Da li ste znali da se šećer može koristiti kao lek? Da, može, nije šećer samo štetan za zdravlje. Pažljivo pročitajte sledeće savete pa ih onda isprobajte!

Šećer protiv kašlja – pomešajte smolu četinara i šećer u jednakim delovima. Od dobijene mase napravite loptice veličine graška i malo ih prosušite. Uzimajte po jednu lopticu 3 puta dnevno, posle jela.

Protiv kašlja možete pripremiti šećer i na sledeći način – stavite u šerpicu ili mali tiganj 2 kašike šećera, pa to stavite na šporet. Kada se šećer istopi isključite plotnu i sipajte pola šolje proključale vode. Tada skinite šerpicu sa šporeta. Deca mogu piti po kašičicu dobijenog sirupa za vreme napada kašlja i pre spavanja. Dnevno se može uzeti do 5 kašičica.

Sirup za izbacivanje šlajma – kao i za ublažavanje kašlja priprema se na sledeći način: uzmite 8 srednjih glavica luka, prepolovite ih pa prelijte sa 1l vode i dvema kašikama šećera. Mešavinu kuvajte na tihoj vatri dva do dva i po sata. Zatim smesu ohladite i procedite. Sirup čuvajte u frižideru i pijte po dve kašike pre jela.

Za ublažavanje hroničnog bronhitisa – koristite sirup od brusnice. U emajliranoj posudi pomešajte čašu soka od brusnice i 300g šećera pa smesu ostavite da proključa. Pije se najmanje po jedna kašika četiri puta dnevno.

U slučaju bolnih nogu – u 3l proključale vode rastvorite 1kg šećera. Sirup ohladite do temperature tako da možete potopiti noge na pola sata. Postepeno dodajte preostali podgrejani sirup. Ovaj sirup u obliku želea možete koristiti i tokom nedelje.

U slučaju trovanja hranom ili alkohohlom – uzmite 2 kašičice šećera i pomešajte ih sa pola kašičice sode bikarbone i limunske kiseline. Prelijte to sa pola litra proključale vode ohlađene do sobne temperature pa zatim dobro izmešajte. Popijte dobijenu tečnost dok još mešavina šišti. Ako imate problema sa gastritisom, pre toga popijte kašiku biljnog ulja.

Čak i u slučaju obolelih od dijabetesa – može se upotrebiti šećer. Problem je u tome što se kod obolelih od ove bolesti može pojaviti hipoglikemija (nagli pad glukoze u krvi) kada bolesnik treba odmah da pojede nešto slatko. U slučaju teške hipoglikemije sa gubitkom svesti bolesnika stavite na bok a zatim mu u usta stavite do dve kocke šećera, koji će se postepeno rastvarati i dospevati u krvotok. Ovaj način neće otkloniti glikemiju ali će zaustaviti dalji pad glukoze u krvi.

Kod uboda pčele ili ose odmah stavite na bolno mesto kockicu šećera umočenu u vodu.

Za brzo lečenje manjih rana (ogrebotina) – koristite šećer u prahu: kašiku šećera sipajte na čist list čvršćeg papira pa ga kašikom (ne aluminijumskom) još malo usitnite. Svežu ranu dobro operite čistom vodom pa po njoj sipajte šećer u prahu pa ga zatim pričvrstite zavojem. Zavoj menjajte često a ukoliko se zalepi za ranu, namočite ga toplom proključalom vodom.