nedelja do mesec dana. Deblji i duži zalisci treba da smekšaju linije lica i umanje izraženost brade, ali ne da budu dominantni na licu. Za mnoge žene je ovaj tip brade neodoljivo seksi.