vezbe_za_ociVežbajte, vežbajte i opet vežbajte, budite uporni i rezultat će ubrzo biti vidljiv!!! To nikada nije bilo važnije nego kada dođete u “srednje” godine. Vežbanjem mišići postaju čvršći i popunjavaju prostor ispod kože, a pritiskanjem akupunkturnih tačaka povećava se proizvodnja kolagena.

Za vežbanje mišića lica odvojite dnevno 15 – 20 minuta. Pre nego što počnete vežbe, pripremite lice na sledeći način -protrljajte dlanove i na taj način ih zagrejte, a zatim ih stavite preko zatvorenih očiju. Odmah ćete osetiti kako se mišići oko očiju opuštaju. Ukoliko ste u mogućnosti vežbe radite ispred ogledala, kako biste kontrolisali da li ih radite pravilno. Već ste primetili da se u nekim “kasnijim”  godinama lice počinje opuštati, očni kapci se spuštaju, oči izgledaju sitnije a pogled postaje umoran i tužan.

Jedan od načina da ublažite takav izgled jesu vežbe za podizanje spuštenih kapaka:
– Uštinite obrve uhvativši ih sa kažiprstom i srednjim prstom pa ih tako štipajte celom dužinom od početka (iznad nosa) do njihovog kraja (do slepoočnica). Ova tibetanska vežba aktivira mišiće koji podižu kapke ali će popraviti i vid. Vežbu možete uraditi i više puta tokom dana.
– Otvorite oči i maksimalno podignite obrve a istovremeno snažno pritisnite bore na čelu. Držite oči širom otvorene i izbrojite do 5.
– Zatim, držeći i dalje podignute obrve i pritisnute bore, zatvorite oči i izbrojte do 5. Vežbe ponavljajte što češće tokom dana. Ubrzo ćete primetiti da su se aktivirali mišići za podizanje kapaka, da su oči postale krupnije a pogled mladalački.

Ukoliko ste umorni, neispavani i oči vam deluju umorno, pokušajte da ih brzo osvežite sledećom vežbom protiv “umornih” očiju:
– Zatvorite oči i stavite po jedan prst na mesta gde se spajaju kapci. Blago pritisnite prste i na taj način onemogućite otvaranje kapaka. Ostanite u tom položaju 2-3 sekunde a zatim otklonite prste i otvorite oči. Ponovite vežbu 5 do 10 puta.

Vežbe za ublažavanje bora oko usana:
– izgovarajte dugačko “O”, zatim prevucite usne preko zuba i na kraju se nasmejte.
– naduvajte vazduh u obraze, kao balon. Sa srednja tri prsta jedne ruke pritisnite usne a drugom rukom pritiskajte vazduh iz jednog obraza u drugi. Držite 30 sekundi pa ponovite istu vežbu na drugom obrazu.
– nasmešite se skoro u grimasu. Donju usnu uvucite preko donjih zuba i držite 20 – 30 sekundi.
– skupite usne u ovalni oblik, napućite ih prema napred pa se opustite. 2 – 3 minuta vežbajte polako a zatom 1 minut ubrzajte tempo.
– zatvorite usta, napućite ih pa prstom jedne ruke lagano lupkajte po sredini oko 40-50 minuta.
– maksimalno razvucite usne preko zuba pa ih opustite. Ponovite ovu vežbu 30 – 40 puta.
– nasmešite se napućenih usana. Zadržavajući osmeh, uvlačite obraze u nutar usne.