znojenjeZnojenje je normalni telesni proces kojim se ljudsko telo hladi i reguliše telesnu temperaturu. Voda u obliku znoja isparava na površini kože i tako za sebe veže toplinu i hladi telo. Tokom veoma toplih dana nemoguće je sprečiti znojenje. Znoj sam po sebi nema miris, ali bakterije koje nastaju njegovim raspadanjem u dodiru sa vazduhom izazivaju neprijatne mirise.

Prekomerno znojenje se najčešće ispoljava ispod pazuha, zatim znojenje dlanova, znojenje nogu, znojenje lica i čela itd. Prekomerno znojenje pored toga što je veoma neugodna pojava, ostavlja nam mrlje na odeći i čini da se osećamo nervozno i neugodno.

Do pojave prekomernog znojenja, osim usled vrućine i fizičke aktivnosti, može doći i zbog nervoze, stresa ili zbog zdravstvenih problema. Na miris znoja može uticati više faktora – hrana, piće, raspoloženje, lekovi, hormoni, itd.

Najpre treba da razlikujemo vrste prekomernog znojenja, da isključimo zdravstvene razloge:

– znojenje praćeno visokom temperaturom znači da je u pitanju neka infekcija.

– znojenje praćeno bolovima u grudima i uz to osećate mučninu, vrtoglavicu i nesvesticu, znači da se radi o srčanom udaru.

pojačana aktivnost štitaste žlezde (hipertireoza) izaziva takođe pojačano znojenje, kao i gubitak težine, nesanicu, anksioznost, ubrzano kucanje srca i mišićnu slabost.

– noćno znojenje, uz gubitak težine i uporni kašalj, umor, iskašljavanje krvi, upozorava na bolest pluća, tuberkulozu, sidu ili karcinom.

– žene u menopauzi često osećaju pojačano znojenje, nastupe vrućine i promenu raspoloženja.

– prekomerno znojenje u gornjem delu tela, loše podnošenje vrućinu, može ukazati na oboljenje od dijabetesa.

– znojenje se javlja i kao posledica uzimanja lekova, droga, alkohola.

– napetost, stres i zabrinutost takođe izazivaju pojačano znojenje.

– hronično znojenje manifestuje se stalnim znojenjem ruku, pazuha i nogu.

Prema nekim istraživanjima, dokazano je da se hiperhidroza nasleđuje i da u 25- 50% slučajeva postoji ta pojava kod članova porodice. Znači da kada jedan roditelj ima hiperhidrozu, verovatnoća da će se ona pojaviti i kod deteta jeste oko 25 %.

Probajte da sprečite prekomerno znojenje ili bar da ga svedete na podnošljivu meru uz naše savete:

– najpre pokušajte da sprečite znojenje nošenjem odgovarjuće lagane odeće, odnosno odeće od prirodnih materijala kao što je pamuk, lan, svila. Veštačke tkanine dodatno iritiraju kožu i podstiču znojenje.

– velika količina toplote u telu oslobađa se kroz glavu i zato se ne preporučuje nošenje kapa i šešira.

– nosite sandale ili cipele od prirodnih materijala. Ako nosite patike neka budu sa otvorima kako bi stopala mogla da se hlade. Svakako izbacite iz upotrebe plastiku i gumu.

– koristite antibakterijski sapun pri kupanju mlakom vodom. Hladna voda će vas trenutno rashladiti, ali ćete se ubrzo ponovo oznojiti jer telo nastoji da što brže povrati temperaturu.

– pri svakom tuširanju ili kupki dodajte nekoliko kapi eteričnih ulja lavande ili narandže.

– koristite antiperspirant koji na sebi ima kliničku oznaku (clinical protected). Antiperspirant stavljajte uveče pre spavanja i ujutro, nakon tuširanja na potpuno suvu kožu. Antiperspirant u spreju možete koristiti i za stopala.

Treba da znate da postoji razlika između dezodoransa i antiperspiranta. Dezodoransi sadrže antibakterijske sastojke koji neutrališu miris znoja, a antiperspiranti smanjuju sam proces znojenja pomoću posebnih aktivnih sasojaka.

– izbegavajte šećer, alkohol, kofein, belo brašno. Pijte ledenu kafu bez kofeina ili ledeni čaj. Uveče će vam prijati martini sa nekoliko kockica leda. Treba jesti sveže voće, povrće sa dijetetskim vlaknima, integralne žitarice. Tokom vrelih letnjih dana izbegavajte previše ljutu i masnu hranu, beli luk, suhomesnate proizvode, jake začine i sve namirnice koje utiču na miris znoja.

– ako skinete dodatne kilograma sigurno ćete smanjiti i znojenje. Vitko telo se lakše i efikasnije hladi.

– izbegavajte stres koji i te kako izaziva prekomerno znojenje. Šetajte po prirodi, rekreirajte se i izbegavajte negativna osećanja i misli.

– dlačice ispod pazuha stvaraju idealne uslove za razmnožavanje bakterija koje su uzrok neprijatnih mirisa. Zato ih redovno uklanjajte.

– koristite čaj od žalfije, jer žalfija umiruje nerve koji proizvode znojenje. Skuvajte blagi čaj od sušene žalfije (jači čaj pospešuje znojenje) i pijte ga u toku dana. Počnite sa dve šolje čaja dnevno, da vidite ima li efekta, pa zatim povećajte količinu do pola litra dnevno. Možete pomešati žalfiju i sa valerijanom, koja inače važi za biljku koja umiruje.

– prekomerno znojenje možete smanjiti i ako svakog jutra popijete dve kašike jabukovog sirćeta razblaženog u čaši vode.

– čaj od kadulje (ili u obliku kapsula) je takođe efikasan u borbi protiv prekomernog znojenja. Ispitivanja u Nemačkoj su pokazala da ublažava znojenje za 50%.

– u čaj od kamilice iscedite sok od pola limuna i dodajte 3 kašičice šećera. Pije se uveče pre spavanja.

– pola litra ključale vode prelijte preko 2 kašičice lavande. Procedite posle desetak minuta. Pijte 2 šoljice posle ručka 5 dana i rezultat će biti evidentan.

– i soda bikarbona ispod pazuha neutrališe znoj.

– možete koristiti uloške protiv znojenja za odeću a postoje i ulošci protiv  neprijatnih mirisa stopala.

Treba imati u vidu i činjenicu da neki ljudi imaju veći broj znojnih žlezda od drugih i zbog toga se u istim uslovima mnogo više znoje. Ako se ni jedan od predloženih načina za smanjenje prekomernog znojenja ne pokaže kao koristan, potražite pomoć lekara.