beli zubiKoliko puta ste upamtili nekoga po divnom osmehu i svežem dahu? Da biste i vi imali takav osmeh potrebno je da imate lepe, bele i zdrave zube. Za održavanje zdravlja zuba i usne šupljine, potrebno je prati zube i usnu šupljinu nakon svakog obroka. Uzrok lošeg zadaha su bakterije koje se talože na zubima, jeziku, unutrašnjoj strani obraza i nepcu, pa pored redovnog pranja zuba treba redovno da i njih očistite.

Najnovija istraživanja pokazuju da, pored svakodnevne upotrebe četkice i paste za zube, ima i nekih namirnica koje takođe utiču na lep izgled zuba i oralno zdravlje.

Za bele zube i svež dah preporučuju se:

– celer je prirodna četkica za zube koja vrlo efikasno uklanja deliće hrane koji ostaju u ustima posle jela. Celer zbog bogatog sadržaja vlakana smanjuje nivo kiselosti i podstiče oslobađanje pljuvačke.

– crno vino, prema najnovijim istraživanjima, smanjuje upale koje izazivaju oboljenja desni. Pored toga, hemikalija (proantocijanidin) koja se nalazi u crnom vinu je veoma jak antioksidant koji sprečava “lepljenje” i zadržavanje bakterija na zubima. Konzumiranje može i da dovede do stvaranja tamnih mrlja na zubima.

– gumene bombone doprinose boljoj oralnoj higijeni jer onemogućavaju stvaranje plaka i razmnožavanje bakterija na zubima. Jedan od glavnih sastojaka ovih bombona, ksilitolom, je veoma efikasan u borbi protiv karijesa, virusa i bakterija. Deca koja jedu gumene bombone, tri puta dnevno, imaju manje plaka na zubima i bakterija u ustima od dece koja ih ne jedu

– kafa sa svojim glavnim sastojkom trigonelinom, sprečava eroziju i propadanje zuba tako što stvara zaštitnu barijeru na zubima. Pored toga, ovaj sastojak sprečava “lepljenje” bakterija, koje izazivaju karijes, za zube i desni. Ipak, treba imati na umu da kafa, istovremeno, uzrokuje i stvaranje mrlja na zubim. Da biste to izbegli, perite zube odmah nakon konzumiranja ovog popularnog napitka.

– sir pomaže u jačanju površine zuba. Ima iste osobine kao i drugi mlečni proizvodi, odnosno utiče na formiranje naslaga kalcijuma oko zuba koje štite zubnu gleđ i eliminiše bakterije.

– jogurt povećava prisustvo zdravih bakterija u ustima i eliminiše bakterije koje mogu uzrokovati oboljenja desni.

– bobice kleke su odlično sredstvo za ispiranje usta i zuba i za osvežavanje daha. Iskuvajte deset grama bobica u šolji vode i tu vodu koristite kad se prohladi.

– kivi, voće bogato C vitaminom, podstiče proizvodnju kolagena koji desni održava zdravima. Manjak vitamina C u organizmu može uzrokovati nastanak gingivitisa koji vodi gubitku zuba.

– luk ima antibakterijska svojstva. Konzumiranjem svežeg luka smanjuje se količina bakterija na zubima, a time i verovatnoća od nastanka karijesa.

– nana je poznati narodni lek za svež dah, ali ima i antivirusna i protivupalna svojstva. Preporučuje se žvakanje svežih listića nane.

– preporučuje se grickanje listova peršuna jer povoljno deluje na gleđ i uspešno otklanja mirise crnog i belog luka.

– semenke biljke slačice sadrže eterična ulja koja imaju antibakterijsko delovanje. Ulje slačice je efikasno u uklanjanju mrlja na zubima nastalih pušenjem i konzumiranjem kafe.

– voda je najvažniji faktor u održavanju higijene zubne šupljine jer smanjuje nivo kiselina koje se stvaraju fermentacijom ugljenih hidrata u ustima i koje uzrokuju propadanje zuba. Voda podstiče oslobađanje pljuvačke koja neutrališe kiselinu koja uništava zube.

– zeleni čaj štiti zube od karijesa i zubno meso od upala. On sadrži katehin koji otežava bakterijama zadržavanje na zubima, smanjuje njihovu količinu te im otežava da proizvedu karijes.

– za osveženje daha, nakon pranja pastom, istrljajte zube svežim listovima žalfije.

I pored korišćenja prirodnih lekova ipak je redovna kontrola zuba kod stomatologa neophodna. Preporučuje se poseta lekaru na svakih šest meseci a po potrebi i češće.