karminPri izboru karmina na usnama treba voditi računa o njegovoj usklađenosti sa prirodnom bojom vaše kose, tena i bojom očiju. Ruž za usne treba da istakne najlepše detalje vašeg lica.

Ako karmin birate prema boji očiju, vodite računa o sledećim pravilima:

Uz braon oči najbolje se slažu tamne boje sa plavičastim odsjajem, među kojima se posebno ističe boja mlečne čokolade.

Ako imate oči sive boje, za vas su idealni tamnocrveni karmini koji vuku na smeđe i diskretni bež tonovi.

Ako su vašela oči plave boje koristite ruževe tamnocrvene ili bež boje, po mogućstvu s primesom ružičastog.

Uz zelene oči nikako ne koristite karmine roze nijansi. Odaberite karmin crvene boje koja vuče na smeđe ili narandžasto, na primer koralno crvenu ili boju lososa.

Pri izboru karmina vodite računa da se on slaže sa prirodnom bojom tena. Što je koža svetlija, to je karmin uočljiviji. Devojkama sa žućkastom kožom najbolje stoje topliji karmini sa smeđom bazom, tamnoputim jarko crveni, ljubičasti ili bordo, dok su za svetliju put idelane nežnije nijanse.

Prema boji kose takođe treba uskladiti boju karmina. Za tamnokose je idealna braon boja koja se preliva u tople boje meda, narandžastu ili zlatnu bež boju. Jarko crveni tonovi i vatreno crvene usne uvek su in, ali ipak najbolje stoji brinetama, crnkama ili ženama sa skoro belom kosom.

Postoje pravila za izbor boje karmina prema punoći usana: ako imate tanke usne treba odabrati svetlije tonove (nežnoroze vizuelno povećava usne). Nikako svoje usne nemojte obojiti u tamne boje jer ćete ih time samo dodatno smanjiti i još to i naglasiti. Preko svetlog karmina svakako nanesite sjaj (a može i samo sjaj, posebno tokom dana), samo pazite da on ne prelazi neuredno rubove usana. Izbegavajte olovke za usne, pogotovo one tamnije od boje karmina, kao i povlačenje linija izvan prirodnog ruba usana.

Ako imate usne srednje debljine smete koristiti i svetle i tamne nijanse ruža za usne, ali ne u debelim slojevima. Sve mora biti umereno, pa čak i sjaj. Kako bi se boja što duže zadržala na usnama, nanesite na njih dva sloja karmina, a zatim višak uklonite maramicom. Na preostali sloj nanesite sjaj, najbolje na sredinu gornje i donje usne, pa ga lagano, samo trljanjem usana razmažite.

Ako imate debele usne dobar izbor su tamnije nijanse karmina. Svakako da se smeju koristiti i one svetlije, ali jakim i tamnijim bojama karmina posebno ćete naglasiti senzualnost svojih usana. Karmin najbolje da nanesete prstom jer će to zadržati njihovu prirodnost. Rubovi neće biti oštro definisani, pa ćete u isto vreme delovati ležerno i seksi. Sjaj uvek sledi na kraju.

Ako nosite naočare onda imate još jedan dodatni uslov da pravilno odaberete karmin, jer su usne, naročito ako nosite velike modele naočara, u prvom planu. Ako nosite braon naočare, ne koristite tamne ruževe. Birajte pastelnije nijanse, mat teksture. Ako nosite ramove jarkih boja, izbegavajte jake boje ruževa. Birajte nijanse u bojama šljive ili vina. Ako volite velike crne naočare stavljajte ruževe nežnih boja, koje će napraviti dobar kontrast. Srebrni okvir “trpi” različite kombinacije, ali će najbolje izgledati ako se opredelite za sedefasti ili ružičasti ruž. Ako volite naočare ukrašene štrasom ili kristalima, koristite samo sjaj, jer je svaki ruž u ovoj kombinaciji prenaglašen.

Ako ruž dugo stoji na vašim usnama, postoji velika mogućnost da one postanu suve. Kada birate ruž, najbolje je da se odlučite za onaj bogat vitaminom E i glicerinom.