Dobra cirkulacija je preduslov za zdravlje celokupnog organizma, pa i dobre koncentracije, dobrog mentalnog zdravlja. Jedan od prvih znakova demencije je lošija koncentracija i zaboravnost. Veoma je važno da omogućite dobru ishranjenost krvnih sudova u celom organizmu da biste poboljšali svoje fizičko i mentalno zdravlje.

Dobru cirkulaciju ćete postići ne samo svakodnevnom fizičkom aktivnošću nego i odgovarajućom ishranom.

Evo nekih saveta za izbor jela koja trebaju biti svakodnevno zastupljena u vašem jelovniku:

– za normalnu cirkulaciju potrebno je da dnevno unesete u svoj organizam najmanje 2l vode. Da bi krv mogla normalno da cirkuliše, neophodno je da imate dovoljno vode u organizmu. Ako nemate dovoljno vode u organizmu, pritisak vam pada, a cirkulacija postaje otežana.

– ljuta papričica (čili) je korisna u svakom obliku – sušena, mlevena, sveža. Kada jedete ljutu papričicu jezik počne da vam bridi a obrazi se zažare. To je posledica rapidnog dotoka krvi u kapilare.

– ginko biloba se može naći u svakoj apoteci u obliku kapsula i tableta. Ginko biloba poboljšava priliv krvi u kapilare, naročito one u mozgu, pa se preporučuje i kao sredstvo za poboljšanje pamćenja.

– pšenične klice su bogat izvor vitamina E, koji jača krvne sudove. Može se koristiti kao samostalno jelo ili kao dodatak drugom jelu. Češće pripremajte ječam, heljdu, zobene pahuljice i smeđi pirinač.

– pijte sveže sokove od voća i povrća, posebno od šargarepe, spanaća, paradajza, kupusa, cvekle, pomorandže. Treba unositi i sirova jaja, džigericu (ne svinjsku), beli luk, pavlaku, jabuke, svežu ribu i koštunjavo voće.

Dobro bi bilo pripremiti i Todoksinov recept sa belim lukom i limunom, koji se priprema na sledeći način: očistiti 30 češnjeva belog luka (ili 3 veće glavice) i sitno iseckati. Tri cela limuna (sa žutom korom) dobro oprati mlakom vodom, obrisati kuhinjskom krpom, iseckati na sitne komade i pomešati sa belim lukom. Sve staviti u manji lonac i preliti sa 1l prethodno prokuvane i ohlađene, vode. Sadržaj zagrevati do 70°-80°C (dok voda ne počne da struji). Važno je da voda ne proključa, inače će biti izgubljen sadržaj aktivnih supstanci. Lonac skloniti sa šporeta, poklopiti i ostaviti da odstoji 12 sati. Sadržaj zatim procediti i u staklenoj flaši čuvati u frižideru. Najmanje 40 dana uzimati po 1dl ove tečnosti svakog jutra na prazan želudac. Za puno dejstvo, potrebno je 4 puta pripremati ovaj medikament, s obzirom da će jedna flaša trajati 10 dana. Ovaj preparat čisti krvne sudove i samim tim poboljšava ishranjenost organizma krvlju. Napitak je odličan za revitalizaciju celog organizma.

– ruzmarin sadrži antioksidante koji ubrzavaju krvotok i protok kiseonika do mozga i tako pospešuje pamćenje. Brojna istraživanja pokazala su da ruzmarin poseduje mnoštvo lekovitih svojstava i da, između ostalog, može da spreči ili uspori Alchajmerovu bolest. Dve supene kašike suvih listova ruzmarina poparite sa četvrt litra vode i ostavite da odstoji pola sata. Čaj procedite i pijte neposredno pred učenje ili drugu aktivnost koja zahteva koncentraciju. Takođe, ruzmarin može da se koristi i kao kupka: 50 grama suvih listova biljke preliti sa 1l vode i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru čaj zagrejati, pa dodati vodi za kupanje.

Ruzmarin koristite kao začin i kao ukras. Još su stari Rimljani nosili venčiće od ruzmarina oko glave da bi pospešili memoriju. Osim što poboljšava memoriju, ruzmarin podstiče metabolizam, olakšava disanje, poboljšava rad bubrega i reguliše probavu.

-u namirnice bogate antioksidantima koji podstiču cirkulaciju, spadaju i zeleni čaj, grožđe, bobice gloga, borovnice, ananas, bobičasto voće, riba i maslinovo ulje. Jake antioksidanse poput belog luka i čilija treba redovno dodavati u hranu.

– kajsija, breskva i dunja su bogate beta-karotenom, supstancom koja štiti moždane funkcije kao što su pamćenje i učenje, a uz to sprečava nastanak Alchajmerove bolesti. Uzeti po 1 supenu kašiku osušenih listova kajsije, breskve i dunje i preliti ih sa pola litra ključale vode. Ostaviti da se prohladi i piti za vreme obroka.

– žen šen sadrži vitamine iz grupe B, vitamin C, aminokiseline i estrogen, te povoljno utiče na opšte psihofizičko zdravlje. Šaku sitno iseckanog korena žen šena preliti sa četvrt litra ključale vode, ostaviti da se ohladi, procediti i piti 2 puta dnevno tokom 3 nedelje.

– jabuka sadrži vitamine E, C, i B, pektine, enzime, kalcijum, magnezijum i mnoge druge blagotvorne sastojke koji povoljno utiču na rad mozga i poboljšavaju koncentraciju. Sveže oljuštenu koru od 1 jabuke preliti sa pola litra ključale vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Čaj procediti i piti, a uz to uzeti i 2 kriške sveže jabuke.

– borovnica dobro deluje na pamćenje, odnosno na deo mozga zadužen za pamćenje. Jednu kafenu kašičicu osušenih listova i bobica borovnice preliti sa četvrt litra ključale vode pa ostaviti da odstoji poklopljeno 10 minuta. Čaj procediti i piti dva puta dnevno. Čaj od listova borovnice može se pripremiti i sa hladnom vodom: 15 g sitno iseckanih svežih listova borovnice preliti sa pola litra hladne vode i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru prokuvati i procediti. Piti na prazan stomak.

– sremuš je vrlo efikasan protiv zakrečenja krvnih sudova, ubrzava dotok kiseonika do mozga i povećava koncentraciju.Tri supene kašike sveže iseckanih listova sremuša preliti sa pola litra vode i ostaviti da odstoji 2 sata. Nakon toga pustiti da proključa, procediti i zasladiti medom. Piti 2 puta dnevno tokom 15 dana.

– začini poznati po uticaju na cirkulaciju su crvena paprika, biber, đumbir i kurkuma.

– med ima povoljan uticaj na organizam u celini, pa i na mozak. Visok sadržaj glukoze i fruktoze u medu dobro hrani mozak i srce i stvara zalihe glikogena u jetri, a ne opterećuje pankreas. Što je med tamnije boje, to u njemu ima više minerala.

– orah je izvrsna hrana za mozak a i njegov izgled podseća na izgled mozga. Neke studije su pokazale da ishrana koja uključuje više od 2% oraha može potpuno zaustaviti, pa i ispraviti kognitivne i motoričke nedostatke koji su posledica starenja organizma, pa i moza.

– kafa, ali ona prava bez dodataka i zaslađivača, kao i tamna čokolada će doprineti boljoj koncentraciji. 25 grama crne čokolade je i više nego dovoljno na dan.