index

Pre nego što se odlučite šta da trenirate posavetujte se sa svojim lekarem i proverite koje vreme za vežbanje vam najviše odgovara. To su osnovni elementi koji će učiniti da vaše vežbanje bude efikasno u svakom pogledu.

Za prezaposlene – je pravi izbor pilates ili joga. Ako stižete kući premoreni sa željom da se stropoštate u krevet što pre, disciplinujte svoju lenjost, spakujte opremu u torbu i krenite u fitnes centar, na pilates ili jogu. To je jedini lek za posledice nagomilanog stresa – protiv bolova u gornjem delu vrata, potiljku,  ramenima i leđima, smanjene elastičnosti mišića, preosetljivost nervnog sistema.

Dobar izbor su i sportovi u prirodi kao na primer trčanje ili tenis koji će vas osloboditi agresije i stresa.

Ako imate neki problem sa kičmom obavezno se, pre praktikovanja vežbi, konsultujte sa lekarom.

Za zaposlene koji previše sede – je ples i plivanje najbolji izbor. Posledice neaktivnosti se vrlo brzo osete u vidu: bolova u predelu vrata i leđa, oticanja noga, stalnog umora i  opšte slabosti. Ples pomaže da se oslobodite napetosti u mišićima, poboljšava koordinaciju pokreta i oslobađa od napetosti.

Plivanje jača muskulaturu karlice, trupa, nogu i zadnjice. Idealno je za poboljšanje cirkulacije.

Za prosečno aktivne – je pravi izbor taj-bo. Taj-bo je vrsta aerobika koja obuhvata i pojedine elemente borilačkih veština. Bitno je da ne preskačete časove i da ne pravite velike pauze. Tako ćete steći naviku da vežbate i bićete u formi. Uz taj-bo ćete zategnuti mišiće i veoma lako izgubiti suvišne kilograme.

Za hiperaktivne – je aerobik pravi izbor. Ako vas ne drži mesto i stalno ste u pokretu, onda treba da se opredelite za sve vrste aerobika. Napravite kombinaciju jačih kondicionih vežbi kao što su step-aerobik, đezersajz, i trening slabijeg intenziteta  u koje spadaju vežbe za istezanje i relaksaciju. Na taj način ćete aktivirati sve mišiće, a posle toga ćete konačno moći da predahnete. Ne zaboravite da tokom treninga pijete vodu.

Za lenje – je lični trener. Verovatno svaki dan odlučujete da “sutra obavezno krećete sa treningom”, a to nikako da se desi. Ako ste nedovoljno motivisani ili lenji, najbolji način da se vratite u formu jeste vežbanje s ličnim trenerom. Tako ćete imati obavezu prema sebi, treneru i svom telu. Raznovrsne vežbe sa ličnim trenerom sigurno će ojačati vašu želju da se bavite sportom.

Možete proveriti teoriju da ljudima sa različitom bojom očiju dgovaraju različite vežbe. Na primer: ljudi smeđih očiju bolji su u eksplozivnim vežbama kao što su sprint i u sportovima koji zahtevaju brze reflekse poput boksa. Svetlooki su izdržljiviji pa će im bolje odgovarati planinarenje, vožnja biciklom i druge aerobne vežbe u kojima sami sebi zadaju tempo.