Savremeni tempo života nameće mnoge izazove i svako se žali na nedostatak vremena za druženje sa porodicom i prijateljima. Potreba da se postigne uspeh na poslovnom planu, zatim da se održi sklad i prisnost u porodici ali i da se održavaju razne društvene obaveze – postavlja pred mnoge ljude prosto nerešiv zadatak. Malo je njih koji svakodnevno nisu izloženi nekim stresnim situacijama koje se odražavaju i na mentalnom i na fizičkom stanju svakog od nas.

Svako je prinuđen da razradi neki svoj način kako da se bori sa svakodnevnimstresnim situacijama. Evo nekih saveta kako da bar umanjite posledice stresa.

1- Počnite dan nasmejani – i krenite na posao raspoloženi jer će vam i ostatak dana proteći u dobrom raspoloženju.  Pozitivan stav ublažava stres. Ustanite ranije, istuširajte se i uz zvuke omiljene muzike popijte prvu jutarnju kaficu. Ovaj mali ritual pomoći će vam da na posao dođete opušteniji.

2- Napravite plan rada odmah ujutro – bilo da ste na poslu ili kod kuće. Stavite na papir šta sve trebate da završite tog dana. Ne radite više poslova u isto vreme, već završavajte jedan po jedan. Tako nećete upasti u nepotrebnu frku koja je najbolji uvod u stres.

3- Ništa ne ostavljajte za sutra – jer ćete narednog dana imati još jedan više posao u nizu. Naravno, prvo uradite poslove višeg prioriteta. Ne gubite vreme na nebitne stvari.

4- Iskoristite pauzu na poslu – za šetnju po parku ili po prodavnicama, razgovor sa prijateljima o filmu, nekoj knjizi, traču i o svemu drugom samo ne o poslu. Posle toga ćete moći ponovo da se koncentrišite na posao.

5- Redovno vežbajte- jer vaše telo će se tako lakše izboriti sa stresom. Ako baš nemate vremena za vežbanje, nemojte uvek koristiti lift ili prošetajte jednu stanicu do posla. Fizička aktivnost održava organizam u dobroj formi, reguliše krvni pritisak, povoljno utiče na psihu i opušta mišiće i na taj način odlaže starenje, reguliše težinu i sprečava nastanak mnogih bolesti.

6- Budite fleksibilni – sve u životu ne može biti baš onako kako ste isplanirali. Prihvatite ponekada i drugačije stavove i predloge jer to može da vam donese neko novo iskustvo.

7- Izbegavajte konflikte – ne morate uvek biti u pravu. Probajte da sarađujete jer je to mnogo bolje od neprestanog “pametovanja”. Trudite se da sa svima imate korektne odnose jer ćete tako smanjiti napetost.

8- Postavite granice – fokusirajte se na posao koji možete da završite. Ne postavljajte nerealne planove. Kada shvatite da imate kolege na koje se možete osloniti shvatićete prednosti timskog rada.

9- Vodite računa o sebi – redovno se odmarajte i pravilno hranite. Manjak sna učiniće vas osetljivim i napetijim i teže ćete se suočavati sa stresnim situacijama. Spavajte između šest i osam sati. Ako u ishranu ubacite više voća i povrća, ubrzaćete metabolizam, koji se inače usporava kada ste pod stresom.

10- Poznate su sve blagodeti vode ali ne samo za opstajanje u životu, za održavanje higijene – žubor vode u fontani ili kupka će doprineti vašem psihološkom resetovanju i opuštanju.

11- Nađite vremena za zabavu – svaki slobodan vikend, praznik ili godišnji odmor koristite isključivo za opuštanje i zabavu. Strogo razgraničite vreme za posao i vreme za zabavu.

12- Slušajte muziku – koja vas ispunjava, inspiriše i opušta. Opustićete se i uz čašu suvog crnog vina sa mineralnom vodom, koje širi krvne sudove, greje i ne opija.