karminNe bi trebalo narušiti prirodni sklad vaše kose, tena i boje očiju sa izborom karmina na usnama. Treba samo da usavršite male trikove i da istaknete najlepše detalje.

Ako karmin birate prema boji očiju,dobro bi bilo da znate sledeća pravila:

Braon oči: odaberite tamnu boju s plavičastim odsjajem. Najbolje vam pristaju boja fuksije i mlečne čokolade.
Sive oči: za vas su idealni tamnocrveni karmini koji vuku na smeđe i diskretni bež tonovi.
Plave oči: koristite ruževe tamnocrvene ili bež boje, po mogućstvu s primesom ružičastog.
Zelene oči: zaboravite na ruževe u roze boji! Opredelite se za crvenu koja vuče na smeđe ili narandžasto − koralno crvenu, boju lososa i slično.

Ako ruž dugo stoji na vašim usnama, postoji velika mogućnost da one postanu suve. Kada birate ruž, najbolje je da se odlučite za onaj bogat vitaminom E i glicerinom.

Pri izboru karmina vodite računa da se on slaže sa prirodnom bojom tena.Što je koža svetlija, to je karmin uočljiviji. Devojkama sa žućkastom kožom najbolje stoje topliji karmini sa smeđom bazom, tamnoputim jarko crveni, ljubičasti, bordo, dok su za svetliju put idelane nežnije nijanse.

Postoje pravila za izbor boje karmina prema punoći usana: ako imate tanke usne treba odabrati svetlije tonove. Nikako svoje usne nemojte obojiti u tamne boje jer ćete ih time samo dodatno smanjiti i još to naglasiti. Preko svetlog karmina svakako nanesite sjaj (a može i samo sjaj, posebno tokom dana), samo pazite da on ne prelazi neuredno rubove usana. Izbegavajte olovke za usne, pogotovo one tamnije od boje karmina, kao i povlačenje linija izvan prirodnog ruba usana.

Ako imate usne srednje debljine smete koristiti i svetle i tamne nijanse, ali ne u debelim slojevima. Sve mora biti umereno, pa čak i sjaj. Kako bi se boja što duže zadržala na usnama, nanesite na njih dva sloja karmina, a zatim višak uklonite maramicom. Na preostali sloj nanesite sjaj, najbolje na sredinu gornje i donje usne, pa ga lagano, samo trljanjem usana razmažite. Ne morate izbegavati ni jake boje.

Ako imate debele usne dobar izbor su tamnije nijanse karmina. Svakako da se smeju koristiti i one svetlije, ali jakim i tamnijim bojama karmina posebno ćete naglasiti senzualnost svojih usana. Karmin najbolje da nanesete prstom jer će to zadržati njihovu prirodnos. Rubovi neće biti oštro definisani, pa ćete u isto vreme delovati ležerno iseksi. Sjaj uvek sledi na kraju.

Prema boji kose takođe treba uskladiti boju karmina. Za tamnokose je idealna braon boja koja se preliva u tople boje meda, narandžastu ili zlatnu bež boju. Jarko crveni tonovi i vatreno crvene usne uvek su in, uprkos promenama trendova.

Ako nosite naočare onda imate još jedan dodatni uslov da pravilno odaberete karmin, jer su usne, naročito ako nosite velike modele naočara, u prvom planu. Ako nosite braon naočare, ne koristite tamne ruževe. Birajte pastelnije nijanse, mat teksture. Ako nosite ramove jarkih boja, izbegavajte jake boje ruževa. Birajte nijanse u bojama šljive, vina ili nežnijih nijansi. Ako volite velike crne naočare stavljajte ruževe nežnih boja, koje će napraviti dobar kontrast. Srebrni okvir “trpi” različite kombinacije, ali će najbolje izgledati ako se opredelite za sedefasti ili ružičasti ruž. Ako volite naočare ukrašene štrasom ili kristalima, koristite samo sjaj, jer je svaki ruž u ovoj kombinaciji prenaglašen.