Dobra cirkulacija je neophodna da biste održavali svoj organizam u dobrom fizičkom i mentalnom zdravlju. Svaki deo organizma treba biti snabdeven kiseonikom i ostalim hranljivim i neophodnim elementima. Jedan od prvih koraka u smeru poboljšanja cirkulacije u organizmu, treba da bude fizička aktivnost koja treba biti prilagođena stanju organizma i godinama, a svakako je neophodna i konsultacija sa lekarom.

S godinama krvni sudovi slabe. Ako se nedovoljno krećete, to dodatno ubrzava slabljenje krvnih sudova, a samim tim i cirkulacija postaje lošija (najpre ćete primetiti da su vam stopala stalno hladna). Ipak, ovo ne znači da morate smesta da posegnete za lekovima za poboljšanje cirkulacije.

Krv u organizmu cirkuliše arterijama i venama uz neprekidan rad srca. Zalisci u venama sprečavaju povratak venske krvi u suprotnom smeru od srca, odnosno omogućavaju protok krvi samo u jednom smeru – prema srcu. Ali, ako zalisci zakažu, cirkulacija se remeti, što dovodi do proširenja vena i otoka. Čak i kad je organizam u stanju mirovanja, svake se minute u srce vraća otprilike pet litara krvi. Ta se količina kod hodanja povećava na osam litara, a kroz srce zdravog maratonca svake minute može proteći 35 litara krvi, što je sedam puta više nego u stanju mirovanja!

Na cirkulaciju u organizmu mogu uticati mnogi faktori kao što su – vidok nivo masnoća u krvi, visok pritisak, poremećaj u radu štitaste žlezde a naročito nezdrav način života.

Crveno vino, tamna čokolada, brusnica, kupina, borovnica i grožđe pomažu u jačanju elastičnosti vena. A marelice, borovnice, trešnje, agrumi, crni čaj, šipak i heljda pomažu jačanju zidova vena i smanjuju venski endem.

Pokušajte bez upotrebe lekova vežbama da poboljšate svoje zdravlje, na primer:

– uvedite redovne vežbe šetanja, trčanja, vožnje bicikla ili plivanja.

– izbegavajte tesnu obuću i visoke štikle tokom dana, kao i tesnu odeću, pantalone i kaiševe.

– vodite računa o svojoj kilaži. Svaki višak kilograma je dodatni pritisak na organizam i cirkulaciju.

– povremeno podignite noge na drugu stolicu da budu na višem nivou od srca. Dok sedite nemojte prekrstiti noge ma koliko to prirodno, lepo ili pristojno izgledalo.

– ukoliko sedite duže vreme na jednom mestu ispod stopala postavite neku deblju knjigu ili hoklicu. Ovo će pomoći da se otkloni težina sa butina i kolena i omogući bolja cirkulacija. Pomoći će i da menjate poziciju tela i ustajete svakih pola sata.

– rešite se loše navike kao što je pušenje. Nikotin iz duvana skuplja krvne sudove u nogama i slabi cirkulaciju.

– ishrana treba da je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima. Voće i povrće će poboljšati ne samo cirkulaciju u organizmu nego i funkcije jetre.

– u apotekama možete nabaviti i specijalizovane čarape i obuću koje stimulišu cirkulaciju.

Naravno, uz fizičku aktivnost neophodna je i odgovarajuća ishrana. Posavetujte se o tome sa svojim lekarom, naročito ako imate neko hronično obolenje.