Ni jedna osoba koja vodi računa o ličnoj higijeni i lepom izgledu neće sebi dopustiti da ima ružnu, tamnu ili ispucalu kožu na laktovima. Pogotovo ne tokom letnjih meseci!

Ako problem sa kožom nije nedostatak higijene tela, možete pokušati da rešite problem korišćenjem nekih od prirodnih preparata. Velik je izbor prirodnih preparata u borbi sa tamnom bojom kože na laktovima poput korišćenja sode bikarbone i mleka, kurkume sa medom i mlekom, maslinovog ulje, aloe vere, sirćeta sa jogurtom, itd. Najbolje primeniti neki od tretmana kože na laktovima tokom tuširanja dok je koža još vlažna i meka. Ako koristite mrežicu za tuširanje ili piling rukavicu, budite oprezni, trljajte laktove polako da se ne  biste povredili, što je naročito opasno ako je u pitanju alergijska reakcija. Nakon tretmana (praktikujte ga 2-3 puta nedeljno) posušite kožu na laktovima mekim peškirom i namažite hidrantnom kremom.

Vazelin je vrlo delotvoran u borbi sa nadraženom, ispucalom i crvenom kožom na laktovima. Pre odlaska u krevet, laktove premažite debljim slojem vazelina, obmotajte zavojem i ostaviti da deluje tokom noći. Ujutru isperite višak koji koža nije upila, a postupak ponavljajte svakodnevno do poboljšanja. Posle desetak dana rezultati su u većini slučajeva vidljivi.

Povremeno možete preduzeti posebnu negu kože na laktovima na sledeći način – 10 do 15 minuta pre tuširanja natrljajte kožu na laktovima komadom limuna (ili sokom od pola limuna) natopljenim u med (dovoljne su 2 kašičice meda). Zatim, prilikom tuširanja sunđerom dobro  istrljajte laktove a posle tuširanja namažite celo telo, pa i laktove hidratantnom kremom ili bademovom ili kokosovom kremom. Još jednostavnije je ako prepolovite jedan limun, u svaku polovinu oslonite laktove i držite tako desetak minuta. Voćna kiselina iz limuna omekšaće gornji grubi deo kože. Na kraju temeljno operite kožu i osušute.

Pilining od 2 kašičice morske vode i 1 kašičice maslinova ulja omekšaće grubu kožu na laktovima. Posle 5 minuta isperite smesu sa laktova i namažite nekom hidratantnom kremom. Isti efekat će postići i komad ananasa kojim treba istrljati laktove i posle 5 minuta isprati,

Hidratantna i hranljiva svojstva ovsene kaše mogu pomoći u tretiranju problema sa ogrubelom kožom. Ovsena kaša ne samo što uklanja mrtve ćelije, već ublažava i svrab na laktovima. Pomešajte dve kašike samlevenih ovsenih pahuljica sa malo mleka, tako da se napravi gusta kaša, zatim smesu nanesite na laktove i sačekajte dok se ne prosuši pa isperite toplom vodom i istrljati mekim peškirom. Posle par tretmana već će se primetiti rezultati.

Popularna je piling smesa od maslinovog ulja i žutog šećera. Šećer deluje tako što otklanja suvu i tvrdu kožu, dok je maslinovo ulje hidrira. U manjoj činiji pomešajte četvrtinu šolje žutog šećera sa otprilike četvrtinom šolje maslinovog ulja. Smesu kružnim pokretima nanesite na suve laktove, kružnim pokretima. Ostavite smesu da deluje oko 10 minuta, pa je isperite mlakom vodom. Ako ostane višak smese, ostavite je u frižider za drugi put. Najbolje na ovaj način tretirati laktove dva puta nedeljno.

Tretman sa aloje verom se naročito preporučuje posle izlaganja sunčevim zracima pri visokim ambijentalnim temperaturama. Iscedite gel iz nekoliko svežih listova aloje i nanesite ga na laktove pa ostavite da deluje 20 minuta. Zatim isperite mlakom vodom. Ponovite tretman dva puta nedeljno.

Briga o koži kao najvećem organu ljudskog tela, pokazaće vrlo brzo rezultate jer ćete izgledati negovano i lepše, a i vi ćete se bolje osećati!