dijeta 1Dijete je dobro primeniti ne samo iz estetskih razloga, nego i zbog povremenog pročišćavanja i osveženja kompletnog organizma. Postoji ogroman broj dijeta u raznim časopisima, a neke će vam  preporučiti i prijatelji. Ipak, bilo bi najbolje da, pre nego što se odlučite za neku od njih, konsultujete lekare i specijaliste za ishranu koji će vam preporučiti najbolji izbor za vaš organizam. U tom slučaju držanje dijete će imati najbolji efekat i neće imati loše posledice po vaš organizam.

Pravilna ishrana podrazumeva da su zastupljene sve namirnice ali u određenim količinama. Sve namirnice su korisne za organizam ali je problem u tome što neke ne treba konzumirati u kontrolisanim količinama i treba voditi računa o kombinaciji pojedinih namirnica.

Postoje neke opšte prihvaćene zablude o držanju dijete:

Držanje dijete samo leti – je vrlo raširena zabluda. Mnogi se tokom zime i zimskih praznika opuste, jedu jaku i masnu hranu, slatkiše i uz to se mnogo manje kreću. Zavaravju se ako misle da će tu težinu smanjiti lako, uz laganu ishranu baziranu na povrću i voću. Treba znati da je s godinama sve teže osloboditi se suvišnih kilograma. Dolazi do jo-jo efekta. Jednog trenutka masne ćelije prestanu da se razgrađuju, mršavljenjem uspete samo da ispraznite njihov sadržaj, ali se one svaki put brže popune. Pravilno je da korigujete svoju ishranu tokom cele godine.

Preskakanje doručka – Preskakanje doručka dovodi do prejedanja u kasnijim satima tokom dana, jer ćete kasnije zbog gladi manje paziti šta i koliko jedete. Osim toga, telo će pokušati da nadoknadi manjak kalorija uzrokovanih glađu tokom dana pa postoje velike šanse da će kalorije deponovati kao masti. Preporučuje se dan početi sa kuvanim jajetom, jer je tako manji osećaj gladi tokom ostatka dana. Ako ne možete da jedete ujutro, pojedite bar šaku oraha ili badema sat vremena nakon buđenja. To će sprečiti prejedanje i loš izbor hrane u ostatku dana.

Prejedanje vikendom – iako ste pet dana nedeljno u režimu dijete ne treba vikendom da se opuštate i jedete neumereno jer ako pet dana pazite na unos ugljenih hidrata u organizam, a onda se tokom vikenda bacite na hamburgere, sladoled i kolače – tokom vremena se možete ugojiti i do pet kilograma. Psihički efekat prejedanja vikendom je negativan, jer ćete početak nedelje povezivati sa odricanjem i dijetom.

Ne smete jesti slatko kada ste na dijeti – nije tačno jer umereno uzimanje slatkiša neće narušiti vaš novi režim ishrane. Naprotiv, umerenim uzimanjem slatkiša ćete zavarati glad i sprečiti kasniji unos velike količine kalorija kroz novi obrok. Nije zanemariv ni psihički efekat uzimanja poslastica jer vas dijeta neće tako teško opterećivati.

Trčanje na traci daje slične rezultate kao i trčanje u prirodi – tačno je da takva aktivnost daje slične, ali nikako ne iste rezultate. Boravak u prirodi ima nebrojeno više prednosti od zatvorenog prostora kao što je čist i zdrav vazduh koji udišemo, zatim u prirodi se kreće po različitoim terenima – uzbrdo, nizbrdo, pod različitim nagibima i morate da zaobilazite ili preskačete različite prepreke. Za savladavanje takvih prepreka telo ulaže mnogo više napora i energije nego što je to u zatvorenom prostoru na traci u teretani.

Za skidanje suvišnih kilograma je bolje raditi vežbe visokim intenzitetom (trčanje, vožnja biciklom…) – bavljenje fizičkom aktivnošću ne treba da vas ostavi bez daha i da nakon toga, krajnje iscrpljeni i veoma gladni, legnete u krevet. Naprotiv, treba zadržati umereni tempo vežbanja jer ćete tako duže izdržati, a manje se zamoriti. Pri tome dolazi do podjednakog sagorevanja masnog tkiva i ugljenih hidrata i lakše je takvim intenzitetom  vežbanja održati dostignutu težinu na željenom nivou. A nakon vežbanja, osveženi, možete otići i u šetnju ili šoping.dijeta 2

Ne morate voditi računa o ishrani ako aktivno vežbate – naprotiv, ako ne vodite računa šta i kada jedete vežbanje može biti čak kontraproduktivno. Samo vežbanjem nećete smanjiti kilažu ali uz pravilnu ishranu ćete postići zategnutost tela i vitku liniju, a i vaš kardiovaskularni sistem će se poboljšati.

Ako jedete pred vežbanje, bićete puni energije – ali uopšte nije dobro za vaš organizam. Ispravno je da jedete toliko pre vežbanja da vaš organizam može tu hranu da svari. Ali ako niste stigli na vreme da jedete, onda je bolje da posle vežbanja jedete i na taj način vratite izgubljenu energiju.

Svakodnevnim brojanjem unesenih kalorija sigurno ćete izgubiti na kilaži – je samo delimično tačno, jer je mnogo važnije kakav je izvor, sastav i kvalitet tih kalorija (šećer, masti, ugljeni hidrati) nego sam iznos. Pri tome svakako da treba praviti balans između unetih i potrošenih kalorija.

Ako jedete kasno noću, ugojićete se – ako ne jedete kad ste gladni, bez obzira na doba dana, to može poremetiti Vaš organizam, koji kada shvati da ne dobija redovno hranu, može početi da pravi zalihe energije u obliku sala, kako bi nadoknadio te periode preskakanja obroka. Bolje je pojesti sendvič, nego preskočiti obrok!

Alkohol nas čini debelima – je samo delimično tačno. Naime, debljina i poznati “pivski stomak” su više rezultat sveukupnog načina i stila života. Umerene količine alkohola mogu povoljno delovati na vaš organizam. Dva decilitra vina ili četiri decilitra piva se smatraju umerenim količinama, i neće predstavljati nikakve negativne zdravstvene efekte prosečnoj odrasloj osobi. Sav alkohol je antikoagulant, a vino sadrži i antioksidanse, pa su male dnevne količine korisne.

Geni su krivi za debljinu – je netačno jer geni svakako imaju određenu ulogu u nasleđivanju ali na telesnu težinu više utiču neki drugi faktori. Ako ste debeli, a i vaša porodica takođe, problem je ipak u tome što ste verovatno preslikali njihov način ishrane i stil života. Vaši geni kontrolišu oblik tela i veličinu kostiju, ali vi možete postići idealnu težinu samo ako trošite više kalorija nego što ih unosite.

Hrana sa visokim sadržajem ugljenih hidrata vam onemogućava smanjenje težine – ne treba da se odričete ugljenih hidrata (na primer pirinča, testenine, krompira) ali treba da izbacite razne sosove kojima ih prelivate jer su upravo oni uzrok povećanja vaše težine. Ako izbacite ugljene hidrate iz svoje dijete to može biti od koristi u gubljenju težine na kraći period, jer ćete izgubiti vodu zbog smanjenja zaliha ugljenih hidrata. Ali ako umereno jedete ugljene hidrate to ne vodi direktno dobijanju na težini. Telo koristi ugljene hidrate za energiju i ako ste predugo bez njih to će izazvati letargiju.

Dijetalna pića ne sadrže kalorije i ne debljaju – je pogrešno jer upravo oni koji piju dijetalna pića su deblji od onih koji ne piju takva pića. Najzdravije je piti sokove od ceđenog voća, limunadu ili samo mineralnu ili običnu vodu. Istraživanja su pokazala da deset godina pijenja dijetalnih napitaka povećava struk za čak 70 posto u poređenju s osobama koje ne piju dijetalne napitke. Osim toga, u dijetalnim napicima nalaze se zaslađivači koji na glukozu u krvi i nivo insulina imaju jednak učinak kao i običan šećer. Takođe, su ispitivanja pokazala da  pijenje dijetalnih pića može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 do 67 posto.

Energetske čokoladice skidaju kilograme – ukoliko niste profesionalni sportista ili inače ne trenirate redovno i naporno, nisu vam potrebne kalorije iz energetskih užina. Naprotiv, takve užine će imati suprotan efekat jer nećete moći potrošiti sve unešene kalorije. Naime takva jedna čokoladica od 50 grama ima 210 kalorija, 1 gram vlakana i 7 grama masti.

Zdrava hrana se može uzimati neograničeno – najzdravija ishrana je ona u kojoj su zastupljene sve namirnice. I pri uzimanju “zdrave” hrane treba biti umeren i pravilno iskoristiti unešene kalorije. Na primer, humus, pistaći i kikiriki sadrže zdrave masti, ali isto tako imaju velike količine kalorija.

Izbegavajte masnoće ako želite da smršate – nije tačno jer u uspešnim dijetama čak 30 posto kalorija se dobija iz masnoća. Masnoće su odličan izvor vitamina A, D, E i K, koji zbog nemasne ishrane vrlo često organizmu nedostaju, posebno vitamin D čiji manjak može uzrokovati pojavu rahitisa. Treba jesti dobre masti, kao što su masne kiseline omega-3 koje se nalaze u masnijoj ribi, kokosovom ulju, orasima i lanenim semenkama. Neka istraživanja ukazuju na to da upravo one pomažu u sagorevanju masti.

Rigorozne dijete omogućavaju dugotrajno održavanje dobre težine – je pogrešan način održavanja dobre linije. Nakon takve dijete obično sebi dopustite malo više uživanja u hrani i opet dođete do veće težine. To je takozvani “jo – jo” efekat kada ubrzo nakon dijete dođete do iste, ili čak veće težine. Često se tada pojave i strije koje je posle teško ublažiti. Jedina dijeta koja se pokazala delotvornom na duge staze je ona kada se uzimaju veće količine proteina i povrća i ograničene količine ugljenih hidrata, posebno onih s niskim glikemijskim indeksom.

Tablete za smanjenje apetita – su najveća zabluda koju plasiraju razne reklame. One mogu imati zaista loš učinak na vaš organizam ali nije dokazano da mogu smanjiti masne naslage u telu.

Za postizanje idealnog fizičkog izgleda potrebno je da imate kvalitetan celokupan stil življenja. To podrazumeva poštovanje sledećih pravila:

– raznovrsna ishrana
– aktivno vežbanje
– oko 2l vode dnevno (jedna čaša pre svakog obroka, sokovi i tečnost u hrani nisu zamena za vodu)
– redovan san (potrebno je 6-8 sati spavanja, ustajanje u isto vreme svakog dana, popodnevna dremka oko pola sata)
– smanjiti stres (nađite hobi, krenite na jogu ili koristite neku drugu tehniku borbe protiv stresa)
– osloboditi se poroka (cigarete, alkohol)                                                                                                                                                                                       – polako jedite jer nema ničeg goreg za dobro varenje od lošeg žvakanja na brzinu.