masaa nogaNoge, naročito stopala i gležnjevi su najopterećeniji deo tela. Izloženi su stalnom pritisku od težine tela pri dugom stajanju, ali i prekidu cirkulcije i protoka limfe usled dugog sedenja. Sa godinama se taj problem uvećava i dovodi do neugodnih posledica poput proširenih vena i kapilara te nagomilavanja tečnosti oko kolena i gležnjeva. Naročito je to izraženo za vreme vrućih letnih dana kada je pojačan i osećaj težine i boli u nogama. Nošenje previsokih potpetica takođe dovodi do promena na nogama i kičmi kao i tesna i neudobna obuća. Ako ste još i genetski skloni proširenim venama i kapilarama koje lako pucaju, ili ste pušač, problemi sa nogama postaju sve izraženiji.

Istraživanja su pokazala da ženske noge stare brže od muških i eto još jednog razloga da posvetite veću pažnju svojim nogama.

Masažom refleksnih tačaka na stopalima terapeut može da otkrije neravnotežu u nekim delovima organizma i da ih određenim tehnikama masaže, koristeći palac i prste, stimuliše pre nego što se ta neravnoteža manifestuje kao simptom bolesti. Prvi tretman je ujedno i dijagnostički tretman jer nam bol na određenoj tački stopala pokazuje koji organ je u problemu, da li se radi o akutnoj ili hroničnoj fazi bolesti. Ako je bol oštar i prodoran, radi se o akutnom problemu, dok tup bol obično ukazuje na hroničan problem koji je energetski oslabio određeni organ.

Masaža pomaže u izlečenju sportskih povreda, bolova u leđima, ramenu, vratu, bola u želucu, nadimanja, dijareje, menstrualnih bolova, glavobolje, kod hroničnog umora, stresa, depresije, anksioznosti, astme, bronhitisa, upale sinusa, povišenog krvnog pritiska, poremećaja cirkulacije.

Na primer:

protiv glavobolje – masirajte palac i vrhove svih prstiju sve dok bol u glavi ne prestane. Nekada će vam biti potrebno pet, nekad 15 minuta.                                                                                                                                                                     protiv bolova u uhu – masirajte naizmenično mali i domali prst na obe ruke i bol će prestati.
za ublažavanje zubobolje – nežno stisnite i kružnim pokretima masirajte srednji prst bilo koje ruke.
protiv želudačnih tegoba – nežno masirajte bazu palca i sredinu dlana. Ako se javi bol, prestanite odmah jer to bi moglo značiti da vam je potrebna pomoć lekara.

Ukoliko sami praktikujete masažu noga, zapamtite da se masaža uvek vrši prema srcu, krećući se od stopala ka kuku i zadržavajući se na bolnim mišićima. Ne masirajte preko kostiju potkolenice a oko kolena blago kružite.

– Za teške i otečene noge je prvenstveno kriva loša cirkulacija. Na višim temperaturama krvni sudovi se šire, što usporava protok krvi iz donjih ekstremiteta ka srcu. Usled usporenog pumpanja krvi, tečnost se zadržava u tkivima zbog čega i dolazi do oticanja nogu. To je naročito izraženo kod osoba sa proširenim venama. Blagim masažama je moguće podstaći cirkulaciju. Masirajte noge kremama i gelovima za vene koji ublažavaju otoke. Najbolji su preparati koji sadrže ekstrakte divljeg kestena i eterično ulje ruzmarina jer oni imaju blago dejstvo protiv upala, pojačavaju mikrocirkulaciju i tonus zidova vena. Dobri° su i preparati od ekstrakta nevena kojima se smanjuje osećaj bola, otoci, temperatura i crvenilo koje prati upalu površinskih vena.

– Za prevenciju bolesti krvnih sudova i ublažavanje već postojećih simptoma najkorisnija je limfna drenaža, kojom se pospešuje cirkulacija krvi i limfe.

– Svakodnevno tuširanje iskoristite za hidromasažu. Hladnom i toplom vodom naizmenično tuširajte noge od članaka prema bedrima.

– Nezaobilazna je opuštajuća večernja kupka koja daje osećaj lakoće u nogama. U mlaku vodu stavite šaku kuhinjske soli i nekoliko listova ruzmarina, a ako su noge jako otečene, dodajte i dve šake listova matičnjaka. Temperatura kupke ne bi trebalo da bude veća od 35°C jer vruća voda širi krvne sudove i usporava protok krvi. Nakon tretmana, stopala obrišite peškirom, trljajući ih od prstiju prema peti.

– Pri dugotrajnom sedenju nemojte prekrštati noge zato što se u tom položaju pritiskaju i opterećuju vene u udubljenju kolena. Dok sedite savijajte prste ka peti, ili ako ste kod kuće, nekoliko puta dnevno lezite na pod i noge podignite na zid.

– Plivanje je idealan izbor za sportsku aktivnost, jer položaj tela i pritisak vode olakšavaju protok krvi kroz vene, a hladna voda jača zidove krvnih sudova. Za cirkulaciju je odlična gimnastika u vodi. Napunite kadu hladnom vodom do listova i gazite energično 10 minuta kroz nju.

Za osveženje umornih nogu koristite pamučne dokolenice natopljene u vodi kojoj je dodato 10 kapi limuna ili 10 kapi eteričnog ulja od mente.

– Redovitom masažom ublažit ćete postojeći i sprečiti pojavu novog celulita. Obradite prvo jednu nogu, zatim drugu. Udobno lezite na krevet. Leđa i glavu naslonite na jastuk. Podignite nogu i savijte koleno. Započnite s laganim dodirima na bedrima, zatim masirajte kolena, pa produžite do stopala. Masažu ponovite 5 puta.

– Posvetite pažnju i bedrima. Uhvatite kožu s obe ruke palcima i kažiprstom, kao da ćete se uštinuti, zatim popustite. Ritmičnim pokretima uhvatite pa pustite i tako pređite celo bedro. Ovo je vrlo dobro za poboljšanje tonusa mišića i protiv celulita.

Obuhvatite nogu iznad kolena s obe ruke, spojite ili približite što je više moguće kažiprste i palčeve. Povucite ih prema vrhu bedara, neka klize po koži, zatim istim pokretom vratite nazad, sve do gležnja. Vratite se natrag do kolena. Ponovite minimalno 3 puta.

– Mišić lista je rezervoar stresa. Masirajte ga na sledeći način: savijte nogu koju masirate dok osoba leži na stomaku, nauljite ruke i kružno gladite mišić lista. Zadržavajte se na osetljivim delovima i primenjujte pritisak do granice bola. Masaža noge se ne radi kod osoba sa proširenim i upaljenim venama. Dok je noga u istoj poziciji, postavite palac sa jedne strane, a kažiprst sa suprotne strane uz samu Ahilovu tetivu. Uz doziran pritisak izvlačite prste prema gore. Ovaj region je posebno napet, te dobra masaža dovodi do osećaja rasterećenja cele noge.

Pritiskanje centra stopala palcem i lagano masiranje u trajanju od 3 minuta značajno smanjuje i fizički i psihički stres.

– Dobra masaža stopala može vas osloboditi glavobolje, želudačnih problema, nadutosti, boli u vratu i leđima. Na stopalima se nalaze refleksne zone svih unutrašnjih organa, a posebno je veliki broj na tabanima. Zato je potrebno detaljno uraditi masažu tabana. Na samoj unutrašnjoj ivici tabana nalazi se refleksna zona kičme. Klizite jagodicom palca od baze palca do ivice pete, postepeno povećavajući pritisak. Nastavite sa sitnim kružnim stimulacijama istim putem, zadržavajući se na osetljivim i napetim delovima.

– Masažu za rasterećenje zglobova uradite na sledeći način: postavite petu u dlan i istežite stopalo nagore. Potom savijajte stopalo prema dole nekoliko puta. Razgibavajte kružno, u jednom i u drugom smeru, kako biste rasteretili njegove zglobove, kao i refleksne zone.

– Jednu ruku stavite ispod, a dugu iznad stopala (ili palce obe ruke na gornju stranu, a kažiprste i ostale prste ispod). Kružnim pokretima klizite po sredini stopala, od prstiju do peta. Ponovite desetak puta.

– Kružnim pokretima palcem i kažiprstom pređite celo stopalo (kažiprstima tabane, palcima gornju stranu).

– Malo iskrenite stopalo, kako biste palcima mogli dotaknuti donju stranu noge. Stavite palac na palac, malo ispod korena dva srednja prsta. Pritišćući idite lagano prema peti centralnom linijom. Na svakoj tačci podignite palčeve, te ponovno pritisnite. Nemojte kliziti. Vratite se natrag i ponovite 5 puta.

– Izmasirajte gležanj kružnim pokretima, palcem i kažiprstom.