brokoliMnogi se hvale da im je brokoli dijeta pomogla da dođu do dobre linije a istovremeno su se zdravo hranili. Brokoli je povrće s najvećom koncentracijom antikancerogenih supstanci, a ima samo 44 kalorije u 100g težine. Brokoli je  odličan izvor vitamina C (dvostruko više od pomorandže), koji ubrzava metabolizam i podstiče mršavljenje. On takođe sadrži mnogo A i B vitamina, kalcijuma, magnezijuma, mangana, selena, cinka, gvožđa i kalijuma, a ima i mnogo vlakana i folne kiseline. Vlakna daju osećaj sitosti. Uključujući brokoli u vašu svakodnevnu ishranu bićete zdraviji, vitalniji i, naravno, mršaviji.

Naravno, ne treba da se ishrana bazira na samo jednoj namirnici i zato su u ovoj dijeti uključene i druge namirnice. So treba koristiti pri pripremanju hrane u minimalnoj količini, tek da jelo ne bude bezukusno. Svakodnevno treba piti i oko 2l tečnosti, najbolje obične ili mineralne vode. Preporučuje se maksimalno dve šoljice kafe dnevno. Između obroka se preporučuje uzimanje voća ali ono sa manjim sadržajem šećera.

Možete smanjiti težinu od 3kg do 8kg za vreme držanja ove dijete ali je važno da se i nakon ovog perioda zdravo hranite i nastavite da praktikujete neku fizičku aktivnost, jer su to preduslovi da dobru liniju i zadržite. Ovo je stvarno odlična dijeta za detoksikaciju, koja se posebno preporučuje pušačima za čišćenje organizma od nikotina i ostalih toksina iz cigareta. Brokoli je odličan izvor folne kiseline koja je važna za zdravlje žena.

Vreme držanja ove dijete je podeljeno u pet faza (svaka traje po 2 dana) pri čemu su prve tri najvažnije a sledeće dve faze su opcione.

Primenite sledeći plan obroka za ovu dijetu:

Prvi i drugi dan                                                                                                                      Doručak: 200g kuvanog slanog brokolija, 50 g integralnog hleba i 1-2 šolje crnog čaja bez šećera.                                                                                                                           Ručak: 250ml blago posoljene pileće čorbe, 150g kuvane piletine i 100g slanog kuvanog brokolija kao prilog.                                                                                          Večera: 250g kuvanog slanog brokolija i 1-2 šolje crnog čaja.

Treći i četvrti dan                                                                                                            Doručak: u dublji tiganj naspite malo maslinovog ulja, jedno čene iseckanog belog luka, jednu iseckanu papriku i 200g brokolija. Sa malo soli sve dinstajte oko 20 minuta na blagoj vatri.                                                                                                       Ručak: prodinstajte 150g brokolija na maslinovom ulju sa dva iseckana paradjza, pola glavice crnog luka i malo soli. Dinstajte poklopljeno oko 20 minuta na blagoj vatri.                                                                                                                                     Večera: može biti ista kao doručak.

Peti i šesti dan                                                                                                                    Doručak: 100g govedine kuvajte sa 100g fino iseckanog brokolija i dve kašike kiselog mleka, sa malo masnoće, i malo soli. Uz to možete uzeti čašu kefira, naravno sa manje masnoće (1%).                                                                                                         Ručak: 200g brokolija stavite u posudu sa ključalom vodom uz malo soli i kuvajte oko 5 minuta.                                                                                                                     Večera: 150g posoljene kuvane govedine sa čašom obične vode.

Sedmi i osmi dan                                                                                                           Doručak: 100g kuvanog brokolija, dva meko kuvana jaja i jedna šolja crnog čaja bez šećera.                                                                                                                                    Ručak: u 300ml pileće supe dodajte 100g brokolija, vezu peršuna i malo soli, pa to kuvajte na blagoj vatri oko 20 minuta.                                                                         Večera: 2 parčeta ražanog hleba, jedan paradajz, 100g kuvanog brokolija i šolja soka od paradajza.

Deveti i deseti dan                                                                                                          Doručak: 100g kuvanog slanog brokolija sa dve barene šargarepe.                         Ručak: 100g kuvanog slanog brokolija sa 100g barene ribe po sopstvenom izboru.   Večera: 200g slanog kuvanog brokolija sa jednim kuvanim krompirom u ljusci.