Nemojte se zavaravati da je jednostavno odabrati grudnjak (kako veličinu tako i model i materijal)  i nemojte propustiti priliku da ga isprobate još u prodavnici. Jer grudnjak čini jedna celina – to su korpice, trake koje obavijaju grudni koš i naramenice. Sve te detalje treba uskladiti prema vašim dimenzijama. I vodite računa o sledećim preporukama pri izboru brushaltera:

– Obzirom na to da se brushalter nosi svakodnevno i celodnevno, nemojte štedeti pri kupovini. Vodite računa da to bude zaista kvalitetan deo vaše odeće.

– Veoma je važan pravilan izbor odgovarajućeg grudnjaka pri treniranju. Ukoliko nosite isti brushalter svakodnevno i tokom treninga, to će dovesti do habanja brushaltera  i iritacije grudi. Obavezno koristite pamučni sportski brushalter. Tada će vam i vežbanje više prijati. Njegova uloga je da prilikom vežbanja drži grudi na mestu. On ne oblikuje grudi, već ih jednostavno stegne uz telo. Obično ima široke bratele, kako se ne bi usecale u vaša ramena prilikom pokreta. Uglavnom se navlači preko glave, mada može da ima i kopče (napred između grudi ili pozadi na leđima).

– Običan grudnjak sa mekanim korpama uglavnom nema žicu i nikada nema punjenje. On je jako udoban, drži grudi na mestu, ali ih ne oblikuje i ne prikriva bradavice.

– Čvrsti grudnjak je grudnjak sa punjenjem, a koji nije push up. Uvek ima žicu. Lepo drži grudi, lepo ih oblikuje (ako izaberete korpu koja vam odgovara) i prikriva bradavice. On je najčešći izbor, proizvodi se od različitih materijala, boja i oblika i najčešće se ne ocrtava ispod odeće.

– Push up je grudnjak tako oblikovan da podiže grudi. On ih oblikuje, ali ih ne uvećava, iako ima dodatke. Dodaci se mogu nositi ali se mogu i izbaciti. Uvek imaju žicu, tzv. fišbajn (fishbone).

– Top grudnjak je čvrst grudnjak koji diskretno podiže grudi i nosi se bez bratela. To nije grudnjak za svaki dan i nosi se najčešće sa haljinama sa velikim izrezom.

 – Topić je uglavnom pamučni brushalter sličan sportskom i klasičnom grudnjaku mekih korpi. Jako udoban, najčešći izbor za letnje dane. Može da se nosi kao brushalter ili da se nosi preko vašeg omiljenog grudnjaka. Može da bude sa bratelama ili bez njih.

– Samolepljivi (silikonski) brushalter predstavlja zapravo dve silikonske korpe bez kopčanja, bretela ili žica. Idealan je za odeću potpuno otvorenih leđa i za odeću koja nije predviđena da se nosi sa grudnjakom. Ne vidi se ispod odeće. Potpuno se “zalepi” za vaše grudi, sakriva bradavice i vizuelno podiže grudi.

– Izbor boje grudnjaka treba da zavisi od odeće koju nosite. Ukoliko ne želite da se primeti grudnjak ispod bluze koju nosite, odaberite grudnjak bež boje. Ali ako želite da se grudnjak primeti ispod bluze, tada je najbolje odabrati grudnjak u kontrastu sa bojom bluze.

Pri izboru grudnjaka treba voditi računa i o sledećem:

– u toku mesečnog ciklusa dolazi do hormonalnog disbalansa kada dolazi i do povećanja grudi koje traje dva do tri dana. Tada će vam sigurno vaš stari grudnjak izgledati mali i neudoban.

– obavezno isprobajte grudnjak pre kupovine bez obzira što znate svoju veličinu grudnjaka, jer je moguće da vam odabrane korpice ne odgovaraju.

– ni jedan grudnjak ne može trajati ceo život. Čak neki stručnjaci savetuju da se grudnjaci menjaju jednom godišnje.

– naramenice grudnjaka ne smeju da se urezuju u kožu, već treba da pristaju čvrsto i udobno, a ne treba ni da se urezuju sa strane.

– zadnji kraj naramenica i traka gde se brushalter kopča ne smeju se podizati na leđima. Za proveru da li je traka na leđima preuska upotrebite test sa dva prsta koja bi trebalo da mogu da stanu ispod brushaltera na leđima

 – grudnjaci sa žicama nisu prikladni za trudnice ili dojilje,

– ni žice ne smeju da se urezuju ili da strče izvan brushaltera, već treba prirodno da prijanjaju ispod grudne kosti do rebara. Ako pritiskaju rebra, potreban je veći broj.

– ako grudi ispadaju s donje strane grudnjaka na prsima, tada vam treba brushalter manjeg obima sa većim korpicama.

Nepravilan izbor grudnjaka može imati i određene mane.

Loš izbor grudnjaka može dovesti do smetnje u probavi, smetnje pri disanju ili do glavobolje. A dugotrajni problemi sa disanjem mogu dovesti i do problema sa krvotokom.

– Najčešća greška koju čini većina žena u izboru brushaltera jeste podcenjivanje obima leđa, a precenjivanje veličine samih grudi, zbog čega četiri od pet njih redovno nose neodgovarajući brushalter. Zato previše smanjuju trake na leđima da bi čvršće držale grudi u korpicama, a to povlači ramena unazad i vrat prema napred. Tada se javljaju problemi s držanjem, bolovi u kičmi, čak je moguć  i osip i probavne smetnje.

– Žica brushaltera i sam brushalter će se podizati ako je brushalter preuzak ispod grudi i na leđima, a kao posledica toga grudi, leđa i koža se potiskuje u neprirodnim smerovima. Probavne smetnje i poteškoće s disanjem nisu retkost kod žena koje stalno nose neodgovarajući brushalter.