Vežbanju treba pristupiti sa najvećom pažnjom jer se može dogoditi da radite potpuno pogrešno neke vežbe ili, što je još gore – vežbe koje nikako ne odgovaraju vama, vašoj konstituciji, vašem zdravstvenom stanju, itd.

Dosta su rasprostranjene zablude o vežbanju koje ste i vi sigurno već čuli. A sada ćete doznati i da li su to zaista zablude ili je, ipak istina.

rekreacija 2

Ne treba vežbati na pazan stomak – je istina, jer ukoliko počnemo da vežbamo, naročito neke zahtevnije vežbe, možemo osetiti slabost. Dokazano je da je najbolje vreme za trening zapravo rano ujutru, pre doručka, jer tada telo može da sagori najviše masti. Ali o ne znači da ne treba uzeti neki čaj sa keksom.

Za vitku liniju dovoljno je samo trenirati – je stvarno rasprostranjena zabluda jer će vam sport pomoći da oslabite ili da održite dobru liniju uz redukovanu ishranu. Odnosno, vežbajući ćete ubrzati razmenu materija u organizmu, bolje ćete iskoristiti unešene kalorije. Bez obzira na to koliko vredno trenirate, nepravilna ishrana može da vam sruši ceo program mršavljenja. Nije potrebno da držite rigoroznu dijetu nego da bazirate ishranu na proteinima iz mesa, ribe, jaja i mleka. Samo onaj ko troši više energije nego što unosi, biće zauvek vitak. Ako vežbajući dobijete upalu mišića, znači da morate redovnije vežbati. Nakon vežbi trebate omogućiti organizmu da se smiri uz neku laganu šetnju bar do kuće.

Možete unapred odrediti sa kog dela tela ćete skinuti višak masnih naslaga – vežbanje snižava nivo masti u vašem organizmu, ali se to delovanje ne može fokusirati samo na jedan određen deo tela. To su povrdila i neka ispitivanja koja su pokazala da ako u toku vežbanja više forsirate neki deo tela – rezultati će biti vidljivi za jedan širi opseg. Zapravo mesto na kome će se najviše primetiti ubitak kilograma zavisi od vaše građe ali i od genetike.

Što više vežbate, to bolje – fizička aktivnost je neophodna za održavanje dobrog zdravlja i vitke linije, ali to ne znači da treba preterivati jer će efekat biti suprotan očekivanom. Vežbanje sedam dana u nedelji može da izmori organizam, oslabi imunitet i istroši zglobove. I mišićima je potreban odmor da se regenerišu. Zato je potrebno bar jedan dan u nedelji pauzirati, a pri vežbanju treba naizmenično aktivirati različite grupe mišića.

Bez bola nema napretka – može se desiti da vas neki deo tela i zaboli u toku ili posle vežbanja ali to treba biti prolazna nelagodnost. Ako je u pitanju jak i oštar bol, treba konsultovati doktora.

Ne smete vežbati kada ste bolesni – jeste tačno ali zavisi i od toga koliko ste i od zbog čega bolesni. Ako vas muči blaga prehlada ne postoji razlog zašto ne bi trebalo da vežbate, makar kod kuće. Uvek treba da slušate svoje telo. Kada ono više ne bude htelo da vežba, obavezno prekinite trening.

Mišići su teži od sala – ako imate više mišića izgledaćete mršavije nego ako imate isto toliku težinu sala. Imajte to na umu kada merite svoju težinu nakon vežbi. Takođe treba znati da pola kilograma mišića sagoreva 50 kalorija na dan, dok pola kilograma masti sagoreva samo 2 kalorije. Znači da ako ste mišičaviji vaš metabolizam će biti brži i brže ćete sagoreti unete kalorije. Aerobik vežbe, vožnja biciklom i trčanje, troše masti, dok dizanje tegova pomaže izgradnju mišićne mase.

Energetska pića su štetnatokom treniniga potrebno je piti tečnost, ali ne onu koja ima više ugljenih hidrata. Najbolje je piti običnu ili mineralnu vodu ili limunadu. Ukoliko sok sadrži 60 kalorija na 250 ml, to znači da se radi o razređenom napitku koji ima od šest do osam procenata ugljenih hidrata, i to je dobro za korišćenje. Veća kalorijska vrednost označava jače energente koji se ne smeju uzimati bez kontrole, jer se teško apsorbuju u želucu. Inače energetske napitke treba uzimati samo ako trening traje duže od 60 minuta. U tom slučaju u toku vežbanja u teretani uzimajte na 15 minuta po dva gutljaja, ako trčite uzimajte gutljaj na svaka dva pređena kilometra, a ako vozite bicikl, na svakih pet kilometara.

Kroz znoj se izbacuju toksini iz organizma – nije tačno jer znoj sadrži vodu, so i izvesnu količinu elektrolita. Jedina uloga znojenja je da hladi organizam jer se znojne žlezde nalaze u koži i nisu povezane sa drugim sistemima u telu. Za izbacivanje štetnih materija iz organizma odgovornini su jetra, bubrezi i digestivni trakt. Zato agresivnim vežbanjem nećete izbaciti toksine iz organizma niti ćete brzo doći do željene težine.

Znojite se zato što niste u kondiciji – nije tačno, jer se i profesionalni sportisti veoma znoje. A vi ćete znati da ste u kondiciji kada mnoge vežbe odradite bez mnogo znoja.

Sauna topi masne naslage – korišćenje saune je poželjno i preporučuje se ali ako je vremenski ograničeno.  Boravkom u sauni aktivira se metabolizam, jača sistem termoregulacije i prečišćava se organizam. Za vreme korišćenja saune gubi se izvesna količina znoja, što se reflektuje na telesnu težinu. Ali reč je o trenutnom padu kilaže koji se ubrzo, unošenjem vode u organizam, nadoknadi. Smanjićete kilažu samo redukovanjem ishrane a sportske aktivnosti i sauna će doprineti još boljem izgledu i kondiciji.

Vežbanje vas čini gladnim – to može biti tačno, ali samo ako se ne trudite dovoljno. Posle pravog, intezivnog vežbanja većina ljudi ne oseća glad samo žeđ.

Sport u toku trudnoće – ukoliko nema zdravstvenih ograničenja čak je poželjna fizička aktivnost trudnica koja će učvrstiti njihove mišiće, smanjiti bolove u leđima i poboljšati cirkulaciju. Osim toga, u toku trudnoće su emocionalni poremećaji uobičajeni, najčešće je to depresija naročito u kasnoj trudnoći. U šestom i sedmom mesecu je otežana pokretljivost, što prouzrokuje osećaj lenjosti, bespomoćnosti, dosade i veliki stres. Telesna aktivnost smanjiće suvišno debljanje i učiniće da se nakon porođaja lakše vratite na svoju kilažu. Ipak,  praktikovanje vežbi nemojte preduzeti pre konsultacije sa lekarem, jer preterivanje u vežbanju ili pogrešno odabrane vežbe mogu imati loše posledice za vas i bebu.

Treba postići visok nivo savitljivosti vežbanjem – nije tačno. Fleksibilnost je svakako važna ali nije neophodan uslov za vaše dobro zdravlje. To znači da treba da vežbate onoliko koliko prija vašem telu ali ne da ga istežete toliko da vam postane neprijatno ili da dovede do povređivanja, naročito kod onih sa osetljivim zglobovima.

Sprave za vežbanje su daleko efikasnije od jednostavnih tegova – i to je istina. Mada su sprave u teretanama pravljene za muškarce, i  žene znaju da ih veoma vešto koriste. Sprave u teretana su sigurno efikasnije od vebanja sa tegovima, trkama i sličnim.

Trčanje na traci je efikasno koliko i trčanje na otvorenom – sagorevanje kalorija zavisi od mnogih faktora, pa tako i od onih spoljašnjih. Znači da reljef, teren i vetar, takođe, utiču na uspeh vašeg treninga. A u teretanama ne postoje takvi uslovi.

Trčanje je bolje od hodanja – Trčanje i hodanje utiču na istu grupu mišića, što znači da je njihov uticaj isti, samo različitog inteziteta. To znači da se treba odlučiti za aktivnost koja vam više odgovara. S druge strane, ukoliko nemate dovoljno vremena, trčanje je ipak malo bolja alternativa.