dijeta vebe 1Napravili ste ogroman korak kada ste se konačno odlučili da povedete računa o sebi i svom zdravlju i krenuli sa dijetom. Pametno bi bilo i da se konsultujete sa nutricionistom a ne na svoju ruku da preduzimate tako značajan tretman. U svakom slučaju, to je pozitivan korak, ali povedite računa da ne napravite neku od čestih grešaka pri držanju dijete kao što su:

– uz svaku dijetu treba primeniti i određene fizičke aktivnosti. Vežbe će vam pomoći da održite kondiciju, da vam se telo zategne, a pomoći će vam i u zavaravanju gladi. Pravilno vežbanje podrazumeva i dane odmora, da organizam može da se oporavi.

– budite oprezni sa raznim pilulama za mršavljenje, jer njihovo delovanje može biti nepredvidivo ili možete postići, čak kontraefekat.

– pravilno merenje telesne težine je merenje u određeno vreme, pri čemu treba vaga da bude uvek na istom mestu. Težina se, inače menja u zavisnosti od količine unete tečnosti i hrane, ali je drugačija i neposredno pred mesečni ciklus. Nemojte odmah odustajati od dijete ako već posle dva-tri dana na vagi vidite isti ili čak veći broj.

– ukoliko ste nervzni nemojte odmah posezati za jelom. Hrana, u tom slučaju, nije lek za nervozu.

– dobro žvaćite svaki zalogaj a nije loše i da vodite interesantan razgovor tokom jela, jer ćete na taj način manje pojesti. Prema naučnim istraživanjima, mozak šalje signal da je telo sito tek nakon 20 minuta od početka obroka.

– povedite računa o životnim navikama. Trebate voditi uredan život, što podrazumeva i dovoljno  sna u vreme kada organizam treba da se odmara. Pokušajte da idete na spavanje u isto vreme, najkasnije do 11 sati uveče.

– doručak je najvažniji obrok i nikako ga nemojte preskakati. Za vreme doručka možete najveću količini hrane pojesti jer će se te kalorije najviše i istrošiti. Ukoliko je vaš doručak oskudan do sledećeg obroka ćete pregladniti i tada ćete pojesti i više nego što treba.

– nemojte preskakati obroke jer se može desiti da ako ne unesete u organizam dovoljno kalorija neophodnih za stvaranje dovoljne količine energije koja je svakodnevno potrebna svakom organizmu, on može poslati informaciju centrima u mozgu da ste gladni, pa ćete postići promene u metabolizmu koje dovode do gojaznosti. Nemojte preskakati obroke ali ih sami količinski ograničite – naučite da kažete “ne”.

– držanje dijete ne znači da organizam trebate lišiti neophodnih hranljivih sastojaka kao što su na primer, masti. Vodite računa o tipu masnoće koju unosite u organizam. Nezasićene masnoće se smatraju dobrim masnoćama jer mogu da poboljšaju nivo holesterola u krvotoku, smiruju upale, stabilišu ritam srca, itd. Masti su generalno neophodne za zdravlje kože, pravilan vid i pravilan razvoj dece. Čak i zasićene masti u malim količinama pomažu u pojačanju rada imunog sistema. Jedine masti koje treba potpuno izbegavati su masti koje se nalaze u pečenoj i prženoj hrani, margarinima, grickalicama, prerađenoj hrani, kao i u pomfritu.

– ni slatkiša se ne trebate lišavati u toku držanja dijete. U jelovniku treba da se nađe što više povrća i voća ali i slatkiša, naravno u umerenoj količini.

– ono što obavezno treba izbaciti iz ishrane su razna dijetalna pića koja sadrže zaslađivače i koji deluju kao i običan šećer na glukozu u krvi i nivo insulina. Koristite više ceđeno voće, običnu ili mineralnu vodu. Dnevno treba piti 2 do 2,5l tečnosti. Ne zaboravite da se uz izbacivanje tečnosti iz organizma izbacuju i štetne materije iz organizma.

– pijte vodu posle ili pre jela, a najmanje 2 litra dnevno. Mnogi nutricionisti savetuju da dan započnete čašom vode u koju možete iscediti limun, dodati cimet ili đumbir. I pre svakog jela, dvadesetak minuta pre obroka, popijte čašu ili dve vode. Pred spavanje takođe popijte vodu i na taj način možete preventirati srčani ili moždani udar.

Naglo smanjenje težine može dovesti do pojave kamena u žuči. Rizik se povećava čak 2 puta ako se izgubi naglo 10 kilograma.