Mnoge pripadnice lepšeg pola će vam se požaliti da nije tako jednostavno odabrati odgovarajući grudnjak. A kada ga već odaberu treba da prođe par dana da postanu svesne da li se nelagodno osećaju zbog njega, šta im zaista smeta i zašto se osećaju sputano.

Prednost nošenja brushaltera je najočiglednija u vizuelnom pogledu – a to je lepši i uredniji izgled kompletne figure i dekoltea koji može “pogubno” da deluje na muškrce.

Mnoge zablude nemaju do danas potvrdu naučnih istraživanja. Evo nekih od njih:

– Mnogi tvrde da nošenje grudnjaka usporava opuštanje grudi ili čak da ubrzava opuštanje grudi. Mada su ove tvrdnje potpuno suprotne jedna drugoj ni jedna nije naučno dokazana. Elastičnost kože i čvrstina dojki je, pre svega, genetski predodređena. Naglo gojenje ili mršavljenje može loše da utiče na lepotu grudi, kao i trudnoća, dojenje, pušenje, loša ishrana, starenje. Istina je da je potrebno imati pravilan položaj kičme i tela i cela figura će imati lep izgled a naročito grudi, bez obzira na njihovu veličinu.

– Mnoge žene imaju naviku da skidaju grudnjak u toku spavanja. Prema istraživanjima to je ipak stvar samo navike. Mnogima je nošenje grudnjaka u toku spavanja, izuzev spavaćice, vrlo neudobno i čini ih nervoznim i sputanim. Druge su se na njega navikle i praktično na njega i ne obraćaju pažnju. Nije dokazano da nošenje grudnjaka u toku spavanja održava grudi jedrima i podignutim. Dok spavate, grudi su u određenom položaju i grudnjak ih ni na koji način ne podupire. Nije naučno dokazano ni da nošenje grudnjaka otežava krvotok.

– Pod zabludama se može podvesti i teorija da nošenje grudnjaka izaziva rak dojke – ova teorija nema nikakvo naučno niti praktično pokriće. Uzroci pojave raka dojke nemaju nikakve veze sa nošenjem grudnjaka niti njegovog izbora. Dakle, nije naučno potvrđeno da grudnjaci sa postavom, ili oni sa žicama ili nekim drugim dodacima poput silikona ili ulja, mogu uzrokovati rak dojke. Teorije koje su se pojavile o tome temelje se na mišljenjima da takvi grudnjaci sadržavaju određene štetne sastojke. No, ne postoji nijedno ozbiljno istraživanje koje potvrđuje ta mišljenja.

– Zabluda je i da je jednom odabrana veličina grudnjaka ista za ceo život. Povremeno proverite veličinu svog grudnjaka jer mnogo šta može uticati na njihovu veličinu. Na primer – mršavljenje i debljanje, dojenje, menopauza, period pre i posle menstruacije, itd.