opasna hranaSavremenim porodicama nije nimalo lako da se zdravo hrane. Tempo života nameće korišćenje brze hrane i polupripremljenih proizvoda. Ali ipak treba da znate da neke namirnice bolje da ne konzumirate ili ako ne može drugačije, da ih maksimalno izbegavate. Neke od tih namirnica zaslužne su za razne alergije, kardiovaskularne bolesti, gojaznost, artritis, kožne deformacije, celulit, opadanje kose, ali one doprinose i da se osećate umorno, depresivno, histerično i bez snage.

Posebno treba izdvojiti namirnice koje su prema mnogim studijama izdvojile kao izuzetno kancerogene i koje mogu da izazovu trajne posledice za vaše zdravlje, kao što su:

– gazirana pića – uopšte nemaju hranljivu vrednost, ali zato su veoma kalorična, sa mnogo šećera i raznih štetnih dodataka (konzervansa, veštačkih boja i mirisa, veštačkih zasladjivača koji su kancerogeni, i pojačivača ukusa). Tipičan gazirani sok je skoro u potpunosti sintetički proizvod. Gaziranost, odnosno dodavanje CO2 dovodi do nadimanja, oštećenja sluznice organa za varenje, skupljanja vode u telu, razvoja degenerativnog masnog tkiva i povećanje pritiska. Dijetalna i obična gazirana pića vrlo loše deluju na zubnu gleđ, što dovodi do povećanja osetljivosti zuba i pojave karijesa, bez obzira na dobre higijenske navike. Univerzitet u Minesoti pokazuje da osobe koje popiju minimum dva gazirana pića u toku nedelje skoro udvostručuju rizik od dobijanja raka pankreasa.

Obična voda je najbolja. Dobro je piti razne čajeve a posebno zeleni i crni čaj koji su bez kalorija i sadrže antioksidante, zatim obrano mleko ili mleko sa 1% mlečne masti sadrži manju količinu kalorija, ali hranljive sastojke kao što su kalcijum, vitamin D, B-12, kalijum i magnezijum.

-mesne prerađevine (salame, viršle, paštete) –  meso koje sadrži hemijske konzervanse (npr. natrijum nitrit koji se dodaje da bi meso dobilo crvenu boju kao sveže meso) povećava rizik od raka debelog creva. Viršle se vrlo često koriste i za ishranu dece a one se prave od delova životinjskih organa, nervnog tkiva, komadića kostiju i hrskavice i drugih neukusnih delova životinje. Svetski fond za istraživanje raka je objavio da bi potrošači trebalo da prestanu da kupuju i nikad više da konzumiraju mesne prerađevine.

– kreker, štapići, čips – su proizvodi koji nemaju nikakvu prehrambenu vrednost, jako su začinjeni, preterano slani i masni, puni pojačivača ukusa, boja, konzervansa i začina. Direktno vas debljaju, skupljaju vodu i masti u organizmu, dižu pritisak, remete hormonski balans i uzrokuju začepljenje arterija. Visoka temperatura na kojoj se čips proizvodi prouzrokuje stvaranje kancerogenih supstanci (akrilamid koji se nalazi i u cigaretama).

– industrijski sosovi, paradajz u konzervi – unutrašnjost ambalaže konzerviranih namirnica sadrži bisfenol-A (BPA), hemikaliju koja narušava hormonsku aktivnost organizma i koja se povezuje sa srčanim obolenjima, oštećenjima creva, neplodnošću. Paradajz je posebno opasan, jer se zbog njegove visoke kiselosti BPA zadržava u njemu. Litar konzerviranog paradajza obično sadrži oko 50 mcg bisfenola-A, što je dovoljno visok nivo koji može da utiče na ljude, a posebno na decu.

– masno pohovano meso i krompir iz friteze – ubrzavaju debljanje i degenerativne promene krvnih sudova. Višekratna upotreba ulja je posebno opasna jer je dokazano da ima kancerogene posledice.

– slatkiši (čokolade, bombone, kolači) – kombinacija masti i šećera kod čokoladnih proizvoda i 100% šećer i skrob u slučaju bombona, su najveći krivci za arteriosklerozu, kardiovaskularne bolesti, propadanje zuba, kose i kostiju, i gojaznost. Najveći deo ovih proizvoda ima pojačivače ukusa, veštačke stabilizatore, konzervanse, arome, koji vas čine debelim i tromim.

– kokice za mikrotalasnu – hemikalije koje se nalaze u unutrašnjem omotu vrećice za kokice, uključujući perfluorooktansku kiselinu (PFOA), deo su klase jedinjenja koja se mogu povezati sa neplodnošću. Tokom istraživanja, ustanovljeno je da hemikalije uzrokuju pojavu raka jetre, testisa i pankreasa. Prilikom spremanja u mikrotalasnoj, hemikalije isparavaju i povlače se u unutrašnjost kokica.

kafu i namirnice koje su bogate histaminom ili podstiču njegovo lučenje (mesne prerađevine, svinjsko meso) ili sadrže tiramin (crveno vino, krompir, pivski kvasac).

Pored toga, trebalo bi izbegavati hranu koja sadrže aditive, veštačke boje, konzervanse, nitrate i natrijum-glutaminat kao što su konzervisane namirnice i mesne prerađevine koje, osim što podstiču loše raspoloženje mogu da izazovu tahikardiju, glavobolju i nervozu.